Jump to content
Forum Sköldpaddor
Sign in to follow this  
P-A

Ålderdomliga skötselråd Testudo-arter

Recommended Posts

P-A

När vi skaffade vår första landsköldpadda (T g ibera) för drygt 20 år sedan fick vi med oss mjölmask hem från zoobutiken som var specialiserad på reptiler. I dåtidens skötselråd  rekommenderades bl a Keso, hundmat, kattmat, bröd uppblött i mjölk, ärtor och bönor och andra enligt senare rön olämpliga födoämnen.

Jag fick ganska snabbt kontakt med Ulf Edqvist och Andy Highfield i Tortoise Trust som hade kommit mycket längre i utformning av artanpassade skötselråd. Hasse Olsson och jag lärde oss från tyska skötselråd att landsköldpaddornas matsmältningssystem var anpassade till en extremt fiberrik kost (Markus Baur som forskat om just detta och Gerhard Eger som ligger bakom Agrobs sköldpaddsprodukter). 

Hasse och jag började använda Pre Alpin Testudo (som nu heter endast Testudo från den tyska firman Agrobs). Wolfgang Wegehaupt beskrev i sina böcker att man även borde ge torkade blad vilket vi tog till oss. Vi lade till i skötselråden ett veckoschema där Testudo-produkter och torkade blad regelbundet ingick.

 

För övrigt gick skötselråden ut på att beskriva ideala förhållanden och varna för olämplig föda och beskriva hur man förbereder för dvalning och olika dvalningsmetoder.

 

Vi har efter att ha studerat våra egna T hermanni och T g ibera samt ibera i södra Turkiet och läst böcker skrivna av Wegehaupt  samt artiklar av Andy Highfield om deras liv i naturen börjat anpassa skötsel ännu mer beroende på årstid grundat på följande. 

 

- Testudo-arter har sin normala tillväxtperiod under våren när det finns gott om ung färsk föda vilket är deras viktigaste och mest attraktiva form. Därför får de stora mängder grönt denna period och sparsamt med torkat.

 

- Under juli-augusti när de färska växterna i vårt land ökat i mängd bitterämnen och giftämnen och smakar sämre för sköldpaddorna verkar de hellre äta torra växter som smakar bättre.

 

- Sköldpaddors aktivitet ätande, och matsmältning styrs av ljus och temperatur som styrs av årstid.

 

- En art kan förekomma över stora områden som t ex Testudo graeca ibera med ett utbredningsområde från bulgariska svartahavskusten i norr med långa perioder med minusgrader  till södra Turkiet där temperaturen sällan går under 10°.  Måste man då dvala dessa vid en stabil temp på 3-5°? Vi har i stället för kalldvalning av grekungar börjat med årstidsberoende belysningstid och kortare tid för sollampa än dagsljusrör.  Detta har medfört periodvis ingrävning i deras gräsplättar, dagar eller veckor i sträck, långsam matsmältning och tillväxt.

 

- En långsam start när det gäller tillväxt påverkar sköldpaddans utseende, utveckling och framtida långsam tillväxt positivt. I naturen är inkubationstiden 90-120dagar. I fångenskap kläcks många T hermanni efter lite drygt 50 dagar. Även inkubationstiden påverkar framtida tillväxt.

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Helena Palén Berggren

VI alla är så glada att du och Hasse tog täten och delade med er av er kunskap till oss andra sköldpaddsägare i Sverige.
Tack!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Testudo hermanni b

Ja det hade lika gärna kunnat vara nåt som anammat vissa skötselråd som de fortfarande går efter i vissa länder med olämplig kost och skötsel. Tänk hur många sköldpaddor som mått bra och fått längre liv pga er ❤️

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...