Jump to content
Forum Sköldpaddor

Örter - naturens eget apotek


Mimmi

Recommended Posts

I kväll klockan 18.15 i tvåan handlar det om maskros :) Sänds i repris i SVT2 30/5 och 2/6

Link to comment
Share on other sites

Programmet var mycket intressant. Gamla kunskaper från munkarnas användning av läkeväxten maskros samt modern kunskap från forskare.

Hela växten används: rot, blad, blomma, stjälk. Latinskt namn: Taraxacum officinalis

Roten innehåller polysackarider vilka är bra för mikrofloran i mag/tarmkanal, de är bra för matsmältningen, stärker tarm och mage.

Blommor: innehåller flavoner som har antiinflammatorisk effekt samt lecitin troligtvis bra för matsmältningen.

Maskros innehåller olika bitterämnen vilka aktiverar lever och galla, bra för utrensning av gifter.

Forskare undersöker vilka eteriska oljor maskrosen innehåller, när det har konstaterats kan man se vilka ev. ytterligare medicinska effekter den har.

http://www.dr.dk/DR2/Urt/Planter+i+Urt/Mæl...60623112821.htm där står lite om ev. biverkningar av maskros

I programmet fick man bl a se att man kan ha maskrosblad i pesto, lägga maskrosblommor i burk o fylla på med honung eller sirap o äta en blomma när man är förkyld. Göra te på rot o blad, man kan blanda i kryddfänkål för smaken.

Link to comment
Share on other sites

Jag kollade oxså på programmet och man fick mycket info. Förra gången handlade det om citronmeliss.

Kul att få veta mer om huvudfödan som man ger under vår-höst till sköldpadorna.... Finns det lika mycket maskroser i ex. Grekland? Vilken är egentligen den "bästa" maten att ge förutom ekologiskt odlat hö? Är det maskrosor eller bladen som är bäst?

Link to comment
Share on other sites

Om en del av innehållet i de flesta blommor:

Nektar

Nektar, "honungsvatten", "honungssaft", är en sockerhaltig vätska som finns hos de flesta växter, och den finns då vanligen i blommorna. Nektarn består av olika arter av socker, främst rör-, frukt- och druvsocker. Nektarns mer eller mindre söta smak beror på dess halt av de olika sockerarterna. Ju sötare nektarn är desto mer rörsocker finns det i den. Sockerkoncentrationen är i normala fall ca 25%, men vid fuktigt och regnigt väder sjunker den långt under det normala. Då nektarn ligger ytligt och är utsatt för avdunstning kan sockerkoncentrationen stiga så pass att sockret fälls ut som kristallina klumpar. Nektarproduktionens storlek växlar hos olika växter och under olika väderbetingelser.

från http://www.nrm.se/utstallningarcosmonova/j...ter/nektar.html

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...