Jump to content
Forum Sköldpaddor

All aktivitet

This stream auto-updates

 1. Förra veckan
 2. Såg för ca två dagar sedan att min sköldpadda har fått svullna ögon. Först var det bara på högra ögat, men nu verkar det som om den har problem med att öppna ögonen när den ska vakna. Är det bara att den har "sömn" i ögonen? Har även observerat att den kliar sig rätt mycket i ögonen med frambenen och den verkar inte riktigt ha samma aptit som den brukar. Den kan äta, men den äter bara när jag matar den för hand. När jag placerade den framför matskålen så ville den äta, men den kliade sig bara i ögonen och tillslut struntade den i att äta och gick istället in i grottan. Vad ska jag göra? Ska jag åka till veterinären? Den har inga problem med att andas, ögonen eller näsan rinner inte och jag märker inga andra symtom på den mer än det som beskrevs. Mycket tacksam för svar då jag är orolig för min lilla bebis
 3. Earlier
 4. Livsglädje

  Adoptera bort grekisk hona till engagerat hem

  Hej Filippa! Har du hittat ett hem till kära Celeste? Är konstnärlig hermit på landet i ett stort hus & har all utrymme & kärlek att ta emot en varelse i behov! ☺️ mayaeldfluga@gmail.com är min gmail så skulle vi kunna återkopplas ifall detta fortfarande är aktuellt, soliga hälsningar från mig & ett hem som längtar efter mer sällskap! 😄
 5. Ettan och Tvåan

  För många grekbarn

  Hejsan! Nedan svar har jag fått från JV. Att äga eller överföra sköldpaddorna helt utan kommersiellt syfte är inte olagligt. Men att annonsera dem, även om det görs utan vinstsyfte, kan eventuellt anses som kommersiellt beroende på omständigheterna.Erik DalarudInternationella frågor och djurhälsopersonalenhetenJordbruksverket. Är omplacering en giltig omständighet som tillåter utannonsering? En fråga på "Enda du behöver är att chippa hanen och sen ange föräldrarna". Hur funkar det-är det bara till att knalla in till en veterinär och be dem chippa en vuxen padda utan att de kräver något sorts intyg? Vad säger sedan JV att man anger som föräldrar en som inte tidigare fanns i CITES-registret? Hur ser man förresten att paddorna är chippade - är chippet inopererat som på hundar och katter? Om det är inopererat kanske min padda redan är chippad, vem vet? Det var många frågor. Ha en solig vår. (Igår blev det vår för oss så vi tog ut alla våra nio paddor).
 6. Testudo hermanni b

  För många grekbarn

  Hej. Jag kan lägga in forumet för Omplacering på FB MEN du kan skaffa Cites till ungarna fast hanen ej har det. Enda du behöver är att chippa hanen och sen ange föräldrarna och de små ungarna blir tillfälliga foto id och de större permanenta intyg med chip. Har själv haft en hane som ej hade Cites intyg men det man intygar är ju att de är födda i fångenskap. Vet att det är lite nya handläggare på JV som ibland inte riktigt har koll på reglerna eller intygen har jag märkt. Det blir ju så mkt lättare för ungarna om de har Citesintyg som följer dem resten av livet. MVH Maria /Admin Omplaceringsforumet på FB.
 7. Helena Palén Berggren

  Vermikulit, perlit giftigt?

  Utan att forskat i huruvida det är skadligt eller inte att äta skulle jag inte blanda det i substratet. Spraya regelbundet med vatten istället.
 8. Ettan och Tvåan

  För många grekbarn

  Hej! Ingen har hört av sig än men de är så få besökare på forumet nu för tiden, endast drygt trettio har tittat på detta inlägg. Man vill helst slippa sätta upp en lapp på anslagstavlan i snabbköpet. Glad påsk!
 9. ewilized

  För många grekbarn

  Hejsan. Fick dem ett nytt och fint hem? Mvh Emil
 10. Ettan och Tvåan

  Vermikulit, perlit giftigt?

