Jump to content
Forum Sköldpaddor

Nybörjare som är redo att lära :)


Per.G
 Share

Recommended Posts

Detta är omlagt till denna kategori då den hamnade fel första gången.

Tar bort den gamla så fort jag kommit på hur jag gör det :)

 

Hej alla glada!

 

Jag och min flickvän har adopterat vad jag tror är två gulbukar på ca 4 och 1 år.

 

Min tanke med denna tråd är att jag ska kunna ställa flera frågor till er om mitt bygge av akvarium och att få råd utöver det jag hittar på andra trådar, jag hoppas att ni komma tycka det är kul att följa mig under resans gång :)

 

Just nu har vi hämtat hem Bob och Charlie med akvarium och tillbehör men vad jag förstår saknade den gamla ägaren en hel del saker och vad jag bedömde var hans akvarium för litet.

så nu har jag skaffat ett 500L kar som jag håller på att bygga bänk till av lastpallar! Ser inte mycket ut nu men det kommer bli vackert att se på! Nu till det viktiga, jag har ett eiham filter för 600L på ingång då jag vill hålla en hög filtration, utöver det är en Btn bakgrund beställd. Idag beställde jag lysrör men i min iver känner jag att den info jag har om ljus inte räcker till?!

observera att jag inte tänker på ljus för sköldpaddan att sola i utan snarare dagsljus belysningen.

här är vad jag beställde:

 

Fluval-T5 ljusramp-2x54w-122-141.

lysrör: D3+ Reptil 54w 115cm.

 

Det var några år sen jag höll på med akvarier och få handlade det om fiskar så alla kommentarer är välkomna :P

 

tacksam för alla svar och med tiden kanske jag kan ge er några!

 

Mvh Per

image.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Jag tror det blir bäst om du skaffar en sollampa som ger värme, bra ljus och UVB till solplatsen (MV eller HID).

I rampen kan du ha rör av dagsljustyp.

Link to comment
Share on other sites

Tack för svaret, dagens aktivitet blir att söka efter en lampa till solplatsen :)

om jag förstår dig rätt så duger dagljusrör utmärkt men vad jag antar blir det inte sämre genom att ha rör som ger extra uvb?

Dock spar jag in på att ha billigare ljusrör i rampen vilket aldrig känns fel. Kollar också på lite växter så kan alltid sätta i lite mer anpassat för dom.. Om sköldisarna inte ser allt som mat vill säga :P

Link to comment
Share on other sites

Tack för länkarna, om du har mer information tar jag gärna imot den och hoppas du fortsätter följa tråden. Beställer lampa idag :)

Link to comment
Share on other sites

On 2016-05-19 at 08:06, Per.G said:

Tack för svaret, dagens aktivitet blir att söka efter en lampa till solplatsen :)

om jag förstår dig rätt så duger dagljusrör utmärkt men vad jag antar blir det inte sämre genom att ha rör som ger extra uvb?

Dock spar jag in på att ha billigare ljusrör i rampen vilket aldrig känns fel. Kollar också på lite växter så kan alltid sätta i lite mer anpassat för dom.. Om sköldisarna inte ser allt som mat vill säga :P

 

Risken för alger ökar nog också om du har uvb i lysröret över vattnet tror jag.

Link to comment
Share on other sites

Det hade jag inte tänkt på, bra tanke :)

Var i kontakt med en riktigt trevlig och kunnig kille igår när jag beställde lampa till solplatsen. 

Jag är nu övertygad om att ha uvb rör över vattendelen inte bara är kostsamt (Då jag köpt väldigt dyra lysrör) utan även inte ger så mycket välbefinnande för paddisarna som jag hoppats. Kommer dock använda dessa i 6 månader innan jag byter så slipper dom stå i ett redan lverfyllt förråd på vinden.

