Jump to content
Forum Sköldpaddor

Vilda tomater


Mimmi

Recommended Posts

Det finns vilda tomatsorter som man kan så. Till vissa sköldpaddsarter rekommenderas tomat som en liten del av födan, bl a åtminstone en Terrapeneart. De vilda tomaterna är små, de bör vara fiberrikare än de stora, "förädlade" eftersom skalet är mycket fiberrikt och det blir mer av det i förhållande till innanmätet.

Cocktailtomater (helst KRAV-odlade) är nog bättre att ge än de stora.

Svar på dessa mejlfrågor:

Vilka sorter ska man välja om man vill så vild tomat?

Var växer tomater vilt (vilda sorter)?

Vilken sort beror lite på vad du ska ha tomaten till eller om du är samlare.

Vanligast är Solanum pimpinellifolium , den kallas också currant tomat eller på svenska vinbärstomat, det finns massor med sorter av den i olika färger och storlekar, det är också den sorten som oftast har används för att korsa fram cocktailtomater.

Vilda tomater växer vilt i större delen av hela sydamerika, mexico och tillochmed på Galapagos. Det har även hittats vilda sorter i USA och på andra ställen. Jag är inte helt säker på hur många sorter av dom olika tomatarterna som har hittats, fröförädlare, uneversitet, fröbanker har nog närmare 4000 stycken.

http://www.tomatsidan.se/

Link to comment
Share on other sites

Jag såg att kalcium - fosforförhållandet för tomat inte är bra: Ca: 6, P: 28. Enligt fruktogront.se. Men det kan ju vara annorlunda med de vilda tomaterna. Och att ge lite och sällan bör ju vara OK.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...