Jump to content
Forum Sköldpaddor

Viloperioder


P-A
 Share

Recommended Posts

Jag har fått många frågor om dvalning genom åren. 

Vi har försökt skapa miljöer så att våra Testudo-arter ska få möjlighet att få en naturlig årstidsvariation vilket har lett till att vi under 20 år haft vinterdvalande sköldpaddor, totalt c:a 400 kalldvalningar.

Vi har Testudo hermanni boettgeri av den mindre typen som vissa vill kalla hercegovensis.

Har också Testudo graeca med troligt ursprung östeuropa och Testudo graeca med troligt ursprung Marocko.

April-november har vi sköldpaddorna i växthus med möjlighet att gå ut när vi har öppnat öppningarna till  utehagarna. Vi har värmelampor, värmefläktar och värmetak för att så nära som möjligt efterlikna medelhavsklimat.

Aktiviteten styrs av ljus, värme och födotillgång.

Under sommaren händer det att honor av T hermanni kan ligga nergrävda flera veckor

De första som börjar bli hösttrötta är det svarta östeuropeiska T graeca. Redan i slutet av september/början av oktober äter de, speciellt honorna,  mer sällan och kan ligga i boet längre och längre perioder. Våra T hermanni påverkas inte i lika hög grad av kortare dagar och färre soltimmar. Marockanerna  som är ljusa kan ha en viloperiod under högsommaren.

 

När vi i slutet nov/början dec  tar in T hermanni och de svarta T graeca till dvalningsrummet som är kallt tar vi in marockanerna i bostaden. 

I södra Spanien finns en småväxt ljus typ av T graeca. De har en lång sommarvila och en lång vintervila. Förhållandena bör var de samma i stora delar av Marocko. Att vi inte väljer att kalldvala våra T graeca beror på att det har fungerat bra för vårt par. De har varit mycket produktiva genom åren med hög kläckningsgrad. Båda har som unga vinterdvalat.

 

Alla Testudo-arter har viloperioder. Ju varmare område desto längre sommarvila och kortare vintervila. Ju svalare klimat desto kortare sommarvila och längre vintervila. Ju mer inlandsklimat desto extremare temperaturskillnader.

 

Den stora frågan är: Hur mycket vila behöver våra sköldpaddor i våra hem och hur påverkas deras liv av att nästan alltid  ha lagom värme och god tillgång till föda?

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Oj, så intressant att läsa! Jag har nyligen tagit över en rysk stäppsköldpadda och kan i princip ingenting om dvalning och vad jag ska göra när det är dags. Vi är på g att bygga en stor "bur" åt honom. Måste lära mig allt nu. Kommer att återkomma ang dvalningen sen. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...