  Hej! Jag undrar om jord blandat med vermikulit eller perlit är farlig för paddorna att få i sig. Anledningen är att jag tror att det skulle damma mindre i växthuset då dessa jordförbättrings-material binder fukt. (Sen blir det förstås bättre underjordisk miljö för sköldpaddsäggen att kläckas i men förstås, det är nog bättre att ge kråkorna äggen för man blir inte av med ungarna ändå). Glad påsk!
 11. Ettan och Tvåan

  Adoptera bort grekisk hona till engagerat hem

  Hej! Om man på grund av olika policyn inte får lov att ha Facebook vad gör man då om man vill dela med sig av sköldpaddsbeståndet?
 12. Ettan och Tvåan

  För många grekbarn

  Oj, Jag glömde också nämna att de är 2 1/2 år gamla!
 13. Ettan och Tvåan

  För många grekbarn

  Jag glömde nämna att jag bor i Kullabygden om någon vill ha en närmare titt.
 14. Ettan och Tvåan

  För många grekbarn

  Hejsan! Nu har jag efter 20 års tid äntligen fått äggen att kläckas. Det är kul men sköldisarna blir för många så jag tänker dela med mig. De skänks tillsammans med ett gåvobrev från Jordbruksverket samt med filmer och geotaggade fotografier från både äggläggningen och kläckningen. Fadern Skalman från Ystad som jag fick till skänks via denna sajt har inget Cites så det går inte att skaffa Cites till barnen fast jordbruksverket inte tvivlar på att de är svenskavlade. (Jag lyckades inte skapa mig ett facebookkonto på ”skänkes”). Skalman är den längst ner på bilden och de som skänkes är de 2 till vänster. Trevlig helg!
 15. Helena332

  Överlever sköldpaddor i damm?

  Vijvers zijn goede leefgebieden voor schildpadden omdat ze hen voorzien van voedsel en onderdak. Schildpadden kunnen in vijvers leven, maar ze hebben veel zorg nodig en mogen niet naar kinderen worden gebracht. Het beste type schildpad voor een vijver is een waterschildpad, die zich snel zal aanpassen aan de omgeving. tuinhuisjesonline
 16. Helena Palén Berggren

  Är här någon?

  Forum sköldpaddor | Facebook
 17. TurtisTheTortoise

  Är här någon?

  Hej! Jag har nyligen blivit leopard- sköldpadda ägare och har haft mycket nytta av trådarna här. Gillar verkligen klimatet bland medlemmarna. Men vad jag förstår så folk övergått mycket till Facebook istället. Är det någon kvar här eller finns det någon bra Facebook grupp jag kan vända mig till? Oavsett vilket vill jag passa på att tacka för all ovärderlig information jag hittat här. Med vänlig hälsning, Isabella
 18. Helena Palén Berggren

  Fallfrukt och ryska stäppsköldpaddor

  Jag skulle kratta ihop och ta bort dem. Det är för mycket frukt på en gång. Nåt bär som de hittar är ok men inte om de äter på äpplen, för mycket socker i dem.
 19. Testudo hermanni b

  Mörk tunga

  Ibland kan det ligga kvar mat (färska gröna blad) som kan se väldigt mörka ut. Hur ser det ut nu?
 20. Jag har tre ryska stäppsköldpaddor som jag ofta tar ut på gräsmattan så de själva får gå och beta. Jag har äppleträd på tomten och det tar inte många minuter innan de står och äter på ett äpple som ligger på gräsmattan. Det verkar vara deras favorit. Jag har läst någonstans att man inte ska mata dem med frukt och undrar vad ni säger om det? Ska jag ta bort alla äpplen på gräsmattan innan jag släpper ut dem?
 21. Helena Palén Berggren

  Akvarie skötsel

  Min teori är att gemene man inte har en aning om vattenkvalitet och vilka mikrober och bakterier som bör finnas i vattnet. Tänker att då är det bättre att rekommendera oftare vattenbyten med större mängd. Har själv haft Cuora Ambonensis, Mauremys Mutica, Graptemys Kohnii samt Trachemys scripta elegans och gjorde delbyten samt hade malar i vattnet. Mycket vattenväxter gör ju kvaliteten bättre också. Matade delvis i balja utanför tankarna.
 22. Alexsmart

