Jump to content
Forum Sköldpaddor
Sign in to follow this  
Testudo hermanni b

Äggproduktion.

Recommended Posts

Testudo hermanni b

Har en undran hur det kan påverka en hona att lägga många ägg på ganska kort tid. En av mina honor som väger ca 930 gram har nu lagt 12 ägg sen de kom in till innelådan i slutet av september. De första äggen lades sen i slutet av september och i oktober och sen lade hon igen igår. ( Dvs hon har lagt 4 ägg varje månad. ) De verkar samtliga vara befruktade vad jag kan se.
( De har tillgång till flera ställen i både växthus och hage att lägga äggen på.) Hoppas det var alla för denna gång så förhoppningsvis blir det sen dvala februari till april.
Frågan är hur det påverkar dem med att producera så många ägg på kortare tid? Hon hade dock inte lagt några ägg tidigare i år så det är säkert därför det kommer så många nu skulle jag tro?
De får alltid sepiaskal, foderkalk och Nutrobal och Calcio Reptin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeppe

Jag hade nog bara sett det som en normal, om än något intensiv äggläggning. Det påberkar dem rejält då det tar mycket energi att producera alla äggen men för en hona i god kondition ska det inte bara några problem att avsätta den energi mm som krävs. Det är aldrig fel med extra kalk i såna situationer. 

I naturen styrs deras äggläggningsperioder troligen av många olika faktorer som vi inte vill/kan återskapa fullt ut i fångenskap. Detta kan säkert leda till att de får ett annat mönster för äggläggning i fångenskap. 

Edited by Jeppe

Share this post


Link to post
Share on other sites
Testudo hermanni b

Tack för svar :) Som jag tänkte då. De som lägger mkt brukar få lite flytande kalk då och då i mindre doser istället för en större dos.

Share this post


Link to post
Share on other sites
P-A

När vi förr tog in dem från växthuset i oktober till inomhusvistelse med belysning började de bilda och lägga ägg och  det blev svårt att besluta hur länge vi skulle vänta med hiberneringen.

Vi tror att en kraftig höjning av dygnsmedeltemperaturen kan trigga igång äggbildningen om honan är i god kondition. 

 

Nu går våra grekiska och turkiska fortfarande i växthuset och värmelamporna styrs av en timer så att de tänds vid soluppgång och släcks vid solnedgång. Dagarna blir naturligt kortare och mörkare. Soliga dagar kommer några fram och solar, molniga dagar är aktiviteten minimal. 

 

Temperaturen i förrådet där de ska hibernera börjar närma sig lämplig nivå. De senaste åren har vi kommit långt in i december innan de har flyttats in men i år ser det ut att kunna bli några veckor tidigare.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Helena Palén Berggren

Mina Ibera går också ute i växthuset fortfarande. Jag har gjort "innehagen" till "utehage" och satt en drivbänk för pallkragar som ny innehage med ljus och värmelampor förutom "hålan" med kycklingvärmetak.

Runt drivbänken har jag lagt bubbelplast för att isolera lite till.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Testudo hermanni b

Ja de brukar normalt lägga de flesta äggen på våren, men 2 av honorna lade inga i våras utan verkar nu lägga alla ägg som legat på kö där inne....
Kommer dvala dem fast det blir lite senare i år och så får de komma direkt ut till växthuset typ 1 maj. Får dvala dem i slutet av januari början av februari-april.

Jag tycker ju annars att tiden i växthuset på hösten är ett bra sätt att förbereda inför dvalan på ett naturligt och bra sätt. Tyvärr har ju sensommaren och hösten varit kall i år och även om jag hade både värmetak och flertalet lampor så verkar det som honorna ändå inte ville gräva i växthuset, utan började så fort de kom in i innelådan.

Tänkte att för deras kropp vore det bättre att sprida ut äggbildandet över året så det inte blir så mkt på en gång.
Jag har blött upp Nutrazu pellets med flytande kalk och lite vatten och gett till dessa honor. Ett väldigt bra sätt då de älskar att äta dem + man slipper tvinga dem med att spruta med en plastspruta i munnen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...