 

Idag ska jag förbi bygghandel och köpa vad jag skulle kalla en ballofix koppling. Tanken är att borra ett hål i botten där jag silikonar fast och bultar denna och med ett rör leder upp en slang i akvariet som sedan göms bakom en rot. Då mitt badrum är nära blir min tanke att vid vatten byten kunna ha en slang under akvariet jag leder in i badrummet och vrider om balofixen så tömmer den sig själv i lugn tackt. Pallifixen är i metal samma som golvet i akvariumet.

nåhon som har erfarenhet av detta? Tanken är att bara dammsuga botten men att inte behöva tömma  hela akvariet genom att springa med hinkar hela tiden :P

 

Eftersom jag gjorde ett 16 timmars asbest sanerings pass igår är jag ledigt idag och tänkte rulla till Uppsala för att se vad djur butikerna erbjuder där! Hoppas hitta lite rötter att klämma och kolla på då detta är bristvara i Norrtälje :)

 

image.jpg

Edited by Per.G
Tilllägg
Link to comment
Share on other sites

Jag har använt kran i botten av baljor med en mindre mängd vatten, inte alls något tryck som påminner om trycket i ett akvarium. Det jag körde med var en kulventil i mässing med en rejäl spak, men i princip är det väl samma som en ballofix. Jag använde inte silikon utan bara ett par rejäla gummipackningar. Det var verkligen väldigt arbetsbesparande!

 

Även med metallbotten skulle jag nog tycka att det var lite läskigt att borra hål i botten på ett akvarium, men om du kan få det tätt kommer det säkert att bli väldigt lättskött. Rejäla packningar OCH silikon OCH dubbla slangklämmor kanske. Kan man räkna ut hur högt trycket blir så man kan jämföra det med trycket i vattenledningar, som ballofixen är gjord för? Har du något ställe utan parkettgolv där du kan provfylla akvariet och låta det stå någon vecka så du säkert får det att funka innan du kör?

 

Inloppet måste i alla fall vara placerat på ett "fritt" ställe en bit upp från bottenjoxet och en bra bit från närmsta växt så det inte sätter igen. Och det måste gå att komma åt att rensa när det ändå sätter igen med tiden på grund av avlagringar.

 

Med någon smart koppling till vattenkran i andra änden av slangen kanske du kan använda den till påfyllningen också?

 

Ett annat lätt sätt att tömma är om du i ena änden av slangen till badrummet har en liten vattenstenspump som du tillfälligt stoppar ner i akvariet. Inte lika "snygg" lösning dock.

 

Edited by Regna
Link to comment
Share on other sites

Nu har du startat tankeverksamheten hos mig! Gillar tanken på att ha en smart koppling för att även kunna fylla på vatten genom samma slang då jag tänkt använda en separat för det ändamålet :)

 

Rent teoretiskt håller ballofixen för trycket av vattnet, men som du nämnde är det jag oroar mig för är att det inte ska hålla tätt. Idag köpte jag två packningar men efter att ha borrat upp hålet (Vilket tro mig var tillräckligt av ett orosmoment) och hört dina tankar känns dom alldeles för små för att hålla tätt, samtidigt har jag nog lagt för stor tilltro till enbart silikon. Får bli en sväng förbi bygghandeln igen imorgon.

När det kommer till provfyllningen har jag tyvär inget ställe som skulle klara sig speciellt bra vid ett läckage. Dock har min arbetsplats en hel del yta så med lite tur och en påse bullar kan det få stå där under en vecka för kontroll :P

När det kommer till placering i karet hade jag en tanke att sätta det bakom Btn bakgrunden för att vattnet skulle gå igenom en filtermassa och stoppa ev blad och dyl. I sista stund valde jag att sätta den några cm framför bakgrunden med tanken att den smuts som finns ska åka ut snarare än att behöva rengöra filtret mer än nödvändigt. Skulle det bli allt för svårt att dölja tänkte jag att det finns en möjlighet att dra slang i botten på akvariet till valfri plats. Avlagringar hade jag dock inte tagit med i beräkningen så kommer under veckan lägga lite extra tid på att fundera ut en bra täckmantel åt den del som kommer synas över botten.