  Akvarie skötsel

  Samma ide borde väl gälla för sköldpaddor. Nyttiga bakterier i filter, substrat och inredning bryter ned skit som sedan växter använder för att fortsätta växa. Stora vattenbyten skapar svängningar i vattenvärde. Räkorna tar hand om rester. Så ett väletablerat akvarium med mycket växter borde hålla sig mer än 1 vecka (såklart om vattentester inte ger höga utslag)
 23. Alexsmart

  Akvarie skötsel

  Hej har funderat en del på det här med skötsel av akvarie för vattensköldpadda. Jag har under många år hållt på med akvariefisk. Där pratar man mycket om hur man uppnår perfekta vattenvärden. Där råder konsensus: bra filter, max 50% vattenbyten i veckan, mindre med mycket växter. Lagom med invånare etc. Kollar man skötsel förslag för sköldpadda så gäller ofta 100% vattenbyten i veckan eller varannan dag om man matar i akvariet, det ska desinficeras osv osv. Detta går helt emot vad akvarister säger om att få bra vattenvärden? Varför skiljer detta sig så mycket? Visst skitar en sköldpadda ned men har svårt att se hur en liten mysksköldpadda kan skita ned mer än ett lika stort akvarium med 12 glupska Malawi, 2 ancistrus, 2 siamesiska algätare. Dessutom är fiskar känsligare?Jag har för tillfället ett akvarie med mycket växter (Flytväxter, mossor, snabbväxande växter etc) räkor som städar upp skiten, en mysksköldpadda och bra filter. När jag gör vattentester innan vattenbyten en gång i veckan så är alla värden perfekta. 0 nitriter och 0 nitrat, 0 ammoniak.Är det något jag missar? Eller varför ska jag byta vatten varje vecka.
 24. Alexek

  Mörk tunga

  Hej! Har en rysk stäppsköldpadda som är 5 år gammal. Märkte idag vid matning att den har som en mörk hinna längre ner på tunga/svalg. Den är förövrigt aktiv precis som vanligt, äter och dricker med aptit. Någon som vet vad det kan bero på och ifall läkemedel behövs?
 25. "Utdöd" jättesköldpadda hittad vid liv (msn.com) En viss jättesköldpadda har befarats vara utdöd i hundra år. Nu bekräftar forskare att en livs levande hona som hittats på Galápagosöarna tillhör arten. Sköldpaddan Chelonoidis phantasticu har bara hittats en gång tidigare – 1906 då en enstaka hane påträffades. Sedan dess har det varit ett mysterium för experterna huruvida arten har levt vidare eller inte. Men nu bekräftar amerikanska forskare att en hona som överraskande hittades 2019 på Galápagosön Fernandina tillhör arten. Detta pekade även genetiska analyser på förra året. Men eftersom honan saknar vissa utmärkande drag som fanns hos hanen har forskarna tidigare inte varit säkra på sin sak. Vissa har även tvivlat på att det handlar om en infödd sköldpadda från Fernandina. För att gå till botten med saken har forskarna kartlagt hela arvsmassan hos både honan och hanen från 1906 – vars kvarlevor finns bevarade på museum. Det visade sig att de två är nära besläktade och dessutom skiljer sig genetiskt från de andra 13 kända arterna av Galápagossköldpaddor, enligt resultaten som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Communications Biology. — Jag blev överraskad och när det väl sjönk in blev jag verkligen exalterad, säger forskaren som har gjort analysen, Stephen Gaughgran vid universitetet Princeton i USA, enligt New Scientist. Den unika honan, som uppskattas vara omkring 50 år gammal, har fått namnet Fernanda och lever nu i ett sköldpaddecenter på Galápagosöarna. Nyligen hittades spår av avföring från fler sköldpaddor under expeditioner på Fernandina, vilket har väckt hopp om att finna fler individer av den sällsynta arten. Och hittas en hane hoppas forskarna att det går att avla arten bort från utrotning. https://img-s-msn-com.akamaized.net/tenant/amp/entityid/AAYnuig.img?h=1536&w=2560&m=6&q=60&o=f&l=f&x=0&y=0 https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/utdöd-jättesköldpadda-hittad-vid-liv/ar-AAYnpvw?bk=1&ocid=msedgntp&cvid=3eb27e559bc24ce39e3a79082862226b
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...