Jump to content
Forum Sköldpaddor

All aktivitet

This stream auto-updates

 1. Earlier
 2. TurtisTheTortoise

  Är här någon?

  Hej! Jag har nyligen blivit leopard- sköldpadda ägare och har haft mycket nytta av trådarna här. Gillar verkligen klimatet bland medlemmarna. Men vad jag förstår så folk övergått mycket till Facebook istället. Är det någon kvar här eller finns det någon bra Facebook grupp jag kan vända mig till? Oavsett vilket vill jag passa på att tacka för all ovärderlig information jag hittat här. Med vänlig hälsning, Isabella
 3. Helena Palén Berggren

  Fallfrukt och ryska stäppsköldpaddor

  Jag skulle kratta ihop och ta bort dem. Det är för mycket frukt på en gång. Nåt bär som de hittar är ok men inte om de äter på äpplen, för mycket socker i dem.
 4. Testudo hermanni b

  Mörk tunga

  Ibland kan det ligga kvar mat (färska gröna blad) som kan se väldigt mörka ut. Hur ser det ut nu?
 5. Jag har tre ryska stäppsköldpaddor som jag ofta tar ut på gräsmattan så de själva får gå och beta. Jag har äppleträd på tomten och det tar inte många minuter innan de står och äter på ett äpple som ligger på gräsmattan. Det verkar vara deras favorit. Jag har läst någonstans att man inte ska mata dem med frukt och undrar vad ni säger om det? Ska jag ta bort alla äpplen på gräsmattan innan jag släpper ut dem?
 6. Helena Palén Berggren

  Akvarie skötsel

  Min teori är att gemene man inte har en aning om vattenkvalitet och vilka mikrober och bakterier som bör finnas i vattnet. Tänker att då är det bättre att rekommendera oftare vattenbyten med större mängd. Har själv haft Cuora Ambonensis, Mauremys Mutica, Graptemys Kohnii samt Trachemys scripta elegans och gjorde delbyten samt hade malar i vattnet. Mycket vattenväxter gör ju kvaliteten bättre också. Matade delvis i balja utanför tankarna.
 7. Alexsmart

  Akvarie skötsel

  Samma ide borde väl gälla för sköldpaddor. Nyttiga bakterier i filter, substrat och inredning bryter ned skit som sedan växter använder för att fortsätta växa. Stora vattenbyten skapar svängningar i vattenvärde. Räkorna tar hand om rester. Så ett väletablerat akvarium med mycket växter borde hålla sig mer än 1 vecka (såklart om vattentester inte ger höga utslag)
 8. Alexsmart

  Akvarie skötsel

  Hej har funderat en del på det här med skötsel av akvarie för vattensköldpadda. Jag har under många år hållt på med akvariefisk. Där pratar man mycket om hur man uppnår perfekta vattenvärden. Där råder konsensus: bra filter, max 50% vattenbyten i veckan, mindre med mycket växter. Lagom med invånare etc. Kollar man skötsel förslag för sköldpadda så gäller ofta 100% vattenbyten i veckan eller varannan dag om man matar i akvariet, det ska desinficeras osv osv. Detta går helt emot vad akvarister säger om att få bra vattenvärden? Varför skiljer detta sig så mycket? Visst skitar en sköldpadda ned men har svårt att se hur en liten mysksköldpadda kan skita ned mer än ett lika stort akvarium med 12 glupska Malawi, 2 ancistrus, 2 siamesiska algätare. Dessutom är fiskar känsligare?Jag har för tillfället ett akvarie med mycket växter (Flytväxter, mossor, snabbväxande växter etc) räkor som städar upp skiten, en mysksköldpadda och bra filter. När jag gör vattentester innan vattenbyten en gång i veckan så är alla värden perfekta. 0 nitriter och 0 nitrat, 0 ammoniak.Är det något jag missar? Eller varför ska jag byta vatten varje vecka.
 9. Alexek

