Jump to content
Forum Sköldpaddor

Testudo hermanni b
 Share

Recommended Posts

Undrar lite angående dvalning när man har honor som nyss lagt ägg. ( Ena lade 4 ägg idag )
Jag har planerat och förbereder för att lägga dem i dvala i slutet av januari sen dvala i 3 månader och ut i växthuset efteråt.
Men vill ju att honor som lagt ägg sent ska hinna "komma igen" och så det inte blir sån påfrestning för kroppen att först producera ägg, lägga äggen och sen dvala kort därpå. Är 4 veckor lagom/tillräcklig tid att hinna "komma igen" på innan dvala?
Nån mer som haft sen äggläggning?

Säkert har jag dvalat honor tidigare med ägg på G eftersom ibland har de lagt ägg 3-4 veckor efter avslutad dvala. Nu har kanske honorna ändå hunnit lägga de ägg som annars skulle ligga kvar i dem?

Link to comment
Share on other sites

Vi skulle i detta läge inte kalldvala honor med mycket sen äggläggning. 

Kanske mer att försöka se signaler om trötthet och då släcka värmelamporna några dagar då och då.

De kommer att ta den vila de behöver när det passar dem. Det kan bli under försommar eller högsommar eller olika för olika individer.

Vi tror inte att det är negativt med utebliven kalldvalning om de har möjligheter att vila genom att t ex gräva ner sig utomhus under sommaren.

Vi siktar på att våra ska sova de mörkaste månaderna från slutet november till mitten februari när förutsättningarna för ett bra sköldpaddsliv är som sämst. 

Link to comment
Share on other sites

Tack för svar PA.
Jag har även en hona som legat nergrävd ute sen i början av sept och som grävde ner sig direkt inne i lådan. Hon grävde ner sig längst ner i lådan mot marken där det ju är mkt svalare och hon har precis kommit fram så henne kommer jag inte heller dvala. ( Dvalade den honan först gången i sitt liv ifjol då tidigare ägare aldrig dvalat henne )
Då får de 2 vara vakna och ev ta nån kortare vila.
Jag brukar dvala mina efter utevistelsen på hösten men då flera började lägga ägg då tänkte jag skjuta på dvalan till slutet av jan och sen dvala tills de kommer ut i växthuset direkt.

Link to comment
Share on other sites

Det går ju sådär här hemma då en annan hona idag lade 5 ägg. I vanliga fall brukar de ligga i dvala vid den här tiden.
Mina har ju mest lagt på våren och sporadiskt på hösten men detta år har det varit väldigt sen äggläggning som inte verkar avta.  
Anledningen har säkert med att göra att de flesta inte lade några alls i våras eller den dåliga sommaren? Fast de har ju varmt o skönt i växthuset och jag har haft värmelamporna på i sommar. ( Både heatlamp samt MW lampor så i växthuset har de haft medelhavsklimat ändå. )
Hade börjat dra ner något på ljustimmarna men inser att vissa honor nog inte kan dvala i vinter. Om det inte blir nån kortare variant precis innan de ska ut till växthuset i vår igen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...