Jump to content
Sköldpaddsforum

All aktivitet

This stream auto-updates     

 1. Senaste timmen
 2. Fuktighet

  Okej trist för nu har vi ju lyckats med fuktigheten annars är det ju konstant blött i backen och ändå dålig fuktighet trots 2 kannor med vatten. Jag tror inte på någon infektion för när vi har badat de och de dricker samtidigt blir de helt fina och är någon dag efteråt, därför har vi associerat det till torka. Vi åkte till Tyskland för ett halvår sedan och hämtade de, de är födda och uppvuxna i fångenskap och har mått bra hela tiden. Uppfödaren som har stor erfarenhet av indiska har alla ungar första året i 65-75% fuktighet och under värmelampan 32grader och i resten av buren 25 grader med lyckad tillväxt. Vi får dock problem med fuktigheten och i och med att vi blöter så mycket så sänker vi den helheteliga temperaturen också så jag vet inte hur vi ska göra riktigt för att få det bra. Vi har provat med regnsystem också så det kan spraya när vi inte är hemma över dagen men spruten blir så koncentrerade så det blir ingen större fuktighet av det.
 3. Today
 4. Fuktighet

  Anledningen till att jag undrade över sollampan var att man kunde misstänka att problemen beror på farligt högt UV-index från t ex en MV-lampa. Solar Raptor 35 W flood är mer koncentrerad än Mega-Ray 35 W. Utan att kolla UV-index skulle jag inte sätta en 35 w närmare än 40 cm. Fuktig dimma tror jag inte på. Kanske bättre att hälla på rejält med vatten under värmelampan och plantera in mer växter som kan vattnas rikligt. Efter at ha sett närbilden får jag associationer till någon form av infektion. Infektioner brukar ibland tydligt visa sig genom svårighet att öppna ögonen även om det inte är ögonen som är infekterade. Jag skulle bada dem och uppsöka veterinär för provtagning. Är det egen uppfödning?
 5. Fuktighet

  Solar raptor HID flood 35w
 6. Fuktighet

  Vilken typ och fabrikat av värmelampa?
 7. Fuktighet

  Värmelampan ger 35 grader på 30cm höjd
 8. Fuktighet

  Vi har 4x54 w t5 dagsljusrör på 60cm höjd. och 35w HID Flood solar raptor som värme/uv
 9. Fuktighet

  Vad sitter i plåtskärmen och på vilken höjd?
 10. Fuktighet

  Det går inte och hålla det så torrt. Vår stora indiska klarar det bra men de jag syftar på nu är ett gäng ungar mellan 40-80gr. Så fort det blir lite torrt så har de svårt att öppna ögonen och de torkar liksom på huvudet. Och man märker tydligt att de äter mindre, ligger och sover mycket och tappar i vikt om vi inte envisas med fukten. Därav provar vi nu luftfuktaren men då är det ju det där med flödet och dimman. Man vill ju inte att de ska bli irriterade eller förkylda.
 11. Fuktighet

  Så här skriver Ulf Edqvist som har varit uppfödare av arten och som har rest i Indien där den finns. "HABITAT: Geochelone elegans is found in a number of habitat types - from the semideserts in the outskirts of the Thar area in Rajasthan and Gujarat to the savannahs and the more moist deciduous forests of southern and western Sri Lanka. In Sri Lanka, many forests drop their leave during the dry period of the year. The most distinguishing common feature of all Star tortoise habitat is its dryness - it may be dry for three months or ten, but part of the year is always dry." Geochelone elegans påträffas i ett stort antal olika habitattyper - från de nästan vegetationslösa halvöknarna gränsande till Tharöknen i Rajasthan till grässtäpper och de mer fuktiga men torrtidskala monsunlövskogarna i södra och västra Sri Lanka. Gemensamt för samtliga förekomster är att habitaten åtminstone under delar av året är mycket torrt. Dessutom kräver arten någon form av skydd från solens brännande strålar under de varmaste delarna av dagen - detta skydd kan vara naturlig vegetation, klippor eller till och med planterade häckar. Att det under några månader inomhus i Sverige är extremt torrt dagtid tror jag bara liknar det för arten naturliga. Det borde räcka med ökad fuktighet nattetid i grottan.
 12. Fuktighet