  Mörk tunga

  Hej! Har en rysk stäppsköldpadda som är 5 år gammal. Märkte idag vid matning att den har som en mörk hinna längre ner på tunga/svalg. Den är förövrigt aktiv precis som vanligt, äter och dricker med aptit. Någon som vet vad det kan bero på och ifall läkemedel behövs?
 10. "Utdöd" jättesköldpadda hittad vid liv (msn.com) En viss jättesköldpadda har befarats vara utdöd i hundra år. Nu bekräftar forskare att en livs levande hona som hittats på Galápagosöarna tillhör arten. Sköldpaddan Chelonoidis phantasticu har bara hittats en gång tidigare – 1906 då en enstaka hane påträffades. Sedan dess har det varit ett mysterium för experterna huruvida arten har levt vidare eller inte. Men nu bekräftar amerikanska forskare att en hona som överraskande hittades 2019 på Galápagosön Fernandina tillhör arten. Detta pekade även genetiska analyser på förra året. Men eftersom honan saknar vissa utmärkande drag som fanns hos hanen har forskarna tidigare inte varit säkra på sin sak. Vissa har även tvivlat på att det handlar om en infödd sköldpadda från Fernandina. För att gå till botten med saken har forskarna kartlagt hela arvsmassan hos både honan och hanen från 1906 – vars kvarlevor finns bevarade på museum. Det visade sig att de två är nära besläktade och dessutom skiljer sig genetiskt från de andra 13 kända arterna av Galápagossköldpaddor, enligt resultaten som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Communications Biology. — Jag blev överraskad och när det väl sjönk in blev jag verkligen exalterad, säger forskaren som har gjort analysen, Stephen Gaughgran vid universitetet Princeton i USA, enligt New Scientist. Den unika honan, som uppskattas vara omkring 50 år gammal, har fått namnet Fernanda och lever nu i ett sköldpaddecenter på Galápagosöarna. Nyligen hittades spår av avföring från fler sköldpaddor under expeditioner på Fernandina, vilket har väckt hopp om att finna fler individer av den sällsynta arten. Och hittas en hane hoppas forskarna att det går att avla arten bort från utrotning. https://img-s-msn-com.akamaized.net/tenant/amp/entityid/AAYnuig.img?h=1536&w=2560&m=6&q=60&o=f&l=f&x=0&y=0 https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/utdöd-jättesköldpadda-hittad-vid-liv/ar-AAYnpvw?bk=1&ocid=msedgntp&cvid=3eb27e559bc24ce39e3a79082862226b
 11. Det var tråkigt. För det är ett mycket bra forum! Har ju själv knappt postat något, men har varit inne och läst ibland under åren. Lade då märke till den låga aktiviteten, men tänkte att det reflekterade sköldpaddan som art på ett rätt bra sätt.
 12. Sara76

  Överlever sköldpaddor i damm?

  Lite sent svar kanske:/ Lite beroende på vart du bor i Sverige tänker jag om dom ska vara kvar i dammen över vintern. Vet att några sköldpaddsägare har de. Men det funkar inte om man bor i norra delen av Sverige. Sen beror det lite på vilken sorts sköldpadda, alla vill inte gå i dvala om jag har förstått det rätt. Men är man osäker så kan man ta in dom över vintern. De man måste tänka på när man har dom i en damm är att se till så den är rymningssäker, då många gärna kryper iväg. För att kunna ha dom i damm året runt måste dammen vara minst 1 meter djup för att den inte ska botten frysa. För övrigt så är det så klart de ultimata klimatet för många arter att få bo i en damm. Arten jag har utgått från är europeisk kärrsköldpadda. Dom har funnits i vilt tillstånd i södra Sverige för väldigt många år sedan. Idag finns dom framförallt i Tyskland men även södra Europa.
 13. Hej. Jag använder mig idag av två Exo Terra Intense Basking Spot 150 W för värme och dessa sitter i en Exo Terra Glow Light armatur. (har två värmeplatser i buren). http://www.exo-terra.com/en/products/intense_basking_spot.php http://www.exo-terra.com/en/products/glow_light.php Jag tycker att dessa håller dåligt då jag bytte två stycken förra året. Sattes igång i mars efter dvalan. Jag har även testat Exo Terra Solar Glo - 160W då dessa skall vara bra men dom släcker sig själva ibland och tänds efter några minuter igen, även dessa har hållit dåligt. (den första höll två veckor, byttes på garanti). http://www.exo-terra.com/en/products/solar_glo.php Tänkte höra vad ni har för förslag på andra lampor/armaturer för att få lamporna att hålla lite bättre. PS! Jag har även dagslysrör och uvb-lysrör i buren.
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...