Jump to content
Forum Sköldpaddor

Papperslösa Greker Och Mängder Av Frågor


Gäst
 Share

Recommended Posts

Hej!

Jag heter Tina, är 25 år, bor i Trollhättan och har precis blivit medlem här efter att jag har tagit hand om två små hermanni-ungar. Jag jobbar i djuraffär sedan åtta år tillbaka, men vi säljer inte reptiler, så därför är min kunskap inom detta område något begränsad, måste jag erkänna. Jag är däremot utbildad biolog och etolog, så jag är mycket intresserad av djurbeteende, berikning och av att skapa ett så naturligt liv för djuren som man bara kan i fångenskap.

För ett par månader sedan kom det in en kund på jobbet som inte kunde ha kvar sina två sköldpaddor, för hennes barn hade tröttnat ( <_< ). Hon berättade att de fått sköldpaddorna av sina släktingar, som jag förmodar har varit och hämtat dem i sitt hemland, för de hade inga papper och hon visste inte ens vad det var för art som hon hade ( :angry2: )! Hon frågade om vi kunde ta dem och jag sade att det inte gick att sälja dem eftersom de är papperslösa, men jag erbjöd mig däremot att ta hem dem privat och försöka hitta ett nytt hem åt dem. Men jag kommer ju aldrig i mitt liv vilja göra mig av med dem nu! Det visade sig snabbt vara så himla mycket roligare, intressantare, mer fascinerande och mysigare att vara sköldpaddsägare än jag någonsin kunnat tro! Så... nu har jag ju mängder av frågor eftersom jag vill att de ska få det så bra som möjligt!

Jag och min pojkvän ska snart flytta ihop, så då kommer jag att skaffa en mycket större trälåda åt dem som jag kan göra ett riktigt landskap i (med de rekommenderade lamporna och allting). Tills vidare har jag ett ReptiGlo 5.0 (som jag förstått är för svagt för dem på den höjd jag har det på) och en vanlig 15 W -lampa som jag har sänkt så att de har 36-38°C dagtid på solplatsen.

Jag ska försöka att inte ställa alla frågor i den här tråden, utan jag får nog sprida ut dem över fler trådar för att det inte ska bli för grötigt.

Först och främst undrar jag - terrariet så som det ser ut nu och med tanke på att de bara ska behöva bo i det i max tre månader till - är det ändå något som ni ser att jag absolut behöver åtgärda med en gång?

Jag antar att de aldrig förr fått kalk eller UV-ljus och den enas ögon var hela tiden ihopklibbade och öppnades inte under den första månaden utan att jag droppade i ZooMed's Turtle Eye Drops varje dag, två gånger om dagen. Först då kunde han ju hitta maten och han började ganska snart att äta (/glufsa i sig). Efter en månad med UV-ljus, A-vitamindropparna i ögonen och ordentligt med kalk på maten öppnar han nu självmant båda ögonen varje dag och det ser bara bättre och bättre ut.

Det jag ger dem nu är (en olik sak varje dag):

* ZooMed's Forest Tortoise Food. Den för greker var under en lång tid slut i lager hos leverantören, så jag valde denna så länge. Är det helt åt skogen? (-Ursäkta ordvitsen)

* Pre Alpin Testudo Fibre

* Färskt gräs/klöver/maskrosblad

* Ica's blandade sallad "Medelhavsmix"

* Jag sår just nu (som ni ser på bilden på deras grott-tak) Tortoisemix, som de ska få så fort det växt till sig.

Hö finns alltid, men jag kanske bör klippa det i väldigt korta små bitar istället? Som läget är nu drar de mest bara runt det i terrariet och äter inte så mycket av det.

Och till sist; När jag fick dem i oktober vägde de 19 resp. 22 gram. Nu väger de 22 resp. 29 gram och är 44 resp. 48 mm över skalet (Mäter man skalet tvärs över bara, från nacken till svansen?). Är vikt och mått proportionellt sett bra? Finns det ens någon rekommenderad proportion däremellan? Verkar de växa för fort eller för sakta? Hur gamla skulle de kunna vara? När jag tog hand om dem i oktober så räknade jag ut att de borde vara födda i juni, efter att jag hittat en tabell över vikt och ålder på flera olika hermanni-ungar. Men om man antar att de inte blivit skötta på rätt sätt och inte fått rätt föda (de hade bara isbergssallad med sig i plastburken jag fick dem i) - Hur gamla skulle de kunna vara då på ett ungefär? Det har varit kul att kunna sätta ett ungefärligt födelsedatum på dem och jag vet att ni är många med lång erfarenhet av sköldpaddsuppfödning här, även om jag förstår att ålder på sköldpaddor förmodligen är svårt att uppskatta.

