Jump to content
Forum Sköldpaddor

Recommended Posts

Testudo_horsfieldii_mating_with_a_shoe.j

Hej!

Jag skall under veckor som kommer sätta ihop en innebur som är tänkte att tjäna som hem åt några Testudo gracea nabuelensis. Av naturliga skäl är det enklare att erbjuda rymligt utrymme i trädgården under sommarhalvåret, men inomhus är det en större utmaning. Vad skulle ni här säga är ett gränsmått för djupet på lådan? Förstår att det bästa vore 5 meter eller 1,5 men kan man köra långsmalt, och med smalt menar jag 65-70cm? Funderar också på bord kontra låda. Ser att många (nästan alla här på forumet) kör med låda på hjul på golv. Är det någon som testat "bord" alltså ett underrede med ben till era paddor? Fördelar/nackdelar. För att göra det enklare att besvara alla mina funderingar punktar jag upp dem:

  1. ​Låda på ben istället för hjul - finns några erfarenheter? För mig är fördelen att då kan jag ha vattensköldpaddorna på golvet, under, vilket gör att det på vintern inte blir så oerhört torr luft. Nackdelen är väl att det är svårt att bygga stort med ben, utan att det blir en väldigt klumpig historia ... Eller? Dela gärna dina erfarenheter. En bild säger mer än tusen ord ... :)
  2. Mått på en låda för ett par eller en trio av T g nabuelensis? Jag tänker mig en längd av byggskiva, alltså runt 2,4m.
  3. Material? OSB/MDF/SPÅN/PLYWOOD/MARINPLYFA?
  4. Fuktspärr? Använder ni färg, dammduk, plåt, glasfiber, epoxy eller andra varianter?
  5. Andra tips/tankar?
  6. Tänker ha en avdelare i mitten som jag gör med två lister på varje långsida som man kan skjuta ner en skiva i, som en giljotin. Tänker att jag har sollampan precis i mitten, rakt över denna mittdel, så man, om man behöver dela av burken, inte behöver investera 1500:- i en komplett HDI-rigg. Är det en dumsnål dålig ide, eller småländskt smart? :)

Det kan säkert komma fler frågor men det här är i allafall en start ...

Tack på förhand!

Link to comment
Share on other sites

1. Vi brukar bygga i konstruktionsplywood. Som ben till våra lådor använder vi 45x45 mm regel. Det går ganska bra att bygga med ben bara man gör någon form av förstärkning tex snedstöttor eller ett hyllplan under för förvaring.

2. Vi har oftast byggt så stort som möjligt men ändå så att det inte tar upp för mycket utrymme. 2.4 x 0.7 funkar säkert bra. Det går ju att inreda med lite stenar o dylikt så dom kan aktivera sig lite.

3. Se svar 1.

4. Vi använder färg som man har som fuktspärr i badrum innan man sätter kakel o dyl. Fungerar inget bra. Om jag skulle bygga nytt idag skulle jag välja den dyrare varianten formplyfa när jag bygger, den tål fukten väldigt bra, bara att silikona skarvarna när man skruvar ihop.

5. När du skall sätta upp dagsljusrampen är det ganska smart att bygga en hylla över där man kan förvara saker. Då är det lätt att hänga rampen under hyllan.

6. Jag tycker att det är en ok idé om det är för enstaka tillfällen ex. äggläggande honor, jobbiga hanar o dyl.

Link to comment
Share on other sites

Hej

Har 4 ryssar på 2 kvm i en låda som är byggd av konstruktionsplyfa, målad med utomhus träfasadfärg som är miljövänlig. Pratade med Alcro butik och de tyckte att det ska räcka. MEN målarfärgen måste torka i minst 2 veckor... Skarvarna är silikoniserade MEN våra honor gräver i hörnen och i vissa har det lossnat. Ska silikonicera om i sommar när de är ute. Har en arm byggd ut från sidan av lådan med hål i på ca 10 cm mellan rum så att man kan hänga lamporna lite som man vill, armen är ca 90 cm hög. Lådan är 45 cm hög och står på lister direkt på golvet. Har inget behov av att flytta på den, så därför inga hjul. Ett långt hyllplan finns bakom lådan så att man kan gömma sladdar och annat krafs bakom lådan.

