Jump to content
Forum Sköldpaddor
Killiegirl

Gulbukad Vattensköldpadda

Recommended Posts

Killiegirl

Hej.

Jag har (helt oplanerad) blivit med sköldpaddor. Två gulbukade, det sas vara en tjej och en kille, men jag tror att det är två tjejer, om man skall dömma efter svansar och klor som jag har läst mig till på google och kontakt jag har haft med andra som har sköldpaddor.

Just nu bor de i ett akvarium på 275 liter, som inte är riktigt lämpligt för dem , åtminstone inte på bredden. jag har ett nytt akvarium på gång, har akvariumet hemma redan, men måste hitta en passande bänk. Det akvariumet som jag har tänkt är ungefär samma storlek (något större), men betydligt lämpligare i bredden. Det akvariumet är helr kvadartiskt och mäter 85X85. Höjden är 45.

Jag har ingen aning hur gamla dessa två är, men den största är 15cm lång och 13 bred, den andra är något mindre.

Att jag tog hem dessa helt oplanerad, beror på att jag skulle egentligen avveckla akvariumet, så det var tömt på fisk och inredning, fanns endast vatten och pump kvar i det, och jag fick en förfrågan om jag kunde tänka mig ta hem dem. De var övergivna i ett hus som hade varit uthyrd, när hyresgästerna hade flyttat, så hade de lämnat kbvar akvariumet med sköldpaddorna i. De har varit ensamma allt ifrån 2 veckor till 2 månader, vi vet inte.

Jag kunde inte se på misären, och ännu mindre se dem avlivade, för att de inte kunde behålla dem själv. Så jag tog hem dem båda två. Akvariumet blev tömd på vatten och akut ombyggd och omstartat. Det blev jubelskri här hemma när jag kom hem med baljan och småflickorna (7 och 8 år) såg vad som fanns i den. De adopterade genast en varsin, de fick namnen Tindra och Oscar (alternativt Koumba) Småflickorna får ha dessa som sina, men det blir jag som kommer ta huvudansvaret för dem, men de vill hjälpa till med matning, vattenbyten och allt som skall göras med sköäldisar, och det får de gärna göra :)

Nu åker jag på semester på måndag och blir borta i 4-6 dagar, min dotter (21) skall sköta matning av fiskar och sköldpaddor under tiden. Men när jag kommer hem, skall jag ägna min sista semesterveck på att fixa iordning ett lämpligare akvarium för sköldpaddorna, och ni får gärna komma med goda rå¨d hur jag skall bygga upp det så det blir till det bästa för dem :)

Hur mycket vatten, hur mycket land, belysning, värmelampor etc. Tacksam för alla tips och råd, är helt grön på detta.

Mvh.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ricard

Hej på dig!

Kul. Jag har fyra, 1.3 (en hane, tre honor) och det är lite pyssel eftersom de är stora och kräver en del. Har du ngn möjlighet att ha dem i damm (rymningssäker) utomhus på sommarhalvåret är det en dröm. Om inte går det ändå.

Så här gjorde jag i mitt klassrum: http://www.terrariedjur.se/?page=user⊂=gallery&category=6127&user=ricard

Den sista bilden är en hane. Så långa är klorna.

Kan du göra som jag gjort på bilderna, och använda en annan låda som landdel, och på så sätt få maximal vattenvolym? Det tjänar du på. En annan sak du tjänar på är att göra det enkelt att städa. Förslag på bottenmaterial; stora flata stenar, och med stora menar jag allt över 5x10cm. Gärna rundade från sjöhavsstrand. Ha sedan rätt bra drag på vattencirkulationen, inte minst över botten för då får du inte så mkt skit på botten utan det hamnar i ditt filter. Skall du vara riktigt redo så borra akvariet och sätt en bottenventilt så du kan tömma enkelt. Om du är van vid 30% vattenbyten så är det 100 som gäller här, en gång i veckan. Då har du fräscht vatten.

Skriver gärna mer. Konkreta funderingar?

Jo, en sak till; UV-ljus, de behöver riktigt bra uv-lampor. Se gärna lampa: http://www.skoldpaddsgrejer.se/belysning/uv-lampor-mv/mega-ray-uv-widebeam-hid-70-w-par38.htmloch spec.armatur: http://www.skoldpaddsgrejer.se/belysning/armaturer/lamphallare-e27/solar-raptor-clamp-lamp-par38.html

samt drivdon: http://www.skoldpaddsgrejer.se/belysning/osram-hid-ballaster/osram-ballast-70-w.html

Har du frågor om uv och lampor så kör på. Kul att du är igång!

Mvh

Ricard, Gränna

Share this post


Link to post
Share on other sites
Killiegirl

tack för tips och länkar :)

Tyvärr har jag inte möjligheten att ha dem ute på sommarhalvåret, inte hela tiden. JKag kommer ta ut dem när vädret tillåter det, och då ställer jag upp kompostgaller, eller en hundbur modell större som jag har tagit bort bottenplattan på :)

Jag har ingen UV-lampa till dem just nu, men de har en halogenlampa på 60 watt som de älskar att ligga under och "sola". Tänkte väl bygga upp och fixa spå det blir bra hela vägen när jag startat det mnya karet. Finns det färdiga UV/Värmelampor att köpa, alltså helt kompletta med upphängning och hela kittet, och var isf ?

Kom hem från semester inatt, så¨jag har inte tagit itu med det ännu, men jag har en helö vecka kvar av semestern, tänkte använda den till att fixa iordning :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ricard

Lampa: http://www.skoldpaddsgrejer.se/belysning/uv-lampor-mv/mega-ray-160-w.html

Armatur: http://www.skoldpaddsgrejer.se/belysning/armaturer/lamphallare-e27/solar-raptor-clamp-lamp-par38.htmleller billibagre men inte kanske lika snygg och praktisk: http://www.skoldpaddsgrejer.se/belysning/armaturer/lamphallare-e27/armatur-grislampa.html

Kolla in mitt IKEA-lådssystem. Det kostar runt 350:- och det man behöver göra äratt öppna upp i sidan på landdelen, och även bygga en ställning så den kan stå i överkant på vattendelen - se bild tidigare inlägg.

Mvh

Ricard

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×