Jump to content
Forum Sköldpaddor

Fukt?


Per.G
 Share

Recommended Posts

Hur ser ni landsköldpaddas ägare på dusch system?

Då tänker jag på automatiskt system eller kanske tillochmed en fogger.

Möjligen passar detta mer till ett terrarium men att kunna hålla en jämn nivå med en mätare låter trevligt. Beroende på art såklart.

Ren nyfikenhet här men vänligen upplys mig :) 

Link to comment
Share on other sites

Vi kör med en vanlig luftfuktare som opererats en smula på så vis att fuktsensorn nu sitter på en lång sladd, monterad inne i sköldpaddslådan. Sedan är munstyckena riktade lite vid sidan av lådan, ut i rummet. Tanken är att bespara sköldpaddan den svala dimman från luftfuktaren, men att samtidigt reglera luftfuktigheten på ett för honom optimalt sätt (till skillnad från att ha sensorn utanför lådan). Kombinerat med en daglig dos vatten från sprejflaska håller det fuktigheten ganska bra, utom i den del där sollamporna är. Vattnar substratet lite mer där (står bla en pelargon i djupare jord på det stället), men det ligger i sakens fysikaliska natur att den relativa luftfuktigheten sjunker i värmen och att det blir en uttorkande miljö i lampskenet.

 

För stunden oroar jag mig över att det blivit alltför fuktigt i hans jordkulle där han ligger i dvala. Så vi får till och med minska på fuktandet under veckan som kommer.

Link to comment
Share on other sites

Många arter av landsköldpaddor lever i torra områden och skyddar sig mot uttorkning genom att gräva ner sig helt eller delvis. Ofta ser man i terrariermiljöer att bara övre delen av ryggskölden syns under natten eller när de dvalar.

Jag tror att det är viktigare att ge sköldpaddorna möjlighet att på detta naturliga sätt skydda sig än att försöka hålla en högre luftfuktighet. Ständig eller då och då återkommande tillgänglighet till vatten ger möjlighet att fylla på med vätska vid behov. Många anser att t ex leopardsköldpaddor mår bäst av att endast tillfälligt kunna ha tillgång till vatten. Det påstås ibland att rysk stäppsköldpadda mycket sällan ses dricka vatten.

Matsmältningssystemet hos arter som lever i extremt torra miljöer är utformat och anpassat att behålla vätska under mycket långa perioder. I t ex södra Spanien kan det gå ett halvt år mellan regn som ger landsköldpaddorna möjlighet att dricka.

Link to comment
Share on other sites

Jag provade tidigare en luftfuktare modell "vattenkokare", egentligen avsedd att lindra vid förkylning. Den ger alltså varm, stigande fukt istället för den kalla, sjunkande som bildas av en fogger. Fukten var i och för sig behaglig men jag tycker ändå att det fungerar bättre med sprayning och att hålla substratet lagom fuktigt. Droppbevattning underhåller fukten bra, särskilt i närheten av sollamporna.

Link to comment
Share on other sites

Jag har skaffat den här modellen, enkel och bra tycker jag: https://www.wexthuset.com/tradgardsskotsel-underhall/vattna-bevattna/droppbevattning/droppbevattning-big-drippa

Slangen kan dras t.ex. längs en gren som man lägger tvärs över lådan. Munstyckena bör placeras så att man kommer åt att vrida på dem lite ibland eftersom de kan slamma igen.

 

På bild två i det här gamla inlägget syns ett av droppmunstyckena på en gren under lysrörsarmaturen:

 

Edited by Regna
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...