Tack så mycket för att du tog dig tid att läsa. :) Jag ska försöka hålla framtida inlägg lite kortare :P , men just nu är det bara så väldigt mycket man undrar och är orolig över. Jag vill bara att de ska få det bra nu.

Med vänliga hälsningar,

Tina, Knöp och Newton

post-8990-0-30922200-1325537222_thumb.jp

post-8990-0-80913800-1325537231_thumb.jp

Edited by Gäst
Link to comment
Share on other sites

Det är bra för grekungarna att dom har kommit till dig :)

Miljön: Vi har alltid en blandning jord/sand till våra ungar. I en del av lådan har vi en gräsplätt som jag gräver upp utomhus. Det går att ta in nu när det är mildväder. Grekungar tycker om att gräva in sig i grästorvan. Vi vattnar den rikligt varje dag.

Ljus är otroligt viktigt för att dom ska må bra. När vi säljer ungar kräver vi att dom ska ha minst dubbla dagsljusrör (helst T5 HO) och en kombinerad UV-/värmelampa. Undvik Solar Glo som är ojämn i kvalitet.

Maten: Zoomeds forest är nog avsett för skogssköldpaddor, jag skulle inte ge det till greker. Zoomeds grassland som du inte fick tag i kan du hoppa över eftersom du har PAT.

Av ICA:s blandningar tycker jag att Provencalsk är bäst.

Vanligt hö får man inte grekungar att äta. PAT fibre är en form av finmald hö.

Vad du kan kompletera med är torkade växter från t ex JR Farm (kaninfoder). Vi kör med maskros, svartkämpe, mjölktistel, nässla, bärblad.

Jag tycker att dom ser fina ut i sköldarna. Mycket svårt att ange vikt per längd. Det kan variera mycket beroende på sköldformen.

När vi mäter längden mäter vi sköldens längd i en rät linje. Jag kan inte mäta och väga våra ungar nu p g a att dom dvalar.

Dom är med största sannolikhet födda i år. Svårt att säga hur gamla dom kan vara. Vi får ungar från som vid födseln väger från 5-20 g.

Greker blir olika stora beroende på ursprung. Vet du vilket land som kan vara aktuellt?

Det skulle vara intressant att se en bild på buksköldarna.

Link to comment
Share on other sites

Måste bara säga att det är såå härligt att läsa ditt inlägg, helt underbart att dom har fått komma till nån som bryr sig och att du bestämt dig för att behålla dem!! :)

Link to comment
Share on other sites

Vilken trevlig läsning och gott engagemang!

Du finner svar på alla frågor här (och av P-A)!!!

Jag hade bytt ut din "värmelampa" mot en spotlight typ Ikeas 28W spotlight sen hade jag fyllt i med mer jord/sand/bokflis/cocosflis.

Detta för att få upp djuren närmre UV-källan (minska avståndet) samt se till att luftfuktigheten höjs!

Bokflis/cocosflis håller ju vätska bättre än jord och sand?! Så varför inte blanda ihop dessa material?! Det funkar bra för mig!

Det gör ju inget om du har ca 2/5 av akvariets höjd (eller kanske tom nästan hälften) med bottensubstrat som hålls relativt fuktigt?!

Vad jag förstått så finns det de som har teser om att för låg luftfuktighet kan vara förödande för skalet - det är ju inte för inte som ungdjuren gärna gräver ner sig?!

Dels för att söka skydd men också för att hålla fuktigheten i balans?! De har troligt inte haft det så bra som de kan få hos dig!

Vill du läsa mer kan jag rekommendera följande sidor - de är alla bra och informativa på sitt sätt... om du innan inte vetat vad du skall göra på din ev. fritid innan så har du en hel del intressant och rolig läsning framför dig! ;)

www.marginata.dk

www.landskildpadden.eu

www.landskoldpaddor.com

www.uppfodning.landskoldpaddor.se

www.sites.google.com/site/landskoldpaddor

www.landskildpadde.dk/index.html

www.landschildkroeten-galerie.de/index.htm

Lycka till med djuren och vilken lycka för djuren att de hamnade hos dig! :)

mvh / Peter

Link to comment
Share on other sites

Bokflis/cocosflis håller ju vätska bättre än jord och sand?! Så varför inte blanda ihop dessa material?! Det funkar bra för mig!

Det gör ju inget om du har ca 2/5 av akvariets höjd (eller kanske tom nästan hälften) med bottensubstrat som hålls relativt fuktigt?!

