Jump to content
Forum Sköldpaddor

Lite Frågor Om Mysksköldpaddor


tlundegard
 Share

Recommended Posts

Hej! Jag funderar lite på att skaffa en mysksköldpadda, men har lite frågor..

Jag har ett 60L akvarium och har fått erbjudande att köpa två Sternotherus odoratus, en 5cm hane och en 7cm hona.

1. Som jag har förstått det så får hanen plats i akvariet nu när han är liten, så får man byta till ett större akvarium sedan när han blir större. Skulle även honan få plats i akvariet? Enligt jordbruksverket så ska vattensköldpaddor upp till 10cm ha minst 0.16kvm vattenyta och 0.03kvm per sköldpadda om de är flera så enligt dem så är det ju okej, men hur funkar det i praktiken?

2. Hur fort växer de? Hanen lär ju inte bli över 10cm på ett bra tag, det är väl inte ens alla som blir så stora? Men hur länge kan man räkna med att honan kan vara i samma akvarium?

3. Hur bra klättrar sköldpaddor? Jag funderar på att göra någon landdel av en glassbytta eller dyl, men hur långt ifrån kanten på akvariet måste golvet på landdelen vara för att de inte ska klättra ut?

4. Varför jag funderar på två sköldpaddor är dels för att jag är rädd att den ena annars skulle känna sig ensam, hur stort behov av sällskap har de? Sedan så skulle det vara roligt att ha två ungefär lika stora så de eventuellt kan få ungar senare :)

5. Vad brukar ni ge era sköldpaddor för mat? Antar att varierat är bra, men varierat av vad?

Tacksam för svar!

Link to comment
Share on other sites

Jag har ingen erfarenhet av mysksköldpaddor. Det finns information på http://www.skoldpaddormedmera.se/

1. Jordbruksverkets föreskrifter (L80) visar minimimått när det gäller utrymmen. Många tycker att gränserna är för snäva.

2. Mysksköldpaddor blir 12-15 cm som fullvuxna. Det bör dröja 8-10 år innan dom når full storlek, men med alltför riklig födotillgång kan det gå mycket snabbare.

3. De flesta sköldpaddor klättrar bättre än man kan tro. Om du har 15 cm upp till kanten är det riskfritt.

4. "Hållande kan ske parvis eller som avelsgrupp (en hane och flera honor)."

5. Se http://www.skoldpaddormedmera.se/

Link to comment
Share on other sites

Tack för svaren.

1. Jo jag förstår att Jordbruksverket anger minimimått, men sköldpaddorna är ju inte 10cm än så tänkte vad någon med erfarenhet av dessa tycker om storleken på karet.

2. Tar det så lång tid? Då behöver jag alltså inte heller oroa mig för att honan inte har sand att gräva i på ett tag? Annars är ju inte den här sortens paddor så mycket på land utan ligger helst och solar på grunt vatten (jag har självklart ändå land till dom, men i form av en rot).

4. Där tänkte jag mest hur de trivs bäst, enligt egna erfarenheter.

Tack för sidan, den verkar innehålla mycket läsvärt.

Är det inte så många som håller mysksköldpaddor här inne?

Link to comment
Share on other sites

Ja, jag har som det står i inlägget P-A länkar till både odoratus och minor.

Odoratus är en väldigt trevlig art att hålla, och jag förstår inte varför den inte är mer populär i Sverige, men det kommer kanske. I Danmark skulle jag vilja påstå att den är en av dom absolut vanligast vattensköldpaddsarterna i fångenskap.

60 l säger inte så mycket, mått hade varit mer informativt i det här fallet, då bottenytan är viktigare än djupet (höjden). När det så är sagt så uppskattar Sternotherus-arter också även lite djupare vatten, förutsatt att akvariet är ordentligt inrett och beplantat. Du kan säkert ha ett ungt par i ett 60 l akvarium, men om det är ett "standard" fiskakvarium skulle jag rekommendera att du redan nu börjar fundera på hur du kan erbjuda dom mer plats ganska snart.