  Hej nu håller vi på och mixtrar. Vi har haft stora problem att få upp fuktigheten, det känns som om att det hela tiden är blött inne hos dem med tanke på att man häller på så mycket vatten men ändå kommer vi inte upp i mer än 33-38%. Nu har vi köpt en luftfuktare i hopp om att vi kan ha torrare mark men högre luftfuktighet. men vad tror ni om fuktdimman, är det skadligt på något sätt, det blir ju också ett extra flöde blir det för mycket drag? Tempen är bra men man känner ju av ett visst drag om man sätter in handen och fuktigheten är på 70-75% Vi har Indiska stjärnsköldpaddor.
 13. Igår
 14. Hej, skrev för ett par månader sedan om två upphittade sköldpaddor (enligt svar på forumet trodde man det var en Graptemys ouachitensis & en Graptemys pseudogeographica kohni (alt Graptemys kohni). Man trodde enligt uppladdade bilder att det var två honor. Det har funkat hur bra som helst att ha dom tillsammans. Men idag har beteendet ändrat sig från tidigare. Den mindre (Graptemys pseudogeographica kohni) har börjat böka med den andra som ligger helt still. Den sniffar den större baktill, klöser den på skalet och bökar sig in under den och flyttar på den. Den större ligger bara passivt still (när inte detta sker så simmar dom runt och beteendet är precis som vanligt, äter, sover, solar etc.) Har som sagt inte haft dom mer än cirka fem månader. Är detta beteende normalt eller ska man börja fundera på att sära på dom? Skulle kännas ganska tråkigt att behöva dela på dom. /Thomas
 15. Förra veckan
 16. Väcker liv i denna tråd. Hur gick det med detta material? Eller har någon testat lexan, alltså solariebäddplast..?
 17. Earlier
 18. Sköldpadda i soporna!

  Det har länge varit väldigt svårt att hitta hem till rödörade vattensköldpaddor , och andra liknande arter. De är fantastiskt roliga sköldpaddor men de är väldigt platskrävande pga att de blir så stora.
 19. Vi hittade en rödörad vattensköldpadda i soporna. Finns det någon i det här forumet som kan hjälpa oss? Vad ska vi göra med den??
 20. Vi har en rödörad vattensköldpadda som behöver nytt hem. DET ÄR TILLÅTET ATT SKAFFA NYTT HEM!!! Enligt Yvonne Lundell på Naturvårdsverket. Så finns det någon som kan ta hand om den eller hjälpa till att hitta nytt hem. Sköldpaddan har det inte bra som det är nu!
 21. Äggläggning

  5 fina ägg på förmiddagen. Alla väger 21 gr/st. Ronja har fått salladsblandning med mycket kalk🤗Hon ligger nu och njuter av solen som strålar in genom fönstret idag. Hälsningar Annette
 22. Behandling av båda sköldpaddorna?

  Hej Tack ,det ska jag läsa . Jag förstod att det inte är så lång period , tyckte det är intressant . Hälsningar Annette
 23. Behandling av båda sköldpaddorna?

  Vad jag fattat tar det bara några veckor att bilda fullt stora ägg. De behöver ju inte ha parat sig nyligen utan kan ju ha säd sparat till att producera fertila ägg. Står ganska bra om själva processen på denna sida.https://www.thetortoiseshop.com/tortoise-breeding-incubation
 24. Behandling av båda sköldpaddorna?

