Jump to content
Forum Sköldpaddor

Luktar


Lilla_Poppo

Recommended Posts

Vattenväxter förbättrar helt klart vattnet, om de får leva så att de suger upp näringsämnena bl a nitrat. Dessutom minskar de algtillväxten genom att konkurrera med dem om näringen. Men trasiga vattenväxter kan försämra vattnet. Man får rensa bort de trasiga växterna/växtdelar både från vatten och land.

Lemna minor (Liten andmat) kanske kan fungera, den är ju så liten så det bör vara svårt för en sköldpadda att ha sönder den. Flytväxter är kanske ett måste så inte sköldpaddan kan gräva upp växterna.

Jag tror det generellt är svårt att hålla vattenväxter tillsammans med sköldpaddor. Det bör vara lättare ju större behållaren är. Det beror väl också på hur pass akvatisk (vattenlevande) sköldpaddan är. Om den ofta går upp på land så kanske den drar med sig en massa vattenväxter upp på land.

(Man kan odla flytväxter separat (som du Kerttu gör med andmat) och placera dem i sköldpaddans akvarium varefter det behövs, (tips i inlägg om vattenväxter )

Ledningsvattnet i vissa jordbruksbygder kan innehålla mycket nitrat, men om man har vattenväxter så sjunker ju nitrathalterna.

Det ska bli intressant att höra om dina erfarenheter av vattenväxter tillsammans med din rödörade. Även om nitratmätningarna och vattenbyten.

Link to comment
Share on other sites

Vattenväxter kan fungera utmärkt med rätt slags sköldpaddor. Stora simmande arter (t.ex. Trachemys sp. m.fl.) river, eller äter, ofta upp allt, men mindre, mer fridsamma arter brukar uppskatta de extra gömställena växterna utgör.

Jag har haft andmat hos rödörade, och de smaskar i sig en del, men har man ordentligt med belysning brukar det växa mer än det äts upp (risken är dock stor att man efter ett tag tröttnar på att håva upp enorma mängder andmat varje vecka, och vill bli av med skiten ;) ).

Javamossa brukar fungera, det bästa är om man kan få den att fästa på en rot eller liknande, i ett separat akvarium. När den väl har rotat sig och börjat växa kan man stoppa ner den hos sin sköldpadda, och hålla tummarna.

/Jeppe

Link to comment
Share on other sites

Som sagts, slutprodukten av ett väl fungerande filter blir nitrat (varken amonium eller nitrit ska vara mätbart med ett bra filter)

Växter tar som, också sagts, upp nitrat som näring, men man kan aldrig konkurera ut alger mha växter.

Däremot kan man se till att växterna får alla näringsämnen dom behöver, dvs tillsätta microgödning som inte "produceras" mha sköldpaddorna (Tropica Master Grow är den enda lätt tillgängliga komersiella microgödning som är värd namnet) Välmående växter är bästa sättet att i möjligaste mån slippa alger.

Problemet är väl att få paddorna att låta bli växterna.

Det absolut lättaste sättet att minska nitrat (och för den delen också fosfat) i karet är att göra delvattenbyten.

Kom i håg att inget filter i värden, hur bra det än är, kan ersätta delvattenbyten.

Frågan om hur mycket vatten man kan byta utan att förstöra bakteriefloran kan disskuteras, men av egen erfarenhet kan jag säga att så mycket som 80-90% är inget problem om man har ett bra filter.

Link to comment
Share on other sites

Enligt min erfarenhet av vattenväxter i fiskakvarium så har dessa frodats alldeles ypperligt och varit mycket välmående utan tillsats av någon gödning. Favoriter har varit andmat, hornsärv och javaormbunke, men jag har haft många andra arter också. Jag har fått rensa bort andmat och hornsärv. Algerna har varit (nästan) utkonkurrerade. Näringen i fiskarnas avföring/urin har varit fullt tillräcklig, det borde den även vara hos sköldpaddors avföring/urin. Jag skulle aldrig tillsätta någon form av gödning hos sköldpaddorna. Om det skulle vara möjligt att ständigt avlägsna all avföring/urin från akvariet så blir det troligen för näringsfattigt, men det är ju omöjligt.

En växt som verkar funka bra hos sköldpaddor, t o m med rödörade, är andmat enligt Jeppe. Andmaten förökar sig tydligen så snabbt att det inte gör nåt om sköldisarna äter av den. Man kan med hjälp av vattenväxter konkurrera ut den största delen av alger enl. min erfarenhet av fiskakvarium. (i kombination med delvattenbyte som sagt). Det vore intressant att höra erfarenheter från sköldpaddsägare ang. algtillväxt när vattenväxter (som andmat) lever i akvariet, även vilka sorter som funkar att ha tillsammans med olika sköldpaddsarter.

