Jump to content
Sköldpaddsforum

All aktivitet

This stream auto-updates     

 1. Today
 2. Nattsländelarver

  I helgen hade jag tänkt städa bottensatsen ur min grunda betongdamm, men nu har jag upptäckt att den är helt full av nattsländelarver. Är det någon som vet när dessa kan tänkas vara utflugna? Kan sköldpaddorna äta dem trots "husen"?
 3. Kön?

  Kommer den från mig? Tycker att jag känner igen skalmönstret som gick lite zickzack pga skalanomeli. Vad fin hon är Ser ut att ha växt fint!
 4. Igår
 5. Kön?

  Jag säger också hona.
 6. Kön?

  Hona.
 7. Vår hona T g ibera lägger ägg utomhus 19 april. IMG_0335.m4v IMG_0338.m4v IMG_0339.m4v
 8. Kön?

  Nu är jag nyfiken om ni kloka sköldpaddskunniga kan säga om min sköldis är en hona el hane. Den väger 350 gram och blir snart 3 år.
 9. Förra veckan
 10. Utebur

  Tack för alla tips börja planera och fixa lite material nu ikväll men får fortsätta i helgen eller nästa vecka. Kommer med bilder när de är färdigt 😊
 11. Problem med skal

  Hur har det gått?
 12. Problem med skal

  Åker du till Roslagstull eller Marianne Tornvall på Mälarens Smådjursklinik i Märsta?
 13. Problem med skal

  Hej, tack för era svar. Skalman ska in till veterinären idag och de får bedöma om hon ska kurera eller somna in. Har både uvb lampa och uv lampa till henne och underlaget i terrariumet är en blandning av jord och bark med lecakulor. Brukar vara torrt förutom där vattenskålen är, problemet kan ha uppstått när hon fått vara ute på sommartiden. Har fått vandra runt i sommarvillan i trädgården (ombyggda pallkragar) och kan ha fått skadan där. Innan sommarvillan bodde vi i lgh och då hade hon en liten sommarvilla på balkongen så misstänker att vätan från marken har skadat henne. Känns lite soligt, har haft henne i snart 20 år och aldrig vart problem innan. Hoppas veterinären kan hjälpa oss, huvudsaken är att hon får det bättre. Uppdaterar här senare. Tusen tack för Er hjälp. MVH Sari och Skalman
 14. Problem med skal

  Det ser ut som att det är en infekterad skada i skölden och som Maria skriver måste du definitivt ta Skalman till en veterinär som kan sköldpaddor med detsamma. Om man ska ha en chans att stoppa det behöver såret rensas upp och man måste försöka bedömma omfattningen av skadorna inför en eventuell behandling.
 15. Problem med skal

  Ja det där måste till en kunnig veterinär omgående. Om det går bra måste du uppdatera bla belysning och uv som jag skrev i mailet Sköldpaddsgrejer.se har det du behöver. Helst en HID lampa med ballast. / MVH Maria
 16. Problem med skal

  Hej, har nu fotat och kontrollerat Skalman och det ser inte bra ut, skalet är sprucket och huden verkar poppa ut. Tvättade rent och torkade och hon verkade inte reagera när jag var där och pillade. Bifogar bilder här men det ser inte bra ut 😭 Undrar om hon ens klarar av det här eller är det till Sköldpaddshimmelen hon ska näst ? 😭
 17. Lite sent kanske, men du kan få expert-rådgivning när du ska handla lampor hos sköldpaddsgrejer.se.
 18. Utebur

  När det gäller kanterna på hagen är det bäst och även enklast att trälådan helt enkelt fortsätter upp och bildar kant. Lägg också en toppbräda på kanten som skjuter in och stoppar rymningsförsök, som du ser på Helenas bilder. De blir stressade av en genomskinlig barriär och kommer att ägna massor av tid till att försöka passera den istället för att sola och ha det härligt. Dessutom filtrerar plasten bort en del av UV-innehållet i solstrålningen. Bättre att de söker sig till direkt solstrålning. Visst blir det lite skugga längs ena sidan, men skugga behövs också :). Den andra sidan blir ju istället en ännu varmare och skönare solplats tack vare kanten. Du kan också bygga upp en liten höjd mitt i lådan så att de kommer åt morgonsol och kvällssol. Eller kanske bygga hela lådan runt en stenhäll om du har en lagom stor sådan. När man tittar på Helenas bilder kan man ju föreställa sig hur varmt och skönt det måste vara på de där stenhällarna :). Studera hur ljuset faller på platsen innan du bestämmer exakt hur allt ska stå.
 19. Jag hade liknande problem förra året:
 20. Nytt beteende hos mina Sköldpaddor

  Hej, Det här inlägget hade jag missat, sorry. Är detta fortfarande något du funderar över?
 21. Problem med skal

  Hej Sari, Du har ingen riktig frågeställning med i ditt inlägg och det behövs definitivt mer information för att eventuellt kunna diskutera Skalmans skalförändringar. Jag förstår inte riktigt hur du menar och det skulle behövas bilder för att visa. En öppning i skalet låter inte normalt.
 22. Problem med skal

