Jump to content
Forum Sköldpaddor

Kloaken - Så Fungerar Den (Ormstefan)


P-A
 Share

Recommended Posts

Skapat av: OrmStefan 11 Apr 2006, 20:19

Sköldpaddor har något som kallas kloaköppning igenom vilken både tarmens avföring, njurarnas restprodukter och eventuella ägg eller spermier kommer ut. För den som vill berika sitt kunnande ytterligare så kommer nu lite extra detaljer.

En sk kloak finns hos vuxna hajar, lungfiskar, groddjur, kräldjur, fåglar och den lilla grupp av däggdjur som är äggläggande och kallas kloakdjur.

Vad är då kloaken? Kloaken är en samlingskammare där ändtarmen, båda urinledarna och båda äggledarna eller sädesledarna mynnar. Ofta är kloaken delvis uppdelad i små avdelningar med hjälp av tunna veck i väggen. Kloaken har bara en öppning till omvärlden den sk kloaköppningen. Kloaköppningen är i regel avlång som en springa och är placerad längs med kroppen hos krokodiler och sköldpaddor och tvärs över kroppen hos ormar och ödlor. Kloaköppningen sitter alltid vid svansbasen men kan hos sköldpaddor och speciellt hos sköldpaddshanar vara förflyttad ner en bit på svansen.

Inne i kloaken så finns också hanarnas parningsorgan som hos ödlor och ormar är två till antalet medan det bara finns ett parningsorgan hos sköldpaddor och krokodiler. Parningsorganet tar ofta ganska mycket plats i kloaken och därför så är ofta hanarnas svans längre än honornas. Hos krokodiler och våra sköldpaddor så sitter hanarnas parningsorgan i främre delen av kloaken i mitten och mot buksidan. Hos ormar och ödlor så sitter det i bakre delen av kloaken. Under parning så förstoras det av svällkroppar och kan då nå utanför kloaken för att kunna föra över spermier till honans kloak. Honor saknar speciellt parningsorgan. Spermierna förs över till honans kloak via en fåra på hanens parningsorgan och de simmar sedan själva upp i äggledarna. Kräldjurens parningsorgan kallas ibland för hemipenis och är inte samma sak som däggdjurens motsvarighet. Kräldjurens parningsorgan har bildats på ett annat sätt än däggdjurens.

OrmStefan

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...