Jump to content
Forum Sköldpaddor

Behandling av båda sköldpaddorna?


Annette
 Share

Recommended Posts

Hej Jesper. 

Som jag beskrivit under avdelningen "Utehagar", väntar jag svar från Fågelkliniken på avföringsprov och blodprov. Jag har en hane och en hona. Det är honan som varit hos veterinären. De går i samma låda men inte tillsammans. Vår hane är väldigt intensiv så jag har valt att dela på  dem. Tycker du att båda sköldpaddorna bör behandlas om det visar sig att Ronja behöver behandling för parasiter?  

Hanen är i mina ögon fullt frisk och ligger varje morgon under värmelampan. Jag är mer van vid att det är han som gräver ner sig och kan vara nergrävd periodvis, men alltså inte nu. Jag skulle föredra  lämna avföringsprov på hanen ifall det visar sig att honan behöver behandlas. Jag tycker det är synd att behandla honom i onödan. Hur tycker du? 

Tack o hälsningar 

Annette 

Edited by Annette
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker precis som du: visar det sig att honan har en parasitbörda som anses kräva behandling bör du lämna om avföringsprov från hanen också. Sedan får hans prov avgöra huruvida man även behandlar honom eller inte.

En ökad mängd parasiter är ofta direkt kopplat till ett djur (då pratar jag om fångenskapsuppfödda reptiler) som av någon anledning blivit allmänt nedsatt om du frågar mig. Detta betyder i praktiken alltså att bara för att djuren bor ihop under samman förutsättningar behöver de inte ha samma mängd parasiter (eller andra mikroorganismer för den delen).

Link to comment
Share on other sites

Hej 

Tack för ditt svar. Jag undrar vad som ev. kan ha gjort att hon blivit nedsatt om det nu är parasiter. Jag avvaktar provsvaren. 

Hälsningar 

Annette 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hej igen

Nu har jag fått svar från Cecilia Trädgårdh och proverna ser bra ut . Ingen mask och inga parasiter . Lever och njurar är bra .

Så jag blev jätteglad . När vi kom hem från veterinären grävde hon ner sig igen och efter en vecka lyfte jag fram henne och samma mönster igen . Hon gäspade , kissade, bajsade och åt ett berg av fiber hopklippt med sallad .Sen ville hon gräva ner sig igen .

De senaste dagarna har hon kommit fram själv ca varannan dag och legat länge under värmelampan . Så jag funderar på om hon hade behövt en riktigt lång viloperiod även om hon är en art som inte dvalar . För mig känns det som hon hade kunnat ligga nergrävd eller i höet i flera månader och hade jag inte tagit fram henne tror jag inte hon hade ätit alls . Jag började reagera redan efter sommaren att hon föredrog att ligga i höet eller nergrävd och jag tog inte fram henne första gången förrän efter flertalet veckor . Våra sköldpaddor bor i uterummet (uppvärmt ) , och de reagerar mycket på ljuset . Mulna dagar ligger de gärna nergrävda och när solen strålar föredrar speciellt honan den ytan där solen lyser framför ytan under värmelampan . Kanske skulle jag ha släckt lamporna och låtit henne vara ? Hur länge då , med tanke på att det är en art som inte dvalar ? Många gånger ligger de i höet eller halvt nergrävda och när jag lyfter och tittar är de vakna , men ligger och vilar . Denna gången har Ronja sovit riktigt flera gånger när jag tittat till henne .

Kommer i alla fall att känna mig lugnare om det händer igen .

Tack för dina svar tidigare Jesper .

Hälsningar

Annette

Link to comment
Share on other sites

Hej!

Vad skönt att ni inte hittade något avvikande på proverna.

Jag tycker att du ska låta värmelampan vara tänd. Då kan hon göra precis som du beskriver - ligga nergrävd ett tag för att sedan komma fram och värma upp sig när hon vill det.

Då har hon möjlighet att få upp en bra kroppstemperatur för att kroppsfunktioner ska fungera optimalt. Så länge vi ger dem bra valmöjligheter brukar de vara duktiga på att styra beteende och aktivitet själva. Det är när valmöjligheterna saknas som det börjar kunna bli jobbigt för dem.

Då pratar jag alltså inte om reptiler i dvala, där har vi ett annat scenario.

 

Mvh

Jesper

Link to comment
Share on other sites

Ok . Då gör jag så !

Det som har förundrat mig är att hon har ätit när jag tagit fram henne utan att vara  riktigt uppvärmd av värmelampan .

Jag ställde maten under lampan . Sedan ner i vila igen .

Nu hoppas jag det vänder , hon har i alla fall varit framme mer och legat under värmelampan och blivit riktigt uppvärmd .

Kan hon ha " lagrat värme " sen i somras i utehagen ? Går det för så pass långa perioder ?

Hälsningar

Annette

Edited by Annette
Link to comment
Share on other sites

med tanke på att det är en art som inte dvalar

Jag tror att de flesta arter av landsköldpaddor "dvalar" på olika sätt.

Under långa perioder är det mycket varmt eller alltför kallt. Detta i olika grad beroende på geografi.

I Spanien kan T graeca vara nergrävda från maj till september-oktober. Kan tänka mig att sommardvalan är ännu längre i nordafrika.

När det är kallt gräver de ner sig för skydd mot kylan och när det är varmt gräver de ner sig för att de inte ska bli för varma.

Sen påverkas de nog också av ljusförhållanden, årstidscykler och tillgång till föda. Vi tycker att honor är mer benägna att ta viloperioder än hanar.

Totalt sett många faktorer som påverkar aktiviteten.

Link to comment
Share on other sites

Hej P-A

Det är intressant att det kan vara så långa viloperioder . Jag har ju varit med om det i utehagen när sommaren har varit riktigt varm . Hos oss har det främst varit Ceasar som lagt sig att vila i perioder och efter att de flyttat in efter sommaren tyckte jag ju att allt stämde med ljus , värme etc och tyckte därför att det blev väldigt långt när Ronja inte kom fram , och att hon sen såfort hon kunde gick tillbaka och la sig igen . Ljuset ser jag hur mycket det påverkar dem , men vi har haft soliga varma dagar i uterummet som hon brukar komma fram på . Så alltsom allt blev jag orolig att hon inte mådde bra . Men det är verkligen skönt att veta att hon gör det och jag är glad att jag gick med henne och lämnade prover .

Det är på ett sätt " enkla" djur , men på ett annat vis är det mycket som ska stämma för att det ska vara bra för dom :) Jag började fundera på om vi fått in olämpliga växter i utehagen eller om det fanns annat i miljön som var olämpligt .

Tack snälla ,för all hjälp ! Det är jätteskönt att veta att ni finns !

Hälsningar

Annette

Edited by Annette
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Hej igen

Nu gräver Ronja och det blir kanske äggläggning idag. När vi var hos veterinären blev hon röntgad och det fanns inga ägg. Det var i mitten av november.Hur ser tidsspannet ut när det bildas ämne för ägg till det färdiga ägget? 

Hälsningar 

Annette 

15185988031172021172222.jpg

Edited by Annette
Link to comment
Share on other sites

Vad jag fattat tar det bara några veckor att bilda fullt stora ägg. De behöver ju inte ha parat sig nyligen utan kan ju ha säd sparat till att producera fertila ägg.
Står ganska bra om själva processen på denna sida.https://www.thetortoiseshop.com/tortoise-breeding-incubation

Link to comment
Share on other sites

Hej

Tack ,det ska jag läsa . Jag förstod att det inte är så lång period , tyckte det är intressant .

Hälsningar

Annette

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...