1. Arter i familjen Kinosternidae (slam- och mysksköldpaddor) är generellt ganska tuffa mot varandra. Odoratus är en av de "snällare" arterna, jag har aldrig upplevt att honorna biter varandra, men könsmogna hanar kan vara väldigt insisterande i sin "uppvaktning". I de flesta fall är det bäst att se till att ha flera honor per hane, för att minska trycket lite. Sedan bör du se till att inreda akvariet med ordentligt med gömställen och växter så att honan/honorna kan hålla sig undan om de får behov för det. En ordentlig landdel är också ett måste.

2. Växthastigheten beror på hur mycket mat dom får. Det går ganska fort fram tills dom är könsmogna (ca 4-6 år beroende på kön/fodertillgång) och sedan går det långsammare. Jag har inte sett någon vuxen individ på under 10-12 cm, så såpass bör man nog räkna med att dom blir. Så snart hanen är könsmogen börjar han försöka para sig, så det är då evt. problem kan uppstå. Om du kan se tydliga könskaraktärer (svansstorlek/längd) på djuren ska du nog räkna med att åtminstone hanen är könsmogen.

3. Om sköldpaddan kan nå över kanten med frambenen (ståendes på bakbenen) så kan den komma ut...det är i alla fall säkrast att tänka så. Du kan ju alltid sätta en extra kant på akvariet så blir det klart svårare för dom att rymma, om nu höjden blir lite knapp.

4. Jag tror inte att dom saknar sällskap om man håller dom individuellt. Odoratus är ganska lätt att få att föröka sig.

5. I naturen äter dom primärt insekter och blötdjur av olika slag, så kan du få in så mycket sådant som möjligt i deras diet har du en bra start. Jag ger lite pellets, och gör egen mat med bl. a. fisk, räkor, musslor, maskrosor, röda mygglarver och likn. i, och försöker att varva det med snäckor, insekter och mask. Sen har jag gott om vattenväxter, fisk och räkor i akvarierna som sköldpaddorna äter av. Fiskarna och räkorna får dom dock som regel först tag på när dessa dör.

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag bestämt mig för att köpa ett större akvarium, så jag inte behöver tänka på det senare :) karet ligger på 95x41 så där lär dom kunna bo. Det innehåller även landdel.

Han som säljer paddorna vill inte separera dem, han anser att det vore taskigt mot dem. Hur mycket det stämmer vet jag inte, men jag tar dom båda ändå så får jag se om det blir 3 eller 1 sen. De är trots allt bara 1-2 år än så länge :)

Jag får väl helt enkelt ta bild på dem och lägga upp här så kanske ni ser vad det är för kön på dem!

Link to comment
Share on other sites

Det låter som en bra plan :) Om djuren är 5-7 cm tror jag att dom är äldre än 2 år. Bilder är alltid kul, och så får vi se om det går att säga något om kön.

Link to comment
Share on other sites

Jag skippade köpet. Egentligen så var tanken att jag bara skulle ha en liten sköldpadda (helst hane) i mitt 60 liters tills han växte till sig och med tanke på att det säljaren sa inte riktigt stämde (angående kön på paddorna och att de var ett par) så fick jag känslan av att han bara ville få allt sålt.

Då köper jag hellre en unge från djuraffären som jag får följa från början :) så kan jag byta upp mig till något större när paddan blir större, lagom tills jag flyttar till en större lägenhet ;)

Bilder på akvariet och paddan kan jag ändå visa, tar gärna emot åsikter angående inredning :)

Jag har ytterligare två frågor!

1. Hur gör man med belysning? Räcker repti glo 5.0? Avger den värme eller måste man ha en extra värmelampa?

2. Kan man ha sand (blästersand) på botten eller finns risken att paddan äter av det? Kan man mata i en separat bytta eller stressar det för mycket och finns risken att de äter av substratet och blir förstoppade eller något trots att man inte matar i akvariet?