Innehåller Tropica Master Grow hormoner?

Link to comment
Share on other sites

Dom växter du räknar upp är bland dom absolut lättaste växterna att ha i ett akvarium.

Det beror inte på att växterna tar upp all näring som algerna håls i schack utan snarare att (macro)näringsnivåerna (tex kväve, fosfor mfl) hålls på en jämn nivå. Speciellt närings spikar av kväve i amoniumform bruka vara en klockren alg-triggare. Det ger en signal till algerna att blomma.

Alger överlever med näringsnivåer mer än hundra gånger lägre än vad växter behöver.

Att tillsätta micronäring (tex järn, mangan, koppar mfl) ger inte mer algtillväxt, om man inte överdoserar.

Speciellt höga järn-nivåer brukar kunna ge trådalger.

Det är främst macrogödningsämnen man får via avföring.

Jag ska nog inte snöa in för mycket på det här med näring och växter efter som växter inte verkar vara så vanligt i "paddkar", men det är svårt att låta bli växtakvarist som man är ;)

För den som vill läsa mer kan jag varmt rekomendera avdelningen "Växter och alger" i forumet på www.zoopet.com. Där finns mer information än ni vill ha :D

Tropica Master Grow innehåller inte hormoner utan micronäringsämnen för växter.

Innehåll:

K 0,79%

Mg 0,39%

S 1,01%

B 0,004%

Cu 0,006%

Fe 0,07%

Mn 0,04%

Mo 0,002%

Zn 0,002%

HEEDTA, DTPA, E123

Link to comment
Share on other sites

Tropica Master Grow innehåller inte hormoner utan micronäringsämnen för växter.

Innehåll:

K 0,79%

Mg 0,39%

S 1,01%

B 0,004%

Cu 0,006%

Fe 0,07%

Mn 0,04%

Mo 0,002%

Zn 0,002%

HEEDTA, DTPA, E123

Ok, tack för info. Frågan är vad HEEDTA, DTPA och E123 är. Övriga ämnen utgör tillsammans bara ca 2% av produkten. Man kan ju undra hur mycket HEEDTA, DTPA eller E123 produkten innehåller.

Mitt råd är att inte använda denna produkt tillsammans med sköldpaddor i a f, trots att den inte innehåller kväve eller fosfor. Ingen annan gödning/näring heller för den delen.

Det är helt onödigt att tillföra någon extra näring då växter som andmat, hornsärv, vattenpest, javaormbunke, javamossa m fl m fl växter frodas och är mycket välmående med fiskars avföring/urin som näring, det borde även gälla för sköldpaddors.

Näringsämnena i avföring/urin är fullt tillräckligt för vattenväxternas välmående. Gödslet som sköldpaddan producerar innehåller ju så otroligt mycket mer än bara kväve och fosfor.

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle inte tro att det på något sätt är skadligt att använda Tropica mastergrow i ett kar med sköldpaddor, fiskar klarar denna gödning alldeles utmärkt och fiskar är i regel känsligare än sköldpaddor för olika kemikalier.

Visst finns det en hel del gojs i sköldpaddornas urin och avföring som är en del av de näringsämnen en växt behöver.

Tropica mastergrow är ett preparat som ska fungera som komplement i akvarier, exempelvis finns inget kväve i produkten trots att det är ett mycket viktigt näringsämne för växter. Kvävet är det tänkt att växten ska hämta från just avföring från akvariets invånare.

/A

Link to comment
Share on other sites

Har kollat runt lite vad HEEDTA, DTPA och E123 är.

E123 är ett azofärgämne (heter amarant, ger röd färg), är en allergen =framkallar allergier, kan bl a ge symtom från luftvägarna, nässelutslag, hyperaktivitet, dimsyn, cancer, fosterskador, kliande/svidande utslag, depression, hyperaktivitet, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter, svåra allergiska reaktioner m m. Är numera förbjudet i livsmedel (undantag i viss sprit, cocktailkörsbär o stenbitsrom) enl. de sidor jag läst, (men EU godkänner ju en hel del skadliga kemikalier så det kanske är ändrat.)

Hittade bl a detta om DTPA:

DTPA: Komplexbildare är stabila föreningar med delvis okänt nedbrytningsmönster.

Vid studien av komplexbildares miljökonsekvenser, dess nedbrytning i naturen och i reningsanläggningar fanns flera motsägande uppgifter i litteraturen.