 

Helt ärligt låter din idé om vattenstenspump som en riktigt bra förslag, hade jag tänkt på det innan skulle det varit mitt första val. Nu är dock hålet gjort och då känns det lika bra att färdigställa ist för att reparera. Du får mer än gärna hålla tummarna för mig att det blir tätt första gången ;)

 

Nämner det i nästan varje kommentar men uppskattar verkligen all den tid ni lägger på att komma med förslag och råd.

 

Lite snabbt om Uppsala resan idag. Den slutade lyckligt med inredning i form av en stor rot som förhoppningsvis fungerar som ramp och en rejäl bit kork som jag tänkt till landel tills det visar sig om Charlie är en kille eller tjej men även lite annat smått och gott! Tänkte slänga in lite bilder på inredningen allteftersom för att hålla tråden uppe medans jag monterar ballofix och byter lite glas efter förra ägaren. Butiken jag var på heter herperschoise och för den som gillar att gå runt bland dammar med alla de slag sköldisar, ödlor spindlar och kolla på div av det mesta kan jag rekommendera den. (Fanns även ett litet kafé) hjälpsam personal och priserna på inredning tycker jag inte var farliga för att kunna få plocka som man vill. Med det sagt finns många andra bra ställen men rekommenderat att besöka denna om inte annat bara för att det är trevlig miljö :)

Edited by Per.G
Felstavad
Link to comment
Share on other sites

Den butiken har jag hört mycket gott om!

Jag håller tummarna. Även om det blir lite pyssel att få det tätt så kommer det säkert att vara värt besväret i längden. Om du har tillgång till någon liten specialiserad vvs-butik så brukar man få bättre rådgivning i sådana än på stora byggmarknader.

Lycka till!

Link to comment
Share on other sites

Dagens grej, Bob och Charlie har börjat äta ordentligt, gumman blev så glad att tårarna rann av lycka:) avföringen ser också bättre ut, dom blir modigare och mer bekväma.

 

Visade sig föga förvånande att Charlie älskade räkor och Rom men lyckades även lura i honom några pellets genom att dela upp dom i små bitar för att sedan gömmas i räkorna :P

Bob åt pellets,räkor,Rom, lite sallad men uppskattade innehållet i tomater mest vilket var kul då förra ägarna sa att dom bara åt räkor och ibland pellets. Nästa gång prövar vi lite annat.

 

När dom kom hem till oss lät vi dom vandra på en matta medans vi städade akvariet vilket även blev gjort idag. Jag har uppmärksammat att det råder skilda meningar när det kommer till motion på golv eftersom tempraturen skiljer sig? Hoppas dock att korta stunder på matta är något mer aksepteratt men finns tips tar jag gärna imot dom.

 

Det jag ser som positivt är att efter några rundor på mattan har Bob börjat använda benen mer för att gå ist för att släpa sig fram. Personligen ser jag det som om att springandet blir lite av en styrketräning. Dom blir båda snabbare och piggare vad vi kan se. Ställde också ut roten som inhandlades igår och bifogar en bild på bobs inspektion av kvaliteten :P

 

Edit:

Såhär i efterhand får Bob stanna i akvariumet. Visst är det kul att se dom springa men dom hör hemma i vattnet och hör verkligen inte hemma på golv. Nu är han bara utanför karet för förflyttning till matlådan, ev framtiden vid utevistelse sommartid.

image.jpeg

Edited by Per.G
Tilllägg
Link to comment
Share on other sites

En liten uppdatering till de av er som är nyfikna :)

 

Att borra upp akvariet gick bra tillsammans med bottenballofix. Tyvär blir vi alla drabbade av bakslag ibland, så här kommer ett av mina. Allteftersom upp frächningen pågick med målning av akvariets stålramen på utsida tänkte jag även byta allt glas efter förra ägarens repor. Under bytet märker jag att vatten har läckt mellan glasen och fått metallen att rosta sönder för att senare silikonas över.

Tråkigt nog tog jag ingen bild men det blev en snabb runta till sopptippen och en beställning av nytt akvarium på nätet då jag tappat tron på begagnade akvarium av äldre model. Nu tar jag dock nya tag och är posetiv, det nya akvariumet har för borrade hål vilket känns trevligt eftersom det betyder att jag inte börjar från ruta ett.