  Hej, Har ett litet problem med Skalmans skal, Den verkar "öppna" sig framtill, dvs buskalet från halsen och nedåt. Märkte en minimal öppning för ca ett år sedan men nu har den blitt större.nästan 1 cm För övrigt mår hon bra, har haf thenne snart i 18 år, kommer ursprungligen från norra grekland. Har gott om ytrymme inomhus och bor i trädgården sommartid. Äter som hon ska och lever pensionärsliv. ( systersonen och farfar tog med henne upp och sen dess har hon bott med mig) MVH Sari
 23. Earlier
 24. Utebur

  Ett tips istället för värmematta i golvet är att isolera marken där du ska ha deras övernattningsbo och dra in el så du kan ha ett värmetak ovanpå och ev värmelampa. Finns färdiga drivhus att köpa eller små växthus. Automatiska fönsteröppnare köpte jag på Willabgarden. Jag har mitt övernattningsbo i växthuset så jag kan stänga in dem i växthuset när de är ute tidigt på våren eller på senhösten när det är för kallt att vara i hagen ex på nätterna. Jag har kanalplast och det håller värmen bra tycker jag.
 25. Utebur

  Tack för lite tips 😊Så himla lyxigt dina paddor har det 😍
 26. Utebur

  Det bästa för växthuset är nog kanalplast. Jag har glas med det tar längre tid att värma upp på våren. Mina bor i växthuset året runt utom då de dvalar. Tidig vår och sen höst har jag en "innelåda" i innelådan i växthuset med drivbänk över så den hålls varm. Tyvärr har jag ingen bild med drivhuset men det står ovanpå sidorna på formplyfan. Så grislamporna är inne och lysröret precis vid sidan. Sedan har jag ett isolerglas utanför ljusröret rakt över hela lådan. På detta vid får de en lite mindre låda första tiden men de får ljus och värme.
 27. Utebur

  Hej nu tänkte jag börja bygga en ny ute hage till sköldpaddisarna 😊Min tanke är att bygga ett lite växthus en hage och ett isolerat hus. Jag skulle vilja att paddorna kan njuta av sommaren dygnet runt och kanske även i slutet av våren och början av hösten. Jag vill gärna ha alla tipps och idéer jag kan få. Lite frågor: * Till växthuset tänkte jag använda mig av trän reglar och någon typ av plast då glas känns sådär om de t.ex. Skulle gå sönder. Men vilket plats kan jag använda mig av? Jag tänkte spontant plexiglas men vet inte om de funkar. * Jag vill ha aromatisk öppnare på växthuset så jag slipper gå och ca orolig att de blir för varmt då de kommer bli ett lite växthus på kanske två kvadrat och inte så högt. Ni som använt er av automatisk öppnare vilken var ni köpt och vilken temp har ni ställt den på? * Till hagen tänkte jag göra som en trälåda så jag vet att inte dom kan ta sig ut och inga djur in. (känns betydligt lättare än att gräva ner som jag gjort tidigare men de blev en del jobb när jg flytta hemifrån och skulle gräva upp skiten. Denna låda kommer fylls med jord som är djup och planteras växter och gräs såklart och annan beriktnig. Min fråga kan kanterna över jorden vara av plats (förslagsvis samma plats som jag bygger växthuset med). Anledningen till de är att då slipper de bli massa skugga längst kanterna osv och man kan ha högre kanter för att motverka vind litw mer. Eller blir paddorna stressade av det att se ut? * Det isolerade huset kommer sitta utanför hagen/växthus och ha en anslutning dit. Vart är de bäst att de ansluter till? Min tanka va först att sätta växthus och isolerat hus en bit ifrån varandra och hage där emellan för att göra de mer vindstilla. Eller är de bättra att ha den ansluten till växthuset så man kan stänga igången till ute hagen kallare dagar? *De isolerade huset hur gör man det jag tänker typ dubbla väggar med någon isoleringen i och så de kommer upp en bit från marken (förslagsvis en p Sådan träpall) och kanske någon var vetbed och massa hö och halm i. Vad ska man ha för tak? *Sen finns det någon typ värme sten elele värmemata som är landningsbana bara som man kan ha i huset eller växthuset som extra värme? Eller måste jag dra ström dit ut och sätta typ en lampa i växthus om jag vill att de ska kunna vara ute så fort de börjar bli lite varm och kn på hösten? Mkt frågor mwn hoppas någon orkar svara på dom 😊🤗
 28. Ryss har fått gul/vita ögon efter dvala

  De kan ju ha som en vit hinna för ögat som bildats under dvalan och som kallas " Nachwinter syndrom" eller ( eftervintern syndrom, fritt översatt ) men det brukar försvinna ganska snabbt om man torkar med en fuktad bomullstuss. Finns bilder på denna sida på detta. ( Scrolla längre ner på sidan ) http://www.marginata.dk/Artikler/vinterhi.htm Kanske du kan ringa och rådgöra med en sköldpaddskunnig veterinär? Nu med internet och att man kan skicka bilder är ju bra om man bor långt från kunnig vet.
 29. Min rysshona kunde inte öppna ögonen efter vinterdvalan. Nu har jag badat henne i ljummet vatten några dagar och nu har hon lyckats öppna ögonen lite och de är helt gula/vita istället för svarta. Hon har inte ätit något, men verkar ganska pigg ändå. Det rinner inte om ögonen eller nosen. Ska jag ta henne till en veterinär eller kan jag behandla henne själv på nåt sätt?
 1. Load more activity
×