Miljökonsekvenserna av EDTA och DTPA är främst av indirekt karaktär. De kan t.ex. med sin extremt starka komplexbindande förmåga binda livsnödvändiga metalljoner som finns i organismers cellväggar och därmed förstöra cellmaterialet :( .

Efter denna info (och annat jag läst) är jag nu ännu mer övertygad om att inte tillsätta Tropica Master Grow till sköldisar, fiskar eller enbart växter, hur mycket reklam som än görs för produkten.

Link to comment
Share on other sites

Jag antar då att du aldrig heller göder dina trädgårds/krukväxter?

Dessa innehåller nämligen också EDTA (eller liknande)

HEEDTA, DTPA gör så att metallerna (som växterna behöver) inte ska oxideras och bli oupptagliga för växterna.

OK att E123 är en allergen, men DU ska inte DRICKA gödningen.

Det finns betydligt fler allergener i många livsmedel som vi gladeligen stoppar i oss utan att blinka.

Men detta är igentligen en onädig diskussion efetrsom de flesta inte har växter i sina kar och därför inte har någon anledning att använda microgödning.

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle i a f aldrig tillsätta Tropica Master Grow till sköldisar, fiskar eller enbart växter hur mycket reklam som än görs för produkten.

Har du provat den som akvarieväxtgödning? Jämfört med andra akvariegödningar är Mastergrow i en klass för sig.... Tror att all växtgödning innehåller något ämne för att inte de olika metallerna ska oxidera.

Om man ska dra det till sin spets är flera av metallerna också "gifter" i höga doser, i små doser kallas de för spårämnen och är nyttiga ;)

Men detta är igentligen en onädig diskussion efetrsom de flesta inte har växter i sina kar och därför inte har någon anledning att använda microgödning.

I viss mån håller jag med men det finns nog en och annan på detta forum som har akvarier med fiskar och växter i också, det vore dumt om de inte använde Tropica Mastergrow.

/A

Link to comment
Share on other sites

Jag antar då att du aldrig heller göder dina trädgårds/krukväxter?

Dessa innehåller nämligen också EDTA (eller liknande)

Det finns växtgödning som inte innehåller den typen av ämnen (komplexbildare).

OK att E123 är en allergen, men DU ska inte DRICKA gödningen.

Jag skulle inte utsätta mina djur för det heller! E123 är en förbjuden kemikalie! (med några få undantag)

För övrigt förstår jag inte varför det tillsätts röd färg till gödningen, det verkar fuskigt. Men växterna kanske ser bättre ut med tillsats av röd färg, någon annan anledning till att tillsätta färg till gödningen kan jag inte se.

Visst finns det en hel del gojs i sköldpaddornas urin och avföring som är en del av de näringsämnen en växt behöver.

Naturgödsel innehåller inte bara makronäringsämnena NPK (kväve, fosfor, kalium som upptas snabbt av växterna) utan även en massa mikronäringsämnen (spårämnen, varav många är metaller, mineraler). Spårämnena behövs och finns i små mängder och upptas långsamt av växterna i naturgödsel.

Har du provat den som akvarieväxtgödning?

Nej, varför skulle jag komma på den tanken. Växterna (flera arter) har som sagt varit mycket välmående och fina år efter år, och förökat sig, algerna har inte haft en chans, varför då tillsätta ett medel? Akvariet har blivit som ett stycke natur i biologisk balans.

Jämfört med andra akvariegödningar är Mastergrow i en klass för sig....

Då kan man ju undra vad de andra akvariegödningarna innehåller :(

det finns nog en och annan på detta forum som har akvarier med fiskar och växter i också, det vore dumt om de inte använde Tropica Mastergrow.

Där håller jag inte med som ni har förstått, utan tvärtom. Som konsument har man ofta möjlighet (om man har kunskap) att välja produkter som inte skadar naturen/miljön, och efter det jag nu läst mig till om komplexbildares påverkan på naturen exv (när de släpps ut från reningsverken) så väljer jag numera att avstå från att köpa sådana produkter (även om mycket fortfarande är okänt).

Att Tropica mastergrow dessutom innehåller en förbjuden kemikalie, röd färg, är ytterligare en anledning att inte använda produkten. Självklart också för akvarieinnevånarnas skull, oavsett om de är fiskar eller sköldpaddor.

Link to comment
Share on other sites

Det finns växtgödning som inte innehåller den typen av ämnen.

Inte några som innehåller metaller eftersom dom då skulle oxidera och bli oupptagliga för växterna. Däremot en vanlig NPK gödning behöver inte innehålla något sådant, men då innehåller det inte heller några spårämnen.

Då kan man ju undra vad de andra akvariegödningarna innehåller

För det första så är TMG (Tropica Master Grow) en av få (om inte den enda) som deklarerar sitt innehåll, och desutom mängderna.