Ej flyttbar och kräver ett eget rum, annars fungerar perfekt.

post-9581-0-78833400-1426190327_thumb.jppost-9581-0-79686800-1426190331_thumb.jppost-9581-0-12261600-1426190343_thumb.jppost-9581-0-34607400-1426190373_thumb.jppost-9581-0-45004800-1426190379_thumb.jp

Jag får alltid mina bilder lite hur som här på sidan... och sen är det dom gamla lamporna, idag är det HID och Sola raptor heat lamp, mycket snyggare...

Edited by MinnaSokura
Link to comment
Share on other sites

Formplyfa är ju jäkligt praktiskt och lättbyggt, men ack så fult. Jag har 16mm mdf. Skulle säkert fungera med 12mm, men lättare att skruva regelfritt i 16mm. Målad och tätad med våtrumsmatta. Står direkt på golvet, utan ben och hjul. 1,7m2. Har tyvärr inga bilder.

Link to comment
Share on other sites

Hej!

Tack för input! Jag har byggt varanterrarier på upp till 5,5m3 i formplyfa och nej, snyggt är det inte. Man skulle kunna tänka sig att utvändigt klä en plyfaburk i exv. en 4-5mm mdf/plywood som man enkelt målar. Ang att skruva formplyfa och silikona, skulle jag inte våga göra det, utan att först rugga upp ytan som skall silikonas. Formplyfan är konstruerad och genomtänkt med syftet att INTE ha god vidhäftningsförmåga. När man är klar med sin gjutning (i formen man gjort) skall man enkelt kunna skruva isär och ta bort. Så, om någon skall silikona, dra några drag med sandpappret där du skall lägga din silikonsträng.

Jag ser gärna fler tips och inlägg eller intressanta länkar.

En annan fråga: höjden på kanterna avgörs ju av substratdjupet. Hur mkt har ni i era burkar? Finns någon tumregel utefter exv. plastron?

Link to comment
Share on other sites

Ja där fick jag svar på varför silikonet gick att krafsa bort så lätt. Tack

Link to comment
Share on other sites

Ja men vi har ju lärt oss något också! :) hur mkt substrat kör du och har du ngt "tänk" kring det?

Link to comment
Share on other sites

Vi har inomhus 230 x 60 till våra nordafrikanska T graeca. som påminner om nabeulensis i storlek. Under HID-lampan har vi jord/sand 10-15 cm och det räcker för att honan ska kunna gräva. I sovdelen har vi jord/sand men inte lika djupt.

I mitten har vi skifferplattor täckta med hö.

En utmaning när det gäller T g nabeulensis är att de trivs bäst i ganska hög luftfuktighet. Om det blir alltför torrt drabbas dom lätt av RNS (Runny Nose Syndrome).

Link to comment
Share on other sites

Om du har någon möjlighet att bygga i en alkov, eller helt enkelt skapa en alkov genom att dela av en bit av ett rum, så fungerar det bra och är lättbyggt eftersom man får tre väggar gratis. Min största innehage är byggd på det sättet, även om jag inte byggde den till sköldpaddor, ursprungligen var det en skavfötters-sovalkov till två små flickor. Måttet är 80x310 cm. Jag bifogar lite bilder, men det är väldigt vildvuxet nu så bilderna kanske är lite svårtolkade tyvärr. Fråga gärna. Hagen är inredd för boxsköldpaddor.

Hela "sängen" vilar på väggreglar. Substratet är 15 cm djupt i baljor. En av baljorna är ett bad. Det finns en gardinstång i taket så man kan dra för draperier för det hela.

