Jump to content
Forum Sköldpaddor
Sign in to follow this  
P-A

Utehage

Recommended Posts

P-A

Bäst trivs landsköldpaddor ute i det fria, och om du har möjlighet att tillverka ett frilandsterrarium åt dem, så tveka inte att göra det. I Sverige hindrar klimatet oss från att ha sköldpaddorna ute annat än periodvis under perioden maj - september, men dessa månader utomhus gör underverk för en landsköldpadda.

Börja med att se ut den plats i trädgården där du har flest soltimmar under sommaren. Om du behöver välja, är det bättre att platsen har morgon- och eftermiddagssol än att platsen är solbelyst mitt på dagen.

Låt en tredjedel av ytan vara gräsbevuxen, plantera gärna lite små buskar här och där. En kulle eller ett stenröse i mitten av buren brukar vara uppskattat. Försök att åstadkomma en så intressant och stimulerande miljö som möjligt. Någon plats att gömma sig på är viktig, om det saknas brukar sköldpaddorna ordna det själva genom att gräva sig en håla under en buske eller ett träd. Det är viktigt att en del av buren är skuggad, så att djuren kan söka svalka under de heta middagstimmarna. Tänk på att inte ha några giftiga växter i buren, eftersom sköldpaddorna inte alltid kan skilja på farliga och ofarliga plantor.

I en sådan här bur brukar sköldpaddorna trivas utmärkt under den varma årstiden. De äter av den mat som växer i buren, men stödmatning är att rekommendera. Du bör ställa ut en vattenskål, så att djuren har möjlighet att dricka. Eftersom små sköldpaddor kan falla offer för kråkor och andra fåglar, bör du utan undantag spänna nät över burar med ungdjur. Om det finns lösspringande hundar i området är det säkrast att spänna ett nät över buren även om du håller vuxna djur i den, eftersom hundar är notoriskt opålitliga då det gäller sköldpaddor. Katter utgör i regel inget hot för vuxna landsköldpaddor.

Hagen kan byggas av t ex stenplattor, trä, plastskivor, murblock eller genom att kombinera olika material.

Vi har ett lager lecablock (bredd 9 cm, höjd 19 cm) som grund, ovanpå detta träreglar 95x95 mm och ovanpå den hyvlat virke 120x28 som skjuter över 25 mm inåt hagen för att göra det omöjligt för sköldpaddorna att klättra över. Lecablocken är nergrävda endast några få cm i en mycket hård lerjord. Detta fungerar bra för våra Testudo hermanni, Testudo graeca och Testudo ibera. Har man ryska stäppsköldpaddor som är utpräglade grävare eller om jorden är lätt att gräva i måste man gräva ner väggarna så att risken för rymning minimeras. Man kan öka med ytterligare ett lager lecablock.

I den del av ytterkanten i vår hage där det är något mer sandblandad jord och något mjukare har jag lagt betongplattor 30x30 cm.

För att minska risken för grävning nära väggarna får gräset närmast väggarna växa sig högt och ger då ett skydd som sköldpaddorna ofta utnyttjar. Mitt i hagarna finns kullar som består antingen av lättgrävd jord-sandblandning eller uppgrävda stycken av gräsmatta som blivit över när hagrna anlagts. Där blir det lättgrävt och lätt att skapa bohålor. Sköldpaddorna, mestadels honor gräver gärna in sig i den del som vetter mot öster så att dom träffas av solen tidigt på morgonen.

För ungar under 8-9 cm rekomenderas att dom hålls i låda även utomhus. De minsta gräver ner sig djupare och är svårare att hitta. Det har förekommit att ungar grävt ner sig under sommaren och inte hittats förrän när dom kravlat sig upp efterkommande vår.

Ett växthus med värmelampor i anslutning till utehagen är en optimal lösning. Då kan sköldpaddorna få ett förbättrat utomhusklimat tidigt och sent på säsongen, samt kalla nätter och dagar under sommaren. Växthuset bör ha automatiska taklucköppnare för att minska värmen och öppningar för sköldpaddorna så att dom kan välja om dom vill vara ute eller inne.

En annan bra lösning är en drivbänk som man gärna kan ställa ovanpå en sockel med öppning så behöver man inte såga hål i drivbänken. Om man har möjlighet att dra fram el bör man bygga sockeln så hög att man kan hänga in en gislampa på lämplig höjd. Med hjälp av lampan kan man höja temperaturen under kalla dagar och nätter. Automatiska lucköppnare kan monteras även på drivbänken.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...