Vad innehåller då andra gödningar?

För att överdriva lite kan man säga Järn och Amonium.

Amonium är en algtriggare utan dess like, speciellt när nivåerna plötsligt ökar. Varför innehåller då gödningarna kväve i amoniumform, jo för att de är framtagna med krukväxtgödning som förlaga och dessa innehåller amonium för att det är lättare för växter att ta upp kväve i ammoniumform än i nitratform.

Nitratformen är att föredra i ett akvarium då det inte triggar algtillväxt på samma sätt.

Järn i all ära men alla andra spårämnen behövs också. Järn i för höga halter ger trådalgsodling (0.1mg/l är en rekomederad grunddos för akvarium)

Det absolut bästa (enda) sättet att undvika alger (helt utan blir man aldrig) är att hålla stabila näringsnivåer av alla nödvändiga ämnen.

Det som gör det hela lite kruxigt är att alger gillar samma näringsämnen som växter.

Men som sagt jämna nivåer hjälper till.

För den som vill lära sig mer om akvarieväxter, näring och näringsbrist rekomenderar jag bla.:

www.hjortgatanszoo.se

www.barrreport.com

Link to comment
Share on other sites

QUOTE

Det finns växtgödning som inte innehåller den typen av ämnen.

Inte några som innehåller metaller eftersom dom då skulle oxidera och bli oupptagliga för växterna. Däremot en vanlig NPK gödning behöver inte innehålla något sådant, men då innehåller det inte heller några spårämnen.

Jag har organisk gödning (i vilken ingår bl a metaller/spårämnen/mikronäring) till landväxterna, (samt till vattenväxterna i form av fiskavföring/urin), du pratar nog om oorganisk gödning. Men jag tycker vi lämnar diskussionen om krukväxtgödning, det känns lite långt från vattensköldpaddor.

Det finns två huvudgrupper av gödning: organisk och oorganisk:

Lite förenklat är organisk gödning sådan som kommer från växter och djur. Naturgödsel (t ex sköldpaddsavföring) i alla dess former innehåller lättlöslig näring (som växterna kan ta åt sig direkt) i form av makro-näringsämnena NPK, (kväve, fosfor, kalium) men också många mikro-näringsämnen (spårämnen varav många är metaller, mineraler) som t ex koppar (Cu, en metall), järn (Fe, en metall), magnesium (Mg, en metall) m fl m fl. (Mikronäringsämnen behövs i ytterst små mängder och tas upp rel. långsamt av växterna i samarbete med mikroorganismer som finns i naturgödsel) Även mullämnen.

Oorganisk gödning består av mineraler som framställs antingen på kemisk väg (konstgödsel) eller genom bearbetning av bergarter (stenmjöl). Jag antar att den växtgödning som säljs för akvarier är oorganisk.

Det absolut bästa (enda) sättet att undvika alger (helt utan blir man aldrig) är att hålla stabila näringsnivåer av alla nödvändiga ämnen.

Det som gör det hela lite kruxigt är att alger gillar samma näringsämnen som växter.

Min och många andra akvaristers långa erfarenhet är att det går att undvika alger (så gott som helt) utan att tillsätta någon gödning till akvariet förutom den gödning som fiskarna själva producerar. Det borde även gälla den gödning som sköldpaddor producerar. Men ni som förespråkar TMG kanske aldrig har testat utan att tillföra gödning?

Växterna är välmående och visar absolut inga tecken på näringsbrist. Det skapas ett naturligt kretslopp i biologisk balans, som en liten bit av naturen.

Men matar man för mycket (eller tillför gödning) så kan även alger gynnas. Dock blir algtillväxten betydligt mindre än om man inte har några växter. (delvattenbyten får man inte glömma bort)

Jag hoppas ingen sköldpaddsägare nu kommer på idén att tillsätta gödning till sköldpaddorna om de testar med vattenväxter (åtminstone andmat kan funka tillsammans med vattensköldpaddor.) Det finns även kommersiella intressen att sälja dessa produkter, vilket kan vara svårt att stå emot.

Link to comment
Share on other sites

När vi ändå är inne på akvaristik och vattenväxter, vad anser du om tillförsel av Koldioxid för att få växterna att trivas i ett akvarium?

När det gäller organisk kontra oorganisk behöver inte en oorganisk näring vara framställd på konstlad väg. En organisk förening innehåller kol och en oorganisk saknar detta grundämne.

Att all organisk näring skulle vara naturlig och all oorganisk näring skulle vara konstlad håller inte jag med om.

