Leaderboard


Popular Content

Showing most liked content since 2017-06-24 in Posts

 1. 7 likes
  Nu har jag haft mina skogsbäckssköldpaddor "ute" i ett år (se tidigare tråd) och övervintringen fungerade bra i deras lilla hus. Enda problemet var att ventilationen var lite snålt tilltagen med tanke på att det finns en liten damm i huset, så jag fick lite mögelbekymmer. Det är åtgärdat och sköldpaddorna har haft tillgång till utomhusvistelse sedan i början på april. Är det bara det minsta sol är de ute och kyligare dagar är de inne i sitt hus (där de har tillgång till termostat-/timerstyrda värmelampor). Nu börjar jag dock känna att det är lite för litet till dem och har börjat bygga på ett större hägn med tillhörande växthus. Visst är det lite "mycket vill ha mer" men jag tycker nog att den primära orsaken är att jag, ju mer plats jag ger mina djur, ser diversa miljöer som ska till för att verkligen ha optimerat deras omgivningar. I det här fallet rör det sig dessutom om en art som spenderar nästan lika mycket tid på land som i vatten och alltså behöver väl tilltagna land- såväl som vattenmiljöer. Jag tänker faktiskt även på sikt försöka blanda två eller tre olika köldtåliga arter (som förekommer tillsammans i naturen). Det är ett större projekt, men ett som jag ser fram emot att få genomföra och följa. Planen är alltså att de ska kunna gå in i växthuset och värma sig under kallare dagar och sedan även sova där hela vintern. Än så länge har jag bara fått grävt ut för växthussockel och damm/hägn. Höggravid sambo med för storleksjämförelse. Det "gamla" hägnet/huset tas över av en grupp boxsköldpaddor.
 2. 4 likes
  Många arter av sköldpaddor är soldrivna och behöver all typ av strålning som solen ger oss, ljus, UV-strålning (UVA och UVB) och värmestrålning. Jag tror att antalet soltimmar i vårt land inte är tillräckligt för att sköldpaddorna tillräckligt ofta kommer upp i ”Prefered Optimal Temperature Zone” (POTZ). Sköldpaddorna får upp sin kroppstemperatur genom att under sin aktiva period sola och påverkas då av värmestrålningen som gör att kroppen kan ackumulera värme tills önskad temperatur uppnås. Viktigt är också att sköldpaddan kan söka skugga och skydda sig mot en alltför hög temperatur. Omgivande temperatur på 25° och ingen värmestrålning innebär att kroppen kommer upp i 25°. För att alla kroppsfunktioner ska fungera optimalt krävs optimal kroppstemperatur. Det som händer på sikt om kroppsfunktionerna inte fungerar optimalt tillräckligt ofta och länge är t ex att immunförsvaret påverkas negativt och sköldpaddan blir sjuk och/eller mindre motståndskraftig mot t ex parasiter. POTZ kanske varierar mellan olika arter och hur lång tid och hur ofta de behöver komma upp i temperatur likaså. Har sett uppgifter om POTZ för solande landsköldpaddor ligger vid 35-37°. Hur snabbt de går ner i kondition av för lite uppvärmning under aktiva perioder är också art- och individberoende. Vi tog för många år sen över en grupp som hade gått utomhus i södra Sverige under sommarhalvåret. De var i dåligt skick och fick behandlas mot flagelater och en fick sköldröta. De har i över 15 år varit hos oss och vi har försökt hålla dem i medelhavsklimat med hjälp av växthus, värmelampor och utomhushagar samt värmetak och värmefläkt vid behov.
 3. 4 likes
  Jesper Arnö (veterinär som har sköldpaddor): Jag har inga invändningar. Jag vill påstå att det finns en orsak till att vi inte har sköldpaddor i Sverige (antalet vilda reptilarter är generellt tämligen blygsamt) och de flesta av de arter vi har kommer från väsentligt varmare klimat. Utomhusvistelse är fantastiskt, och definitivt något att uppmuntra om det görs på ett genomtänkt sätt. Att bara stoppa ut djuren i kala baljor utomhus, eller att ha sköldpaddor ute året runt är i mina ögon dock inte genomtänkt, och kan i slutändan stressa-, eller i värsta fall göra djuren sjuka. De allra flesta sköldpaddsarter bör ges möjlighet att komma in i lä, med möjlighet att värma upp sig (värmelampa dagtid, evt. värmetak eller liknande nattetid) under regniga/kalla dagar (när de hålls utomhus dygnet runt/längre perioder i