Jump to content
Forum Sköldpaddor

Utsläppta vattensköldpaddor - Västerås


P-A
 Share

Recommended Posts

Artikel i Vestmanlands Läns Tidning 

 

Sköldpaddorna blir fler i Skitviken – men klarar äggen vintern?

 

Nu är de två – minst. Sköldpaddorna blir fler i Skitviken. De verkar trivas. Betyder det att de kan föröka sig och översvämma våra vattendrag? Den lokale sköldpaddsexperten Per-Anders Barkskog tror inte det.

Sköldpaddorna i Skitviken har blivit en följetong och stort diskussionsämne bland västeråsarna. Den förste sköldpaddskändisen var Sköldis (först kallad Skalman) som överlevde många år.

Nu finns det nya sköldpaddor i viken. Det är okänt om de har rymt eller om de är avsiktligt utsläppta. Västeråsaren Roland Moberg har tidigare sett en ny sköldpadda. Han blev förvånad när han såg två ligga och mysa på en sten. Han fick fram kameran.

– Man får ha en kamera med bra zoomning, eftersom sköldpaddorna dyker om man försöker närma sig, berättar han.

Bilderna skickades till västeråsaren och sköldpaddsexperten Per-Anders Barkskog, som har fött upp sköldpaddor i många år. Han har dessutom ett nätverk av vänner och bekanta i branschen i Europa och Nordamerika. Han satte sig omedelbart vid datorn och visade bilder för andra experter. Tillsammans kom de fram till artbestämningen:

– Två Trachemys scripta scripta enligt mig, en svensk veterinär med stort sköldpaddsintresse och en tysk som har skrivit flera böcker om vattensköldpaddor.

För oss som inte talar latin så handlar det om en underart med det svenska namnet gulbukad vattensköldpadda. Den kommer ursprungligen från Nordamerikas sydstater och var mycket vanlig i djuraffärer för några år sedan.

Problemet är bara att sköldpaddor kan bli en riktig pest om de förökar sig. EU har stämplat den om en invasiv art som kan slå ut andra lokala djurarter. I södra Europa har den spridit sig i vattendragen och ställt till stora problem. Numer är det därför handelsförbud på dessa sköldpaddor i EU. De som redan finns i svenska hem får vara kvar, men får inte förökas eller säljas vidare.

Per-Anders Barkskog tror och hoppas att det är för kallt för dessa sköldpaddor att föröka sig utomhus i Sverige. Han berättar att han själv har försökt att få sköldpaddsägg att kläckas utomhus i svensk jord.

– Det har inte lyckats. Det var för kallt.

Han är säker på att samma sak gäller för de gulbukade vattensköldpaddorna i Skitviken:

– Kan överleva i naturen i Sverige en tid men vi har för kort sommar, för låg genomsnittstemperatur och för få soltimmar för att de ska föröka sig.

Framtiden får avgöra om han och hans expertkollegor har rätt.

Naturvårdsverket har en sida om främmande arter i svensk natur, där det varnas för att släppa ut sina sköldpaddor i naturen:

"Rödörad sköldpadda och gulbukad sköldpadda är vanliga terrariedjur som ibland släpps ut i naturen när ägarna tröttnat på dem. Även om sköldpaddorna inte reproducerar sig i Sverige, kan de leva länge och orsaka stora problem för andra vattenlevande djur, då de är mycket framgångsrika jägare."

Per-Anders Barkskog och hans vänner har också diskuterat den gamla lokala sköldpaddskändisen Sköldis/Skalman. Jourhavande zoolog på Naturhistoriska riksmuseet artbestämde den till rödörad vattensköldpadda (Trachemys scripta elegans), men Barkskog och hans vänner ansåg istället att det handlade om den snarlika och ganska närbesläktade Pseudemys concinna, som på engelska kallas "river cooter".

 

ett.thumb.JPG.6af316fb6fef844da8314e79927d5a74.JPG

tre.thumb.JPG.d962759c58f1b86c4fb1a3e4fe70577d.JPG

Link to comment
Share on other sites

Absolut fina bilder ser ut att kunna vara tagna här i Virginia om man bortser vad som ser ut att vara reflektion av en faluröd byggnad.. :-)

Tack för att du delar med dig av artikeln.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...