Jump to content
Forum Sköldpaddor

"Design" av solplats


Jeppe
 Share

Recommended Posts

En av mina käpphästar är hur man planerar och inreder solplatserna till sina sköldpaddor (eller andra reptiler). Många (de flesta?) arter föredrar att ligga lite i skydd när de solar, detta gäller i synnerhet yngre (och därmed mindre) individer. När man inreder sin anläggning är detta definitivt något man bör ta hänsyn till, både för landlevande och akvatiska arter. Lättaste sättet att arrangera en inbjudande solplats är oftast att plantera lummiga växter så att djuren kan välja om de vill ligga öppet direkt under lampan eller under växterna. Beroende på hur stora djuren är kan man använda sig av allt ifrån grästuvor till större växter med rejäla blad.

I vanlig ordning gäller det läsa på om sim egen art, leta bilder från naturliga habitat etc för att försöka klura ut hur deras aktivitetsmönster och habitatpreferenser ser ut i naturen.

När det gäller akvatiska arter är det ofta en bra idé att anlägga åtminstone en solplats precis vid vattnet så att de, om de väljer att ligga öppet, snabbt kan hoppa ner i vattnet om de känner sig otrygga.

Min erfarenhet är att solplatsernas utformning samt själva belysningen är de två allra viktigaste faktorerna som avgör huruvida djuren faktiskt väljer att sola (vilket de naturligtvis bör, i de allra flesta fall) eller inte.

 

På bilderna illustreras detta av en Europeisk kärrsköldpadda (Emys orbicularis). Lamporna sitter på andra sidan grästuvan.DSC_1522.thumb.JPG.90bb37d70cb75d4fdc9aaa574a415699.JPGDSC_1523.thumb.JPG.9a2f3967002479b7660b09a1dc347e93.JPGDSC_1524.thumb.JPG.0ad6b59baa1a25e03e0452ce0bad7c42.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...