Jump to content
Forum Sköldpaddor

Terrapene Med Ägg Ligger I Blöt Dygnet Runt


Regna
 Share

Recommended Posts

Min snart 11-åriga Terrapene Carolina Triunguis är på gång att lägga ägg. Hon har grävt på ett enda ställe, i måndags, under en stock i en ganska hård, lerjordig gräsmattebit. (Det finns annat att välja på; sandig jord, fluffig torvig jord, ren torv, löv, olika temp och fuktighet osv.) I går morse, onsdag, hade hon en släng av "springa runt och klättra dödsföraktande på väggarna". Övrig tid har hon legat i blöt, och då menar jag hela tiden, natt och dag, och på de djupaste ställena i sin lilla damm, så att bara toppen av skölden och huvudet sticker upp. Annars brukar hon välja grundare ställen och hon brukar sällan ligga i mer än någon timme, ibland inte längre än 5-10 minuter. Normalt stängs doppvärmaren av nattetid, men nu har jag kopplat ur timern så att hon inte ska bli nedkyld. Lamporna släcks som vanligt. Vattentemperaturen ligger på 26 grader.

Hon verkar absolut inte stressad, inte heller apatisk, hon har ätit, hon går normalt - när hon går - och hon ser sig omkring och är pigg och vaken där hon ligger. Nu blir det fredag och hon är inne på femte dygnet av den här blötläggningen. Hon vet säkert vad hon gör, men det skulle vara kul (lugnande) att höra om någon annan har stött på det här beteendet. Kan det tyda på att hon har svårt att lägga eller att hon har ont? Jag har inte hittat någonting på tex Tortoise Trust och andra sidor.

634329507271586175.jpg634329504542825280.jpg

Edited by Regna
Link to comment
Share on other sites

Idag har Naila grävt ner sig, efter 8 dygns mer eller mindre konstant blötläggning. Hon gick inte ens upp när jag bytte vatten i helgen. En liten hög uppluckrad jord skvallrar nu om var hon ligger och sussar. Hon verkar ha grävt en hel del under dagen, man ser spår här och där, jag har dock inte letat efter några ägg. Ska väga henne imorgon och se om det har hänt något med vikten. De senaste 10 veckorna har hon först gått upp under 8 veckor från 370g till 420g, och nu i söndags hade hon gått ner lite till 411g. (Jag brukar väga henne varannan vecka.) Det känns skönt att hon verkar återgå till sitt normala beteende.

Link to comment
Share on other sites

Tack :) . Ja, hon är verkligen jättefin! Tyvärr har jag ingen hane. Jag kollar annonser ofta för att se om det dyker upp en tretåig eller någon annan Terrapene, skulle gärna skaffa en hane och fler honor.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...