Jump to content
Forum Sköldpaddor
Sign in to follow this  
P-A

En Eller Fler

Recommended Posts

P-A

Vi har tidigare starkt rekommenderat att man köper två sköldpaddsungar som inte går att könsbestämma. Vi har alltid haft grupper med sköldpaddor och har för det mesta tyckt att det har fungerat bra. Vi har mer och mer förstått att det inte alltid blir bra med två tillsammans och nu är jag noga med att förklara hur komplicerat det kan vara.

Innan de börjar bli könsmogna tycker vi att det alltid är bäst om ungarna har sällskap. De verkar trivas med det och ligger ofta tätt tillsammans. I naturen har vi sett små ungar som dag efter dag fanns på ett litet område.

När de börjar bli könsmogna blir det svårare.

Två hanar kan vara mycket aggressiva mot varandra med ständiga strider, vissa arter mer än andra. De kan också fungera bra tillsammans, det verkar vara framförallt artberoende men även individberoende.

En hane och en hona kan innebära att honan blir intensivt uppvaktad med bett och knuffar. Lösningen i detta fall kan vara flera honor per hane men det kanske inte är något en nybörjare planerar för.

Två honor innebär så gott som aldrig problem.

Ytan och tillgång på gömställen är faktorer som påverkar hur det fungerar.

Jag tror att många uppfödare liksom vi försöker få fram övervägande honor genom att hålla hög temperatur i kläckaren. Tyvärr verkar det inte vara så enkelt, det är troligen fler faktorer som styr vilket kön det blir på sköldpaddorna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×