Jump to content
Forum Sköldpaddor

Äggläggningsplats för honor


Mimmi

Recommended Posts

En äggläggningsplats för honor

Sköldpaddshonor kan också lägga ägg även om de inte haft någon kontakt med hanar, dessa ägg är då obefruktade. Därför måste alltid en sköldpaddshona ha tillgång till en iordningställd äggläggningsplats. Denna kan exempelvis bestå av en plastask/låda som är fylld med en jord-sandblandning minst så djupt, högt som sköldpaddan är lång. Om honor inte har möjlighet att gräva ner sina ägg så kan de med lite tur lägga dem i vattnet, om man har otur lägger de inte äggen alls och kan dö i värpnöd.

Ovanstående är skrivet av Xaver Wapelhorst

Link to comment
Share on other sites

Hur vanligt är det att honor inte lägger ägg alls? Är det tecken på att de inte mår så bra? Jag har läst i trådar om rödörade som lägger jättemånga ägg varje år. Det kanske är tecken på att de trivs.

Link to comment
Share on other sites

Det förekommer en viss variation i äggläggningsbenägenhet hos honor som lever ensamma. Hos en del arter är det väldigt vanligt att när honor är tillräckligt välgödda så lägger de ägg. Detta gäller framför allt arter som lever på ett sådant sätt i naturen att de i princip alltid har tillgång till befruktning.

Hos många kräldjursarter gäller annars parningsinducerad ägglossning. Det betyder att honan inte får ägglossning förrän parning skett. Detta för att säkerställa att ägg inte produceras och läggs i onödan. Äggen är ju en dyr investering för honan. Men även hos dessa arter förekommer äggläggning hos obefruktade honor i fångenskap, fast mer sporadiskt och inte av alla. Det beror sannolikt på att de får så rikligt med mat att äggläggningskostnaden inte spelar någon roll.

När obefruktade honor lägger ägg så är de inte alltid särskilt noggranna med nedgrävning och att gömma äggen. Jag blir alltid misstänkt när ett djur laggt ett eller flera ägg på ett konstigt sätt, tex utan att gräva ner dem. Ofta är de då obefruktade.

OrmStefan

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...