Jump to content
Forum Sköldpaddor

Recommended Posts

Det här är min sköldpadda som jag tog över 2007-2008. Han hade redan då pyramidskal och vad jag läst mig till på olika sidor så kan man inte få det att bli platt igen men stoppa utvecklingen av större "pyramider". Stämmer detta? 

När jag fick honom bode han i ett glasakvarie och fick värme från en värmeplatta... Vet ej vad han fick för mat eller mycket och ofta han fick kalk och d-vitamin.

Dom som hade honom sa att det var en grekisk landsköldpadda men jag har efter en del googlande på senare tid börjat misstänka att han kanske är en morisk (eller om det var rysk?) (Stäpp?)sköldpadda. Färgerna stämmer bättre överens tycker jag. Vad tror ni?

På bilden är han tillfälligt inhyst i ett akvarium, vanligtvis bor han i en stor trälåda med plastlådor fyllda med jord, sand och sten i + diverse tillbehör. Vattnar typ varannan dag och vänder på jorden för att få cirkulation. Han har sedan jag tog över honom haft uvlysrör med dagsljus och värmelampa (såndär keramisk) och fått tillskott i form av kalk(calsium) och d-vitamin och näringsrik salad. Han har aldrig visat tecken på sjukdom och verkar vara vid gott humör, han har en sten som han är mycket förälskad i och han är väldigt nyfiken och social.

Utöver frågan om identifikation och pyramidskalet, tycker ni han ser frisk och kry ut? Finns det något jag bör addera i form av ljus, tillskott, foder? Har planterat växter då och då men han river alltid ner dom och äter upp dom... samma.. en låda med gräs håller i en dag typ, sen är det nedtrampat och uppätet... Kanskelite klent gräs...

20170105_112747.jpg

Link to comment
Share on other sites

Om du tar en bild på undersida samt ovansida på sköldpaddan är det mkt lättare att kunna se både kön och ursprung. Det är inte en rysk allfall.
Så svåra pyramider verkar den inte ha ändå tycker jag.
Det du kan göra för att förbättra är att titta över belysning och uv-värme. Att ha en bra värmelampa som också avger bra uv är toppen eftersom de då tankar både uv och värme när de värmer sig. En keramiklampa ger bara värme, inget ljus eller uv alls. Finns bra skrivet om ljus och värme här; http://www.landskoldpaddor.se/inomhusmiljo/107-belysning-och-varme-inomhus
Rek dig att kolla på www.skoldpaddsgrejer.se där de också kan hjälpa dig med vilken lampa etc som passar för dina behov.
På samma hemsida finns både torkade växter samt Agrobs pellets av olika slag att köpa. Pellets blösts i vatten till en gröt och innehåller bara bra grejer som olika grässorter eller örter. Har lågt proteininnehåll etc. Till en början kan det vara svårt att få den att äta denna nyttiga mat men om du hackar ner sallad och blandar med gröten brukar det gå bra :)
Bra att du har en öppen låda istället för akvarium då dessa brukar stressa sköldpaddorna eftersom de ser ut, och det brukar vara svårt att kunna hålla rätt temp i dem. ( Dvs att kunna ha en soldel och en del med svalare luft)

Link to comment
Share on other sites

En keramisk värmelampa ger långvågig värmestrålning som värmer på ytan i stället för på djupet. Skölden blir då alldeles för varm i förhållande till kroppen. och kan medföra att det yttersta keratinskiktet på  skölden förtjockas för att skydda mot värmen och kan ge pyramidisering.

Link to comment
Share on other sites

Tack för svaren! Ska ta nya foton på både paddan och lamporna, återkommer :-)

Är pellets att föredra framför sallad?

Link to comment
Share on other sites

Lysröret ger uva och uvb och är på 20w

Värmelampan är n ny variant som jag blev rekommendera att köpa sist jag köpte nya lampor. Ger infraröd strålning men inte uvb.

Insida och utsida på det jag fått för mig är en keramisk lampa. Temperaturen under den är med 75w-lampan 29,8-9 grader. Lite "kallt"?

20170111_071522.jpg

20170111_071359.jpg

20170111_071344.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nyfiken i en strut är framme vid mobilen på en gång och ska nosa^_^

Sprickan/skåran under magen reagerade jag på för någon dag sedan, tycker den vad skarpare än tidigare. Tycker ni det? Funderar på att med honom till vet närjag ska dit med hunden nästa vecka..

F.ö. så ja, det är lite bottensubstrat i lådan just nu, det ska fyllas på ;) Har det dock i nedförsbacke för att han lättare ska kunna vända sig om han hamnar på rygg.

När det gäller plantor river han ner dom direktoch går/tuggar sönder dom. Har planterat det som rekommenderas här. Tips på hur man får plantorna att leva lite längre eller bör jag låta honom riva ner och plantera nya sen? 

Tack igen för era svar! :)

20170111_071326.jpg

20170111_071309.jpg

20170111_071418.jpg

Link to comment
Share on other sites

Testudo hermanni, grekisk landsköldpadda. Hane.

Det är mycket svårt att ha plantor till en vuxen hane.

"Sprickan" / skarven mellan bukplåtarna är inget problem.

 

Belysningen bör förbättras. UV-röret och värmelampan ger för dålig ljusintensitet. De flesta zoobutiker kan inget om sköldpaddornas ljusbehov. De är kvar på 90-talsnivå. Numera finns mycket bättre lampor.

 

http://www.landskoldpaddor.se/inomhusmiljo/107-belysning-och-varme-inomhus

 

http://skoldpaddsgrejer.se har allt du behöver för att din sköldpadda ska trivas och må bra.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...