Vad jag förstått så finns det de som har teser om att för låg luftfuktighet kan vara förödande för skalet - det är ju inte för inte som ungdjuren gärna gräver ner sig?!

Dels för att söka skydd men också för att hålla fuktigheten i balans?! De har troligt inte haft det så bra som de kan få hos dig!

Vill du läsa mer kan jag rekommendera följande sidor - de är alla bra och informativa på sitt sätt... om du innan inte vetat vad du skall göra på din ev. fritid innan så har du en hel del intressant och rolig läsning framför dig! ;)

Det görs årslånga mätningar av temperatur, luftfuktighet och UV i sköldpaddsmiljöer i Spanien av Andy Highfield.

Det som har kommit fram hittills är att luftfuktigheten är påfallande låg genomgående, mycket lägre än vad man trott tidigare. Vi kommer att bsöka Highfield i slutet av mars. Det ska bli intressant att ta del av hans forskning.

En annan sida som kanske kan ge något:

landskoldpaddor.se

Det mesta är skrivet av Hans Olsson som jag har lärt mig mycket av.

Link to comment
Share on other sites

Ser fram mot att läsa mer om detta under våren - ursäkta att jag missade landsköldpaddor.se!

mvh / P

Link to comment
Share on other sites

Åååh, tack så jättemycket för era svar! Nu känner jag mig lite lugnare, faktiskt! Jag ska ändra det jag kan ändra med en gång (alltså det mesta).

Jag tog för en vecka sedan hem en ört/gräsblandning för marsvin från VitaKraft innehållande maskrosor och lite annat som jag tyckte verkade bra för sköldpaddorna, men när den kom så var bitarna och stråna så stora och hårda i den att jag valde att inte ta med mig en påse hem ändå, för jag trodde inte de skulle äta den. Jag får kanske ta mig en titt på innehållsförteckningen i den igen i morgon och se om jag inte kan klippa stråna/örterna i ännu mindre bitar helt enkelt. När jag fick se bitarna så brydde jag mig inte ens om att titta efter exakt vad den innehöll. Ska göra det imorgon och se om det ändå kanske kan vara något att ha.

Jag tänkte fixa dubbelramp och MegaRay så fort de kommit i den nya bostaden, men eftersom jag inte vet vilken längd det blir på deras nya hem när jag flyttar, så får jag nästan vänta med inköpen av lysrör i alla fall, känner jag. Jag hoppas de klarar sig ett par, tre månader till om jag höjer upp bottensubstratet så länge? Jag har också funderat på om det är bättre ur hygiensynpunkt att skaffa en 120 cm kaninbursbotten att låta dem bo i än att ha en trälåda? Däri hade jag tänkt ha olika lådor placerade tätt intill varandra med olika substrat i. - Grästuva i en, jord/sand i en, "bara vanlig mark" i en, fukthåla i en, chifferstensmatplats i en osv. Jag läste om det på någon hemsida för ett tag sedan (kanske någon av era, jag kommer bara inte ihåg vilken) och tyckte att det verkade väldigt käckt/lättstädat när man bara kan plocka upp låda för låda och städa den utan att behöva tömma ett helt terrarie åt gången. På sommaren har jag tänkt att de ska få våldgästa mina föräldrar som har gräsmatta där jag kan bygga en utehage till dem. ;)

Luftfuktigheten har jag också funderat lite över. Jag brukar försöka simulera regn nästan varje dag, eftersom de vägrar att gå in i grottan, trots att jag tycker att jag har placerat den så att den är lättåtkomlig. De gräver inte heller så himla mycket. Det var en bra idé att höja hela bottensubstratet och jag ska absolut skaffa en grästuva åt dem att klättra in i. Det regnar ju faktiskt långt mer sällan än varje dag runt Medelhavet, så jag har varit lite irriterad över hur onaturligt det blir och att de bara inte går in i grottan, helt enkelt.

Landsköldpaddor.se gillar jag skarpt och har redan besökt den flera gånger. Jag har den bland mina bokmärken. ;) Jag ska kolla in de andra länkarna så fort jag har några timmar över. Tack så mycket för dem! :)

Vart får man tag på bokflis/cocosflis? Vilken jord är bäst att använda? Jag hörde att det är gödningsmedel i vanlig planteringsjord!?