 

Idag kom även lampan till solplatsen från sköldpaddsgrejer och det ska bli kul att se hur dom reagerar. Troligen har de aldrig haft en utan fått dela på ett litet lysrör mitt i karet. Även termometer och en grotta följde med som svalare plats och gömställe :P

bifogar bild på tillfälligt monterad lampa tills det nya kommer.

 

Jag nämnde även i förra posten att vi prövat att ge Bob små bitar av tomat vilket han uppskattar men tanken slog mig att frukt/tomat kan innehålla för mycket socker? Någon som har tankar runt detta uppskattas. Alternativt frukt som kan fungera trots att det är just frukt.

Exprementerar just nu med avstånd och värme och blir nyfiken på vad ni har för tempratur och avstånd i era kar? Tacksam för svar :)

Har också nu köpt en av alla sorters akvarium växter zoo handlaren hade, försöker få reda på om det finns någon dom ger mindre intresse.

image.jpg

Edited by Per.G
Tilllägg
Link to comment
Share on other sites

Idag var jag nere och hämtade den nya ljusrampen :) 

Tror att den kommer fungera bra men jag fastnade för är den inbyggda "månbelysningen" hoppas den ger det ljus jag förväntar mig och att akvariumet snart kommer också.

Mitt växt experiment har gott väldigt bra, allt med små och tunna blad blev slaktat men det fanns undantag. Dock har anubis blivit det självklara valet och har lyckats få köpa mindre attraktiva växter på djuraffären till väldigt bra pris vilket kommer få fungera som vardags snacks :P 

image.jpg

Link to comment
Share on other sites

image.jpgKänns som jag slänger upp mer bilder här än vad jag skriver hela tiden (vilket också är sanningen) men jag hoppas även ni finner glädje i dom. Idag kom bakgrunden och under nästa vecka kommer karet. Sedan blir det en helhelg av byggande och målande :)

 

Hoppas alla haft en bra dag och får en trevlig helg i solen med sina sköldisar!

 

Link to comment
Share on other sites

Godmorgon alla glada!

idag har vi en fråga jag skulle behöva hjälp med ?

 

Det har visat sig att Bob ( ca 4 år, tss, hane) har börjat visa parningsbetende som i att han simmar fram till våran Charlie (ca 1 år, tss, kön okänt men misstänker hona?)

och spelar med klorna framför hen.

Än har jag bara sätt försök till klo-spel som blivit ignorerat av Charlie som långsamt simmar iväg.

 

Kan det vara så att Bob uppvaktar trots att kön inte riktigt visat sig på Charlie? 

Kan det vara dax att kolla på blocket efter en hona till eller kanske använda separata akvarium?

Även om små sköldisar vore kul har vi varken plats eller kunskap för tillfället

Ska tilläggas att de delat akvarium hos förra ägaren. Där bodde Bob först sedan flyttade Charlie in och de har bott tillsammans i ca 1 år.

 

Tacksam för svar då jag inte är bekant med situationen.

Idag bjöds det på dagmask från Väddö :)

 

image.jpeg

 

Efter att choken lagt sig började jag söka runt på forumet och läste mig till att även om Charlie är en kvinna kommer könsmogenheten inte komma igång förens om några år vilket känns ganska skönt eftersom vi kommer bo större då. Dock är alla tips välkomna på hur detta skulle hanteras om Bob blir mer aktiv på sina uppvaktande

Edited by Per.G
Tillläg
Link to comment
Share on other sites

Det där spelandet med klorna utlöses inte bara av parningsvilja utan är ett socialt beteende som uttrycker intresse/vänskaplighet även i allmänhet. Jag har till och med sett en rödörad hane spela med klorna inför en minst sagt intresserad Terrapene-hane som tillfälligt hamnat inom synhåll för akvariet :).

Beträffande bilder på bygget - ös på bara, jättekul att se!