Långsmalt fungerar väldigt bra tycker jag, det är lätt att ordna en omväxlande miljö från den ena änden till den andra. Jag inbillar mig också att det känns större om man kan gå en lång sträcka i en riktning.

post-7957-0-48747000-1426273795_thumb.jppost-7957-0-74294100-1426273832_thumb.jppost-7957-0-99022300-1426273851_thumb.jppost-7957-0-89670300-1426273878_thumb.jppost-7957-0-13199200-1426273918_thumb.jppost-7957-0-90498700-1426273961_thumb.jp

PS. Dina punkter:

1. Skulle nog fungera utmärkt att ha vattensköldpaddorna under om man anpassar höjden, här är ju inga ben i vägen.

4. Tapeten i alkoven är målad med våtrumsfärg av den enklare typen som klarar stänk och avtorkning. Tvättar den varje sommar.

6. Jag flyttade om min belysning i år och har dubbla sollampor samt en lysrörsarmatur komprimerat på samma lilla område. Det fungerar fantastiskt bra, otrolig skillnad mot en ensam lampa!

Edited by Regna
Link to comment
Share on other sites

Tack för fina inlägg! Din alkov är ju en formidabel djungel Minna! Tack för input om sollamporna!

Om det, som du berättar P-A, skulle räcka med 60 i djup, är saken avgjord. Gällande luftfuktighet måste jag lite småskamsen erkänna att jag väntade mig den frågan. Så här har jag tänkt lösa det: om det inte är några akuta/direkta risker att ha T g nabuelensis i samma rum som vattensköldpaddor, under vintern, kommer vattensköldpaddorna att gå under landsköldpaddorna. Förutom avdunstningen från vattenpaddorna har jag, om komplement behövs eller vattenpadddorna i samma rum är dum idé, en luftfuktare. Inte en dimmaskin utan en som fixar rum på 50m2. Är därför rätt säker på att kunna hålla en relativ luftfuktighet som vida överstiger de få procent våra vinterkalla rum håller i normalfall. Jag behöver läsa in mig på nivåerna i naturen men 55-60% är inte några bekymmer.

Link to comment
Share on other sites

Jag håller också hög luftfuktighet i hela rummet och har alltid haft problem med kondens på fönstret vintertid, trots att jag satt upp ett extra innanfönster. I år satte jag för ett sjok bubbelplast som jag tejpade mycket tättslutande längs fönsterfodret runt om. Ingen kondens! Ingen utsikt heller för den delen :D.

Jag kom på att jag gjorde ett inlägg om den nya solplatsen i höstas om du vill se närmare på den: http://skoldpaddsforum.se/index.php?/topic/9586-ny-solplats/

Link to comment
Share on other sites

Ni som vill ha snygga lådor utvändigt så har jag gjort så här: Köpte häftplast från bygghandel 45 cm bred och finns på 2 m rulle. Häftplasten finns i alla tänkbara färger och utseenden. Jag valde en som ser ut som något mörkare träslag. Mycket bra för den går att torka av lätt med en fuktig trasa.

Link to comment
Share on other sites

PA - tänkte på trä på Leca. Fäster du med PL600 eller ligger hela ramen löst på stenen?

Link to comment
Share on other sites

Idag åker jag till "brädgårn" och köper färdigsågade bitar.

230x60 och 40 höga kanter. I kanten närmast mig, kommer jag ha en list som går längs med hela som är 10cm. Den tjänar som rymningslist men framför allt fäste för lysrörsarmaturen. Skapar, hoppas jag, viss avbländning för mig som åskådare. Ser att många skriver om hibiskus och jag råkar samla på sådant och beskär varje år rejält. :) Kommer sätta mer skott, för att ha att mata med och föryngra med. Klart slut.

Ricard

Link to comment
Share on other sites

s884830098179066691_p68_i1_w2560.jpeg

Några material jag funderar på ...

Hej igen. Tittar på vilken skiva jag skall köpa. Vill ha en i dimension som gör att jag inte behöver använda reglar för att skruva. Om du har personlig erfarenhet, så dela gärna dina tankar.