Jag valde att inte dvala dem i år eftersom jag inte alls visste hur de mådde och hur starka de var. Jag trodde att de var helt utmärglade efter all isbergssallad. Var det kanske en dum idé att skippa dvalningen ändå? De har verkligen kommit sig den senaste månaden och har verkligen fått sina rutiner och vet precis när det är matdags och hur de snabbast tar sig till matskålen. Bör jag kanske dvala dem ändå nu?

Jag köpte ett digitalt skjutmått härom dagen, så nu blir det vägning och mätning varje lördag och diagram i Excel. :P (Ja, jag är lite galen/pedant/kontrollfreak) :ph34r: Jag ska försöka ta bilder av buksköldarna imorgon och lägga upp här. Är det först efter könsmognaden som man kan se vilket kön det är på dem? Alltså efter ca 10 år? Eller går det att se tidigare?

Jag har ingen aning om vilket land kvinnan som kom in med dem kom ifrån. Jag försökte dra ur henne så mycket info jag kunde när hon lämnade av dem, men hon var snabbt ute ur butiken igen och jag fick inte ens något nummer till henne och hon har självklart inte ens varit inne igen för att kolla hur det går med dem. :(

Herregud, nu blev det sådär långt igen...! Men jag är verkligen tacksam för att ni lägger ner så mycket tid och energi på att svara! Era vänliga ord och innehållsrika svar värmer verkligen en förvirrad, nybliven sköldpaddsägare. ^_^

Link to comment
Share on other sites

Luftfuktigheten har jag också funderat lite över. Jag brukar försöka simulera regn nästan varje dag, eftersom de vägrar att gå in i grottan, trots att jag tycker att jag har placerat den så att den är lättåtkomlig. De gräver inte heller så himla mycket. Det var en bra idé att höja hela bottensubstratet och jag ska absolut skaffa en grästuva åt dem att klättra in i. Det regnar ju faktiskt långt mer sällan än varje dag runt Medelhavet, så jag har varit lite irriterad över hur onaturligt det blir och att de bara inte går in i grottan, helt enkelt.

Vart får man tag på bokflis/cocosflis? Vilken jord är bäst att använda? Jag hörde att det är gödningsmedel i vanlig planteringsjord!?

Våra ungar tillbringar nätterna de första månaderna ingrävda i grästuvan, de gör gångar i gräset och ner bland rötterna.

Vi använder leksand (sandlådesand) och kompostjord.

Leksanden kan man hitta på byggvaruhus. Det kan vara svårt att hitta kompostjord så här års så man kan i stället köpa så- och kaktusjord på påse.

Cocosflis har jag provat men slutat med, tror att ungarna kan äta av fibrerna som kan ställa till problem.

Så här skriver Highfield:

coconut and similar fibers. Can be very dusty. May be ingested. Dehydrating.Fails to provide any thermal advantages. Most fiber substrates are an ideal culture base for mould, or parasitic and bacterial organisms.

Träflis skulle jag inte rekommendra.

Jag håller med Highfield, Jord-sandblandning är det mest naturliga.

Understanding Vivarium Substrates (Andy Highfield)

Min strategi när det gäller torr luft inomhus:

-Minska den mest extrema torrluften.

Detta utsetts sköldpaddorna för under värmelampan. Därför häller jag vatten på solplatsen varje kväll. När värmelampan är på dunstar vattnet och luftfuktigheten höjs något.

-Öka luftfuktigheten under natten.

Detta sker automatiskt genom att temperaturen i sköldpaddsrummet sänks och att vi vattnar gräsplättar och solplatser. Vi häller också vatten på bogrottorna så att det tränger in fukt i bottensubstratet utefter kanten på boet.

Tråd om luftfuktighet

Vi använder kaninbursbottnar till alla grekungar.

miljo5.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tack så jättemycket för svaret!

Vad tycker du om dvalningen? Bör jag ändå dvala dem nu? (Har jag fler frågor angående det sen, så lovar jag att skriva i Dvalningsforumet.)

Och när brukar man kunna se om de är honor eller hanar?

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker inte att du ska dvala dom denna vinter.

Könsbestämning brukar man kunna göra vid 250-300 g

Link to comment
Share on other sites

Här är buksköldarna. Går det alltså att se ungefär från vilken region de kommer genom att titta på buksköldarna?

post-8990-0-26580500-1325705837_thumb.jp

Edited by Gäst
Link to comment
Share on other sites

Det finns två underarter:

Testudo hermanni hermanni och Testudo hermanni boettgeri.

T h h finns i Italien, Frankrike och Spanien och blir 15-20 cm

T h b finns i Grekland, Bulgarien, Rumänien, Kroatien, Bosnien, Albanien, Montenegro, Makedonien, Kosovo. Blir 15-36 cm. De T h b som finns i de forna jugoslaviska länderna kallas ibland Testudo hermanni hercegovinensis och påminner lite om T h h både utseendemässigt och i storlek.