Link to comment
Share on other sites

Idag fogas bakgrunden på plats och solfilmen har nyss kommit up :)

Det måste dock sågas lite till för att jag glömde håligheterna för tvärstagen samt utloppet för pumpen ska borras.

bilderna innan ger en bild på hur inlopp/insug samt dränering kommer fungera samt rasters. Tanken är att ha filtermassa vid och runt insuget som trycker mot rasterna för att underlätta för pumpen. Dock måste rätt filtermassa testas ut. 

 

Edit:

Tips från mig. Skit i filtermassan vid raster. Visst hamnar mindre skit i pumpen men det måste göras rent otroligt ofta. Bättre att det sugs ner i det externa filtret.(speciellt om ni har växter)

Vid internt filter kan det vara bättre.

image.jpeg

image.jpeg

Edited by Per.G
Link to comment
Share on other sites

Nu är stagen på plats, kommer vara marigt att få ner större saker då det var hela tre stag som skulle sättas fast :P

Dock blev det ganska bra genom att spara bitarna jag sågade bort och foga fast dom igen efter lite justering :) 

image.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Idag satts rampen på plats. Jag gillar designen och ljuset samt att den är smidig att byta rör på. Månljuset är också ett trevligt tillskott. Dock är jag väldigt besviken på Fluval som har skapat denna ljusramp :( 

det är nämligen så att dom har kopplat ihop dag och nattljus på samma knapp.. Suck.

om jag väljer att ha ljuset på timer vilket jag kommer ha, måste jag ändå slå på nattljuset manuellt. Det blir alltså att öppna ljusramprn vid senare tillfälle och koppla runt på egen hand för en extra kontakt för att skilja ljusen åt. Om någon har tips eller liknande upplevelser tas gärna råd imot men det känns som att min kära elektriker till far blir inkallad vid tillfälle :P

image.jpegKnappen var också trasig när den kom så fick laga den med, köp saker på sköldpadsgrejer.se istället så får ni saker som är pålitliga :)

Edited by Per.G
Link to comment
Share on other sites

Godkväll alla sköldpaddskunniga!

Vi har stöt på ett problem.

 

Tidigare har dom kommit överens men under det gångna dygnet har Bob som är äldre visat aggressivare tendenser av att jaga och bita efter Charlie som är yngre. 

 

Våra observationer under det gångna dygnet har varit att Charlie har hållit till ovanpå vårat innefilter och när han lämnat blivit jagad tillbaka. Det första aggressiva beteendet uppvisades som ett bråk om en kalksten.

 

Hittade detta på agriadjurförsäkringar men måste säga att jag hoppades på ett undantag

Skador uppstår oftast efter slagsmål med annan sköldpadda, eller efter bett av familjens hund. Många vattensköldpaddor är revirhävdande och slåss gärna, framför allt med individer av samma art. Av denna anledning bör man inte ha vattensköldpaddor av olika storlek tillsammans. Risken för slagsmål minskar om sköldpaddorna har samma storlek. Sårskador kan även uppstå efter parning. Hanen kan bli mycket aggressiv mot honan, och kan bita henne rejält.

 

Kommer dela av deras tillfälliga akvarium så länge.

 

Uppskattar alla svar och erfarenheter av detta.

 

Mvh

Edited by Per.G
Link to comment
Share on other sites

Som alltid är ju större man ka ha ju bättre är det. Vattenpaddor bör man helst ha i damm med landdel till men det är det inte så många som har tillgång till.

Under den period jag hade rödörade hade jag dem i akvarium men gav bort dem till en man med stor damm året runt.

 

Den lilla Kartsköldpaddan hade jag i låda med liten landdel och under sommaren ute i hage med liten damm.

 

Har du möjlighet och bor så ni har trädgård är en utehage med damm kanon. Där kan de vara under hela sommarhalvåret. Ju större de har ju mer yta kan de ha för sig själva och även gömma sig om behov finns....

 

Vet inte om det hjälpte dig så mycket. Men den snabbaste lösningen är som du redan var inne på , dela upp akvariet tillfälligt.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Alla tips är välkomna :) och att folk tar sig tid att hjälpa mig kommer jag alltid vara tacksam för.