När det gäller vad växterna behöver och inte behöver går tydligen åsikterna isär ordentligt, jag anser att det behövs tillskott av vissa mineral och spårämnen i en akvarieväxtgödning, däremot behövs inte bla kväve då detta i regel finns i akvarieinvånarnas avföring och urin.

Jag använnder själv TMG i mina kar hemma och med tanke på vad jag jobbar med är jag ganska insatt i vilka akvariepreparat som är bra och vilka som är kommersiell dynga som man lika gärna kan låta bli hade jag aldrig hällt detta i akvariet om jag inte ansåg att det var bra.

Jag hade aldrig hällt TMG i mina kar om jag inte såg en skillnad på växterna och inte heller om det syntes någon negativ effekt på fiskarna.

För övrigt kanske denna diskussion bör förflyttas till www.zoopet.com då det helt spårat ut från sköldpaddor....

/A

Link to comment
Share on other sites

När vi ändå är inne på akvaristik och vattenväxter, vad anser du om tillförsel av Koldioxid för att få växterna att trivas i ett akvarium?

För övrigt kanske denna diskussion bör förflyttas till www.zoopet.com då det helt spårat ut från sköldpaddor....

Jag tycker diskussionen har varit mycket relevant när det gäller vattensköldpaddor (med undantag av krukväxtgödning)!

Bl a omkring hur man kan försöka förbättra vattenkvalitén och bekämpa alger med hjälp av vattenväxter (tips på sorter som kan funka med sköldpaddor) samt att erbjuda vattensköldpaddan och växterna ett bra vatten överhuvudtaget.

Det handlar även om att försöka efterlikna den naturliga miljön även för vattensköldpaddor så gott det går, vattenväxter kan dessutom vara ett sätt att erbjuda fri tillgång på växter (vilket Highfield rekommenderar här. )

Att då diskutera runt hur man får vattenväxterna (inkl. sköldpaddorna) att trivas och vara friska är väl helt relevant för vattensköldpaddor.

Men jag avstår från att svara på din fråga till mig om koldioxid samt att ytterligare kommentera ditt senaste inlägg. (Fortsätter inte heller diskussionen/svarar på frågan på något annat forum.)

Link to comment
Share on other sites

Jag är tillbaks. Lemna minor, som jag nämnade i min skrivelse ovan, är samma sak som andmat. Jag visste bara ingen svensk namn till det... Ulf äter upp allt jag har lagt till akvariet, men jag ska fortsätta att odla det - det är ju bra att han äter växter.

Jag hat mätat nitratet. Jag byter ungefär 80 % vatten en gång i vecka, och efter att ha gjort det är nitratet mindre än 10 mg/l. Akvariet är ~400 l, har 250 l vatten nu. Efter ett par dagar fanns det mer än 25 mg/l nitratet igen.

Link to comment
Share on other sites

Intressant att få ta del av din (Kerttu alltså) forskning. Om du, trots en matfrisk Ulf :) lyckas få en massa andmat att växa i akvariet vore det intressant att höra om nitrathalten i så fall sjunker.

Många fiskakvarieägare, eller kanske vattensköldpaddsägare, rensar ut andmat, du kanske kan få kontakt med någon.

Jeppe skrev:

Jag har haft andmat hos rödörade, och de smaskar i sig en del, men har man ordentligt med belysning brukar det växa mer än det äts upp (risken är dock stor att man efter ett tag tröttnar på att håva upp enorma mängder andmat varje vecka, och vill bli av med skiten  ).

Javamossa brukar fungera, det bästa är om man kan få den att fästa på en rot eller liknande, i ett separat akvarium. När den väl har rotat sig och börjat växa kan man stoppa ner den hos sin sköldpadda, och hålla tummarna.

/Jeppe

Vore även intressant att höra om vattenrenande växter som Vattenpest (t ex Egeria densa) och Hornsärv (Ceratophyllum demersum) kan funka med vissa vattensköldpaddor. De behöver inte planteras utan kan växa fritt flytande. Är snabbväxande, suger upp nitrat m fl ämnen, minskar algtillväxt.

Link to comment
Share on other sites

Jag har länge haft hornsärv (fast jag tidigare inte haft en aning om vad det var, tack Mimmi :P ) hos mina sköldpaddor (Kinosternon sp. och Sternotherus odoratus), och det har fungerat fantastiskt bra.

Jag har iofs aldrig gjort några mätningar, men både sköldpaddor och guppies har fungerat utmärkt, och vattnet har verkat väldigt bra.

Jag är däremot tveksam till om det skulle gå lika bra med t.ex. rödörade, jag har aldrig lyckats få någon växt att klara sig i ett akvarium med såna monster.

/Jeppe

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...