Jag är ganska säker på att dessa två inte är T h h och tror inte att det är T h "hercegovinensis",

Link to comment
Share on other sites

Jag är ganska säker på att dessa två inte är T h h och tror inte att det är T h "hercegovinensis",

Menar du att du tror att DET ÄR hercegovinensis? Hon som kom in med dem var i alla fall inte ifrån Grekland eller Bulgarien eller liknande, utan hon såg mycket mer ut att komma ifrån Bosnien eller något sådant, så det skulle ju i så fall lägga lite tyngd i förmodan att det är hercegovinensis också. Eller menar du alltså att det är boettgeri, eftersom du inte tror att det är någon av de andra?

Edited by Gäst
Link to comment
Share on other sites

Jag tror inte att det är hercegovinensis-typen

I vissa delar av forna Jugoslavien när man kommer en bit från kusten finns T h b som inte är av hercegovinensis-typ

I Slovenien finns stora uppfödningsfarmer där man föder upp stora mängder Testudo hermanni. Där har man förmodligen båda typerna.

Link to comment
Share on other sites

Okej, tack för hjälpen! Jag tittade precis på den här Wikipedialänken också http://en.wikipedia.org/wiki/Hermann%27s_tortoise och om man tittar på den mellersta bilden av de tre bilderna under rubriken Testudo hermanni boettgeri så liknar den inringade delen mest på boettgeri nu när jag jämförde, så då är det förmodligen boettgeri.

Tack så mycket för all hjälp och engagemang! :)

Edited by Gäst
Link to comment
Share on other sites

Hej igen!

På dessa sidor finns anledningen till att jag valt att blanda i grov bokflis i jorden och sanden i mitt terrarie!

Här finns även anledningen till att jag också använder blöt cocosfiber till detsamma samt att jag även använder detta medium till att dvala djuren i!

http://www.marginata.dk/Artikler/Indendoershold.htm'>http://www.marginata.dk/Artikler/Indendoershold.htm

http://www.marginata.dk/Artikler/vinterhi.htm'>http://www.marginata.dk/Artikler/vinterhi.htm

Jag har ca 40% jord, 40% sand, 10% cocos & 10% flis - jag köpte detta på nätet här i sverige (det är bara att googla så hittar du det - jag vill inte göra reklam här då jag inte vet om det är lämpligt) och tycker att det verkar fungera bra!

(http://www.marginata.dk är verkligen en fantastisk sida att inspireras av och hämta information från?!)

Min 1½ månad "gamla" Enok (Testudo hermanni boettgeri) ser precis ut som dina på bukskölden - dess mamma kommer ursprungligen från P-A! ^_^

mvh / P

Link to comment
Share on other sites

Jag har ca 40% jord, 40% sand, 10% cocos & 10% flis - jag köpte detta på nätet här i sverige (det är bara att googla så hittar du det - jag vill inte göra reklam här då jag inte vet om det är lämpligt) och tycker att det verkar fungera bra!

(www.marginata.dk är verkligen en fantastisk sida att inspireras av och hämta information från?!)

Min 1½ månad "gamla" Enok (Testudo hermanni boettgeri) ser precis ut som dina på bukskölden - dess mamma kommer ursprungligen från P-A! ^_^

Irene tyckte också att buksköldarna påminde om våra grekungar. Jag vände på ett par av våra dvalande ungar och tyckte att de såg annorlunda ut, men hade tydligen fel. Våra är av typ hercegovinensis.

Kul att du har en hona från oss :P

Håller med dig, Otto Höj Madsen är outstanding i Skandinavien.

Har översatt två av hans artiklar som finns på min hemsida och har tillåtelse att översätta och publicera flera. För de som förstår danska rekommenderar jag marginata.dk i första hand. Danska är nog lättare att förstå i skrift än i tal.

Du får gärna göra reklam för sidor som säljer utrustning och tillbehör men inte sidor som säljer djur. Jag som ansvarig för detta forum kan inte kontrollera om det är fångenskapsfött.

Här kan man köpa cocosflis

Herpers choice har en hel del bra produkter. Jag brukar handla därifrån, men inte cocosflis :D

Köper Miner-all därifrån.

Link to comment
Share on other sites

Jag växlar mellan Nutobal (kalktillskott med mineraler och vitaminer), Miner-all (kalktillskott med mineraler) och Calci-Dust (kalktillskott)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...