Vi har planer på hus och att gräva damm så fort vi har tillgång på mark.

Nu har vi delat av akvariet och båda är ute och simmar lugnt vilket är en lättnad.

Snart är det större akvariumet klart men tog mig tid idag att beställa en akvarium avdelare som kan vara bra att ha.

 

Vi kommer att pröva detta ett tag för att vid inflytt till det större akvariumet se om dom kan komma överens i en större miljö med flera solplatser och gömställen.

Men i värsta fall får vi ha två akvarium igång.

 

Tråkigt att höra om dina rödörade, men dom fick säkerligen en toppenmiljö tillslut. Upplevde du att revir krav uppstod med tiden eller var det lugna gatan? :)

 

För er som är intresseras av mitt eviga knåpande här hemma hann jag sätta ihop utloppet från pumpen på morgonen!

Inte mycket för ögat, men hoppas kunna skapa lite roliga strömmar för dom/den som lever här i sen. Huvudena är riktningsbara beroende på hur vi vill ha det.

Nu ska jag slava vidare med städningen men som sagt uppskattar jag alla åsikter och råd av er mer erfarna.

Pumpen kommer vara en fluval XF6 som filtrerade ca 2200L/H

image.jpeg

Edited by Per.G
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hej alla och glad midsommar ! :)

Jour vecka så har haft fullt upp, jobbar inom Sanering och storhelger ger bra betalt men tar också mycket tid.

Har stoppat ner några neontetror idag för att se om det skulle bli lite jakt men än har dom klarat sig. Tror helt enkelt att dom inte vet vad det är för ett par filurer men det blir nog bara en tidsfråga. Påbörjat landdelen och tänkte bifoga några bilder då det varit tyst alldeles förlänge :P

Tankar och tips uppskattas alltid.

Fortsättning följer :)

image.jpeg

image.jpeg

Edited by Per.G
Link to comment
Share on other sites

Med chans att ge mig ut på för djupt vatten har jag nyligen läst

 

http://www.tortoisetrust.org/articles/baskinghealth.html

 

Jag reagerade mycket över effekten av vad för koncentrerad värmestrålning kan göra. Detsamma gäller hur sköldpaddors totala  kroppsvärme fungerar under våra lampor. Jag är absolut ingen expert utan snarare glad amatör som  hellre ser mig tillrättavisad.

 

Vi kan aldrig inomhus få fram det helt perfekta klimatet genom våra lampor men att efterlikna de naturla förutsättningarna är något jag tror alla vill eftersträva efter förmåga. Om jag tolkar det rätt kan vi av misstag genom dåligt placerade/höjder/fel lampor orsaka skada när vi snarare vill väl. Genom en koncentrerad stråle kan vi råka lura våra reptiler att ligga med (som ett exempel) skalet under strålen med förhoppningen att värma hela kroppen. Hur mycket dom än sträcker ut sig kommer ändå bara en del av reptilen få en förhöjd värme vilket kan leda till mer skada än nytta. Detta sker dock bara om förutsättningarna är rätt.

 

Min tanke var från början att bara ha en stor solplats som kunde delas på beroende på önskad tempratur eller koncentration.

Jag går nu dock i tankarna att över min landel ha ett spektrum som täcker hela landdelen men genom att på vissa ställen erbjuda skugga där den högsta konsentrationen av lampan skulle ha legat. Det jag hoppas uppnå är några ställen med högre temperaturer samt att alla delar ska variera i tempratur men att ändå ge dom possetiva effekterna vi eftersträvar. Min förhoppning är att kunna Uppmuntra naturliga val där det finns fler alternativ än skygga/mycket sol. Absolut finns lampor som täcker ett bredare spectra vilket jag ser som det bästa valet.

Jag vill även förtydliga att det jag tänker på är att landdelen kommer  endast lysas upp med sollampor då min ljusrampen kommer befinna sig över vattnet.

 

Dessa är bara tankar som kommer krypande när soffläget är intaget framför allsång på Skansen :)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...