Det är som sagt en uppsjö med lösningar och detta är några varianter. Måttet blir 200-240x60-65. Det hänger nämligen ihop med hur jag skall göra med vattensköldpaddorna. Det ena leder till det andra ...

Hittade lådan med stugan, som är på bilden längst upp i denna post. Tillverkas i England. Att substratet är åt pipan, kan vi lämna, men är det någon som köpt och modifierat? För mig som inte är finsnickare är det ett arbetat hus ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

I går var jag på Beyer och köpte 18mm. konstruktionsplywood. Bygger i rejäla skivor för en stadig konstruktion och kommer fuktspärra med plast, dammduk eller plåt. Har ej bestämt det ännu. Måste dock fatta beslut idag eller senast i morgon.

post-6577-0-81778700-1427880339_thumb.jp

Skivor utlagda på bord.

post-6577-0-50706600-1427880429_thumb.jp

Lite verktyg och lim är bra att ha. Dock inte optimalt gällande borrningen. (förborrar för att inte få spräckta skivor)

post-6577-0-27963400-1427880489_thumb.jp

Som sagt; inte optimalt. Har ingen riktig borrmaskin utan en bitsskruvdragare. Fick köpa bitsborr. Halvbra, men till ett litet jobb som detta funkar det ...

post-6577-0-13141400-1427880546_thumb.jp

Gavel 1 på plats. Lim och skruv.

post-6577-0-61354900-1427880575_thumb.jp

... och ena sidan (står på sidan).

post-6577-0-15926400-1427880688_thumb.jp

Inga skruvar lösa här inte!

post-6577-0-92383700-1427880719_thumb.jp

Nej, det är inte en kista!

post-6577-0-66778600-1427880739_thumb.jp

Bra sågat! :( Vart lite sur faktiskt. Det är 7 mil fram och tillbaka till butiken där de sågade ...

post-6577-0-13484800-1427880793_thumb.jp

Vi pratade lite om luftfuktighet till vissa arter. Så här löser jag det för min T. g. nabuelensis.

post-6577-0-45319500-1427880855_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Ser bra ut!

Tack!

Glömde skriva att det blev en låda på 2300x600x400 mm.

Link to comment
Share on other sites

post-6577-0-96616400-1427918132_thumb.jp

Rejäla hjul som kommer lyfta lådan 108mm + 45mm. (förstärkande regel) över golvet.

post-6577-0-78975700-1427918251_thumb.jp

70 kg. 3 sådana, och 3 som klarar 60. 360kg skall denna låda klara av ... Kommer räcka. Helt säkert!

post-6577-0-03464900-1427918346_thumb.jp

Bromsbar med samma höjd som föregående. Dessa låsbara (3st.) sätter jag i framkant. Tre stycken. De olåsta men roterar, sitter i bakre linejn ...

post-6577-0-83966000-1427918416_thumb.jp

60 kgs hållfasthet, med lås. Bygger också 108mm i höjd. Rejält skall det vara om man skall rulla jord, sand och familjen Skalman.

Link to comment
Share on other sites

En fråga som har med belysning att göra. Kommer köra på 70W av det märke jag kommer över.

Min låda är 2300x600x400 och min fråga är - var hänger jag UV-sollampan? I mitten, eller i ena änden, eller 1/3- bort, alltså en bit från mitten?

Tänker fästa lampan i en arm som jag fäster i lådan (på hjul) så det går att flytta allt. Behöver lite sådana här tips om det är ok?

Link to comment
Share on other sites

Vi har valt att ha värmelamporna i ena änden. Då kan djuren själva välja om dom vill ha lite svalare.

post-9016-0-30032800-1427949451_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

En fråga igen. Fuktspärr!? Tycker det är knepigt. Gräver paddorna mkt? Har en plast som är tjock som jag skulle kunna köra med. Det kommer ju bara vara fukt i substrat runt grästuvor/växter.

Link to comment
Share on other sites

En tunisisk hona inomhus kommer nog bara att gräva vid äggläggning.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...