  Hej igen Nu gräver Ronja och det blir kanske äggläggning idag. När vi var hos veterinären blev hon röntgad och det fanns inga ägg. Det var i mitten av november.Hur ser tidsspannet ut när det bildas ämne för ägg till det färdiga ägget? Hälsningar Annette
 25. Värmelampa exoterra skänkes

  Jag kanske kan hämta upp den. Men denna vecka har jag ingen möjlighet.
 26. Akut! Sjuk rysk stäppis. "Koma"

  JAg är jättetacksam för din aktivitet och ditt engagemang. Tack för ditt svar. Då han var så stel och inte reagerade som vanligt vid beröring så blev detta en jättejobbig fråga. Ingen ville ha honom lidande. Han blev gammal, okänd ålder. Fullvuxen som på bilderna när vi tog hem honom från sitt lilla terrarium i djuraffären för 20 år sedan. Samma näbb pga proteinmaten han fick där. Han fick ett bättre liv med bättre kost och en stor låda som jag och min pappa gjorde efter att ha läst på. Jag tycker det är bäst att låta all info vara kvar, så om detta händer en annan, kan de reagera på ett annat sätt. Jag agerade i desperation för det var bara jag som orkade försöka. Det jag vet är att han drack, slöt ena ögat, vaknade ej upp. Dagen innan hade han gått runt, ätit, bott in sig i hö. Som vanligt. Han dvalade aldrig. Men vi märkte att han var gammal, i jämförelse med 10 första åren. Segare. Han hade sepiaskal, utehage, gick fritt och levde loppan på sommaren. Trälåda på hjul för att förminska drag, omtanke, vatten, bra mat. Alla plockade maskrosor och groblad på sommaren, för hans skull. Tack för att du besvarade detta, det enda jag kunde var att ge honom vatten, för att se om han drack, sedan borde han åkt till veterinär men som sagt, man är olika ang detta. Ingen vill att djur ska lida i onödan, men vissa vill förlänga åren, i Igors fall, var det något som bara skrek att det är för sent. Det kom plötsligt och han försvann plötsligt. När musklerna/reflexerna stannar upp, kanske åldern tagit ut sin rätt. Det finns inget svar på vad som hände, bara att han slöt ena ögat efter vätskeintag och dagen efter, var han borta. Då han låg med rätt temp vid sin lampa, kom lukten som talade och då visste vi. Och den kunde ge något tidsintervall för när han gick bort. Jag kämpade även när han var borta, vägrade sluta. Tills jag fick inse att jag kämpar med en sköldpadda som inte är Igor längre, det var jobbigt att inse men jag visste att det var över. Det är en jobbig insikt märkte jag. Något som veterinärer får erfara ofta, den känslan, läkare likaså. Han var inte ensam dagen innan, till och med min hund, som var rädd för rummet där han bodde, han vågade ALDRIG gå dit, kom in och låg för att visa respekt när jag kämpade. Han visste på morgonen då vi såg hur stel han var, att något var fel. Jag har en rätt känslig hund. Allt är.. Väldigt obehagligt. Och sorgligt. Men han var där med mig till slutet. Och han kom med mig i början. Han kanske drog sin gamla suck då och var nöjd. Jag undrar hur gammal han kan ha blivit, det vet vi aldrig. Tack. Och alla: ÅK TILL VETERINÄREN. Valhallavägen i sthlm. Gör kontroller. Ta hand om era sköldpaddor <3
 27. Då vår älskade vän har somnat in, tänkte vi på hans värmelampa. 25cm, se bild. Finns det någon som behöver? Kanske uppfödare i stockholm? Litar mest på detta forum. Den finns i huddinge. Vill gärna att den glädjer en annan sköldpadda eller reptil. De kostar ändå en slant. Tror Igor vill bjussa på den till en kompis från maskroshimmelen.:) Vågar nog ej skicka då lampan säkerligen går sönder då. Mvh Emma
 28. Det ser ut som en Pseudemys concinna ("River cooter" - amerikansk flodsköldpadda är kanske det närmaste man kommer ett svenskt trivialnamn) men jag hade velat se en bättre bild på hela huvudet/halsen uppifrån samt ansiktet framifrån för att vara helt säker. Många av Pseudemys-arterna är väldigt lika varandra. Det är i alla fall en hane fast det kanske ni redan visste.
 29. Skulle vara väldigt tacksam om någon kunde berätta vilken art vår sköldpadda är.
 30. Testkör kläckare ryssägg

  Jag har en Fluke 971 men inte för att kolla luftfuktighet i kläckaren vilket vi inte har gjort på många år.
 1. Load more activity
×