Sverige). Detta, precis som P-A nämner, på grund av att antalet soltimmar samt medeltemperaturen här generellt är för låga. Eftersom det är växelvarma djur vi pratar om kommer deras kroppar att gå på ”sparlåga” i de kalla perioderna. Detta är inget de dör av med detsamma, men på sikt kan det definitivt vara skadligt och alltså något som bör undvikas. Man måste alltid tänka långsiktigt när man håller på med sköldpaddor och man kan absolut hålla liv i en sköldpadda i många decennier även om de går under riktigt dåliga förhållanden. Växthusmiljöer och tillskottsvärme under kallare dagar/perioder och möjlighet för djuren att själva välja om de vill sola i växthuset eller utomhus är vägen fram om ni frågar mig. Då erbjuder vi sköldpaddorna högre medeltemperaturer, konstanta möjligheter att termoreglera och maximalt med soltimmar.
 4. 3 likes
  Ägaren hittade den via gruppen "Kungälvs bortsprungna djur !" Där någon hade lagt in länk till mitt facebookinlägg.
 5. 3 likes
  Det ser härligt ut, ska bli roligt att följa! Jag känner igen det där "mycket vill ha mer" :D. Varje gång man ger dem större utrymme och mer variation så förstår man ändå hur långt det är kvar till en verkligt naturlig miljö.
 6. 3 likes
  30 juni kl 9 på morgonen. Västerås Belysningsstyrka: 105000 lux UV-index: 3 UVB-mängd: 120 mikrowatt/kvadratcentimeter Skuggtemperatur: 21° En solande mörk hane Testudo graeca ibera: Yttemperatur ryggsköld 34° Yttemperatur buksköld 27° Bilden tagen när han har sökt sig till skugga. Han solade med baken mot solen.
 7. 2 likes
  Hej Tack för din uppmärksamhet, Peter! Penningblad är det som jag har i rabatten. Jag har ändrat i mitt tidigare inlägg, men kan inte ändra i min text i svaret från dig. Kan admin hjälpa oss med det? PENNINGBLAD ska det stå. Hälsningar Annette
 8. 1 like
  Kan man torka älggräs och ge på vintern?
 9. 1 like
  Så är det snart dags att mura sockel till växthuset.
 10. 1 like
  Tack för info. Jag har beställt hem en jaeger 50 D så antagligen blir det ingen kondens där heller.
 11. 1 like
  Jag har aldrig haft kondens i min Jaeger äggkläckare. Skulle jag behöva fukta på vermiculiten så tar jag en liten gräddkanna och häller vattnet på sidorna av lådan äggen ligger i men inte så det kommer vatten på själva äggen.
 12. 1 like
  OBS! OBS! OBS! I de fall det skrivs "Penningört" i denna tråd så är det PENNINGBLAD (Lysimachia nummularia) och inget annat som avses!!! (Att det skrivs Penningört i tråden beror på att jag felaktigt skrev det i mitt inlägg... det är nu korrigerat till PENNINGBLAD, som är det korrekta... beklagar!) Hoppas ni hängde med - PENNINGBLAD (Lysimachia nummularia) är det som avses! mvh / Peter
 13. 1 like
  Nu har jag lagt ut dammduken i dammen. La först markduk och sedan en gammal pressening som extra skydd. I övermorgon kommer ett lass med byggmaterial så jag kan börja bygga sockel till växthuset och hägnet.
 14. 1 like
  Härligt. Har man mark så är ju detta perfekt. Lycka till 🐢🐢🐢
 15. 1 like
  Han värmde förmodligen upp sig till optimal temperatur. Hur lång tid vet jag inte. De måste ju också parera mot att bli för varma. Termoregulering tror jag det kallas.
 16. 1 like
  Undar om någon har erfarenhet av denna typ av äggkläckare.??? Lucky Reptile Egg O Bator Incubator // Christer
 17. 1 like
  Jag tror att vi i Sverige ger bättre föda med mer torkad fiberrik föda vilket kan minska risken för parasitangrepp. I USA tror jag de hellre ger sallad och grönsaker än vilda växter och i England hellre färsk än torkad föda.
 18. 1 like
  Hej Minna! Jag har avmaskat djur med Axilur som jag fört in i min grupp - i övrigt skulle jag endast avmaska med om jag ser en viktnedgång över en längre tid! Då jag besökte Otto Höj Madsen för några år sedan tipsade han om naturlig avmaskning med växten på bilden: Penningblad, (Lysimachia nummularia) - Fredlös på danska! Även Murgröna (Efeu på danska), som ju är mycket giftig, menar Otto att hans djur äter ibland! Sköldpaddorna reglerar på detta sätt sin avmaskning själva?! Jag matar med Penningblad då och då om sommaren! Så här skriver Otto på sin hemsida: http://www.marginata.dk/Artikler/orm.htm