Jump to content
Forum Sköldpaddor
Sign in to follow this  
P-A

Grönkål i vinterfödan

Recommended Posts

P-A

Vi har till vuxna medelhavssköldpaddor efter dvalningen och innan de vilda växterna har börjat spira gett salladsblandningar, opuntia och hibiskusblad som färsk föda och ibland lite grönkål. Vi äter ofta grönkål och har ökat mängden till sköldpaddorna de senaste åren.

Grönkål är mer fiberrikt och kalciumrikt än salladsarterna. Har ett Ca:P-förhållande på 3:1 (157 mg kalcium/100 g och 225 enligt en annan källa) vilket är mycket bra för en odlad bladgrönsak.

Många påstår på nätet att kålväxter har höga oxalsyrehalter. Grönkål ligger på 7 mg /100 g vilket är hälften av i maskros och ungefär som i sallad.  Jämför med spenat som har 860 mg/100 g. Rekommendationerna brukar ligga på att man ska undvika att ge föda med > 300 mg/100g.  Det finns indikationer på att naturlig föda för vilda sköldpaddor innehåller mycket höga mängder oxalsyra och man kan tro att denna beståndsdel påverkar kalciumupptaget mindre för växelvarma reptiler än för däggdjur, Vem vet hur mycket oxalsyra som finns i våra vanligaste vilda växter?

 

Man brukar säga att man inte bör ge ensidigt av kålväxter eftersom kålväxter innehåller ett ämne som kan hämma upptaget av jod och ge uppsvälld sköldkörtel. Har sett exempel i en djurpark där man som det såg ut gav enbart kålväxter som föda även under sommaren. 

Att under några veckor delvis ge grönkål p g a bra fiber- och kalciumnivåer tror jag är bättre än att ge motsvarande mängd av olika salladssorter.

Att ge en del grönkål ingår i Andy Highfields rekommendationer om vinterföda. The Tortoise Table rekommenderar också grönkål som del i vinterfödan. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
P-A

As many of you know, one of the projects supported by the Jill Martin Fund in 2011 was a field study (the first ever) of the wild diet of Testudo kleinmanni.

However - this kind of study illustrates perfectly WHY this kind of fieldwork is incredibly important, and why it matters to all keepers, everywhere. The results we now have reveal some very, very interesting facts. 

A brief summary:

Calcium to phosphorus levels of the wild diet in the area are astoundingly high. Far higher than even we expected. The mean Ca:P ratio of the wild diet was 14:1. You should compare this to a typical captive diet.... going by our own preliminary data from here in Spain, we suspect that wild T. g. graeca are receiving a similar level. Also take note that many "caresheets" advise diets as low as 2:1! 

Fibre levels are also shown to be extremely high (33.4 to 49%). This is again consistent with our own results on T. g. graeca (http://www.tortoisetrust.org/articles/dietaryfibre.html). Compare to a typical captive diet...

Protein levels. These were broadly in the predicted range (17.3% DM basis). This roughly corresponds to a "wet basis" (fresh) intake in the 4-6% range. 

Oxalic acid levels. This was where a bit of a surprise occurred. It was predicted that levels would be fairly low, based on the assumption (!) that high levels may interfere with calcium uptake... very little reliable data on this exists for reptiles. It is fairly well-studied in mammals, and generally, these results have simply been 'extended' to cover tortoises. In this field study, however, ALL OF THE PLANTS TESTED had levels of above 0.50g/100g. Most current dietary advice suggests avoiding plants above around 0.30g/100g.

This latter result requires further study, but strongly suggests that we may be over-exaggerating the effects of oxalic acid at least insofar as tortoise diets are concerned. The mammalian-herbivorous reptile association may not be a particularly accurate model in this instance.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annette

Hej 

Kan grönkål ges även till moriska? 

Hälsningar 

Annette 

Share this post


Link to post
Share on other sites
P-A

Föräldrarna till dina håller vi vakna över vintern så de får grönkål då och då under den kalla perioden.

Share this post


Link to post
Share on other sites
P-A

Här kan man se oxalsyranivåer i procent hos bl a några vilda växter.

 

Vegetable or Fruit

Oxalic Acid Content as a percentage

USDA

Dr. Duke

Litholink

Guil et al.

Amaranth

1.09

0.96

Beans

0.36

0.03

0.02

Beets

0.04

0.68

Beet Greens

0.61

Cabbage

0.10

0.04

0.00

Carrots

0.50

0.01

0.00

Celery

0.19

0.02

Chard, Swiss

0.65

Chickweed (Våtarv)

0.37

Chicory

0.21

Chives

1.48

0.00

Dandelion (Maskros)

0.02

Dock, Curly (Skräppor)

0.62

Kale (grönkål)

0.02

0.01

Fat Hen (Svinmålla)

1.10

Lettuce

0.33

0.01

0.00

Mustard Greens

0.13

0.01

Parsley

1.70

0.10

Peas

0.05

0.01

0.00

Peppers, Sweet

0.04

0.12

0.02

Plantain, Broad Leaved (groblad)

0.07

Potatoes

0.05

0.02

0.00

Purslane

1.31

1.68

Radishes

0.48

0.01

0.00

Rhubarb (stems)

1.34

0.86

Sorrel

0.30

Sow Thistle (mjölktistel)

0.06

Spearmint

0.00

Spinach

0.97

0.66

0.68

Squash

0.02

0.02

Sweet Potatoes

0.24

0.10

0.06

Tomato

0.05

0.03

0.00

Watercress

0.31

0.01

Share this post


Link to post
Share on other sites
Annette

Tack för tipset . Då ska jag prova grönkål till vintern !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Helena Palén Berggren

Så bra, jag har inte vågat ge mina det. Har alltid hamnat i Bokashi-hinken (det som blir över när vi äter)
Nu kan jag ge det till dem under vintern, eller helt enkelt bara gå ut och ta några blad, grönkålen håller ju fint även i snö :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×