Jump to content
Forum Sköldpaddor

Missöde Under Dvalning!


Nicklas
 Share

Recommended Posts

På vaterinaren.nu har jag rådfrågat;ryska stäppsköldpaddor äär inte i behov av dvalning. :wacko: vem ska jag tro?

Träffade nyligen veterinären som sa att hon ofta hänvisar sköldpaddsägare till skötselråd på min sida landskoldpaddor.se

Jag har ett 20-tal böcker om sköldpaddsskötsel och har aldrig sett att man inte rekommenderar vinterdvala till rysk stäppsköldpadda. Just den arten anses vara mest dvalningsbenägen.

Från veterinärens skötselråd:

Flera av medelhavssköldpaddorna dvalar i det vilda men inte alla sorter. Några som brukar dvala är grekisk landsköldpadda, morisk sköldpadda och rysk sköldpadda. Turkisk landsköldpadda dvalar inte.

Frågan om man ska dvala sin sköldpadda eller inte kan diskuteras. Naturligtvis är det alltid det bästa att göra det som är naturligt men om man dvalar sin sköldpadda felaktigt eller om sköldpaddan inte är frisk eller i skick att gå i dvala, kan det ge förödande konsekvenser. Är man inte helt säker på hur man ska göra eller om det finns tveksamheter om hälsan, är det bättre att låta bli.

Några av de vanligaste felen vid dvalning är att dvalan görs för lång, temperatur och fuktighet är felaktiga, djuret har inte fått tillfälle att tömma tarmen samt att djuret inte är riktigt friskt.

Jag håller med om att man kanske ska låta bli kalldvalning om man är osäker på sköldpaddans hälsotillstånd eller om man avmaskat den under sensommar eller höst eller om man har gett mediciner. Sköldpaddor som inte vinterdvalas brukar ta igen det genom viloperioder under andra delar av året.

Vi har en variant av morisk landsköldpadda som vi inte vet i vilken utsträckning dom dvalar i naturen. Hanen har dvalat innan han kom till oss.

Vi dvalar dom inte och vad vi kan bedömma mår dom mycket bra utan vinterdvalning.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...