Jump to content
Forum Sköldpaddor

Testudo hermanni b
 Share

Recommended Posts

För första gången har en av mina honor "provgrävt" och avbrutit pga att hona ej var nöjd?
2 gånger igår grävdes det under lamporna men avbröts. Hanen tog jag bort då han var lite närgången på en annan hona som låg bredvid...tänkte om det störde henne....

Imorse tänkte jag gå ut och hälla varmvatten under lampan ( Som en ledande expert en gång gjorde då marken var för kall :-) men när jag kom ut höll honan å att gräva igen...och jag har ännu inte sett hur det gått.

Hade två värmelampor på inatt ( över äggläggningshögen)så jorden borde vara varm. Dagtid har de även en HID lampa vid dessa värmelampor + mycket grävvänligt material under. Sen finns en till värmelampa på en annan plats i växthuset.

Är det vanligt att de provgräver innan de är nöjda?

Jag vet ju att flera av er skrivit att det är så men ingen av mina honor har tidigare "provgrävt" utan lagt äggen i deras första grävhål, så för mig är detta första gången.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Var ut och kollade nu och såg en grop under lampan så jag tänkte att hon hade "provgrävt" igen. Men när jag ska släta till ytan så ser jag kanten på ett ägg.

Där fanns 3 släta fina ägg och ett trasigt ägg i botten. Kanske ägget gick sönder pga att det var svårt att få ut? Eller om hon råkat ha sönder det i samband med grävning?
Denna hona ( Som är min äldsta och största hona på 1100 gram samt är alfahonan i gruppen) har lagt ägg under många år ofta utan problem. Endast ett år hade hon svårt att få ur sig äggen då ett ägg som "låg i vägen". Då man såg ägget i underlivet men det ville inte komma ut, så jag tog och pickade hål på ägget så det kunde rinna ut, sen lade hon 3 ägg till som var fina.
Ingen av hennes ägg har varit skrovliga som de kan bli om de legat inne för länge.

Men provgrävning har jag aldrig sett innan. Hur är det hos er andra? Provgräver era honor?

Link to comment
Share on other sites

Vissa kan krångla flera dar innan de blir nöjda, andra lägger direkt vid första försöket.

Om det är för torrt och löst brukar det bli problem.

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, P-A said:

Vissa kan krångla flera dar innan de blir nöjda, andra lägger direkt vid första försöket.

Om det är för torrt och löst brukar det bli problem.

Fuktar alltid underlaget extra när jag ser att de är på G, men tror som du skriver att jorden var torrare djupt ner, för honan lade dem när jag fuktat ordentligt på djupet.

Link to comment
Share on other sites

Har även nu varit med om att hitta ett ägg direkt på marken :blink: men har ju 2 honor som aldrig tidigare gått med en hane innan de kom till mig så troligen är det en av dem som "droppat" ägget som inte var nergrävt. Svårt veta vem av dem det är även om jag väger honorna regelbundet eftersom det var bara ett ägg.

Obefruktade ägg och/eller oerfarna honor tänker jag......

Link to comment
Share on other sites

De som har ägg första gången hos oss har nog alltid grävt ordentligt.

Vet inte om de känner på sig att ägg kan vara obefruktade. Minns ett tillfälle när en hona grävde ner ett ägg och la ett på ytan. Det nergrävda var obefruktat och det som las på ytan kläcktes.

Link to comment
Share on other sites

Det ägget blev mat till skatorna, som jag hört är en populär metod i Västerås:D

Link to comment
Share on other sites

Ja skatorna i Västerås har särskilda matvanor ;)

 

Bland våra rysshonor finns det de som gräver enbart en gång och är nöjda med det mesta, medans andra är väldigt noga med att allt ska vara perfekt i deras ögon sätt och de kan gräva flera hål i flera dagar innan de är nöjda. Vi har även en hona som flera gånger grävt och grävt, lämnar hålet öppet och utan ägg för att sedan gräva och ha igen hålet och bete sig precis som att hon lagt ägg men inget ägg funnits....men för nån vecka sen så la hon sitt livs första ägg :) Så jag tar det senaste årets provgrävande lite då och då som att hon förberedde sig för hur hon skulle göra

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Idag var det lika som för 2 veckor sen. Hon hade provgrävt vad som verkar vara 2 provhål medan jag var på jobbet. ( Hon har inte visat några direkta tecken på att hon var gravid igen så jag kollade inte webkameran under dagen ) På ytan ser jorden fuktad ut men verkar torka upp på djupet av värmelamporna, så jag vattnade på djupet och rörde runt. Efter 15 minuter började hon gräva och lade 2 till ägg till de 4 st hon lade för 2 veckor sen.
Så lärdomen är att se till att vattna även djupt ner och inte bara vattna/duscha ytan.

Link to comment
Share on other sites

Ja det är viktigt när man har äggläggare att det är lagom fuktigt på djupet inte bara på ytan :) man lär sig nya saker hela tiden

Link to comment
Share on other sites

De lägger ju helst inne annars och då har det inte torkat upp på djupet på samma sätt. Ingen av mina honor brukar ju provgräva utan har lagt på en gång. Säkert eftersom jag alltid ser till att de har en lätt fuktad rejält med underlag att gräva i. Men nu vet jag att jag läre vattna i botten också och inte bara på ytan :-)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...