Link to comment
Share on other sites

Jo, det är ju alltid kul att följa djuren helt från starten. Tänk bara på att riktigt små odoratus kan vara lite mer kräsna än vuxna, men det brukar sällan vara så utpräglat att det blir ett problem. Bara av ren nyfikenhet, vet du vat ungarna i din djuraffär kommer ifrån?

Mht. ljus hade jag rekommenderat att du läser igenom P-A:s avsnitt om belysning på hemsidan. Principen är densamma även för vattensköldpaddor. Jag hade föreslagit dagsljusrör och en solplats med en värmelampa som även ger UVB.

Link to comment
Share on other sites

Med sand som bottenmaterial finns det alltid en viss risk för att djuren får i sig den, men jag hade ändå rekommenderat att ha sand i botten. Jag kör med lite grövre sand, det blir inte lika "kompakt" i bottenskiktet då, och växterna funkar bättre. Jag tror att det kan bli stressigt för en liten unge att bli upplockad för matning. Har du lite fisk och växter samt ett bra filter i akvariet bör det inte heller vara nödvändigt. Jag matar alla mina paddor i deras respektive akvarium och har inga problem med vattenkvalitet.

Link to comment
Share on other sites

Jag ska nog köra på ett gäng sandsnäckor som luckrar upp sanden, har redan blästersand i akvariet. De är även bra på att käka gammal mat och bryta ner den till näring åt växterna :)

Efter att ha läst lite så har jag kommit fram till att en sån här lampa nog blir bäst: http://www.skoldpaddsgrejer.se/belysning/solar-raptor/solar-raptor-100-w.html

Vad tror ni om det?

Det jag funderar över är vilket avstånd jag ska ha den på. Det står ju 40-50cm men jag har läst att just Sternotherus odoratus vill ha svalare än andra sköldpaddor (de vill väl bara ha runt 30-35 grader under lampan?), vilket avstånd ska jag då satsa på? Kan man lägga en vanlig akvarietermometer under lampan och se hur varmt det blir?

Link to comment
Share on other sites

Om du bara har en någorlunda stor landdel så att sköldpaddan kan välja lite var den vill ligga och sola blir det nog alldeles utmärkt med ca 35 grader direkt under lampan.

Ta och kika på HID-lamporna också, dom tror jag på.

Link to comment
Share on other sites

Tyvärr så är ju akvariet inte så stort så jag vet inte om den kommer kunna välja så mycket. Jag skulle ju kunna göra landdelen större, men då tar det ju upp mer yta i karet. Är det värt det? Eller är det bättre med lite lägre temperatur direkt under lampan?

Jag kanske helt enkelt får klura på hur jag ska göra en större, praktisk men ändå snygg landdel som inte tar upp mer vattenyta ;)

Link to comment
Share on other sites

Satsa du på ca 35 grader oavsett, så länge det inte innebär att hela akvariet blir för varmt. Vattendelen är definitivt viktigast, utrymmesmässigt.

Link to comment
Share on other sites

Min djuraffär där jag ska köpa sköldpaddorna säljer en lampa som heter solar glo som också ska ha både värme och uv.. Är det någon som har erfarenhet av den?

Link to comment
Share on other sites

Min djuraffär där jag ska köpa sköldpaddorna säljer en lampa som heter solar glo som också ska ha både värme och uv.. Är det någon som har erfarenhet av den?

Vi har haft såna tidigare och det är väldigt ojämn kvalitet. Dom håller från nån månad till ca 1 år. Hur mycket Uv dom ger vet jag inte. Dom blir dyrare i längden mot att köpa en bättre lampa direkt.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Jag kommer tyvärr inte kunna köpa en sköldpadda innan sommaren, insåg att jag inte har någon som kan mata den medan jag är borta! Så jag kommer fortsätta läsa på om dem, så får vi se när jag skaffar mig en ;) tack för all hjälp ändå!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...