Jump to content
Forum Sköldpaddor

All aktivitet

This stream auto-updates     

 1. Igår
 2. Earlier
 3. Testudo hermanni b

  Sköldapadda och allergi?

  Tänkte på en annan sak. Jag har en joniserande luftrenare i ett rum där jag har 2 undulater som fångar dammpartiklar etc. Är man väldigt allergisk kan det vara till stor fördel att ha i rummet där du har sköldpaddorna.
 4. Testudo hermanni b

  Sköldapadda och allergi?

  Hur har det gått? Vissa reagerar på dammet hur man än gör beroende på hur pass allergisk eller känslig man är. Tyvärr förutom de ovanstående råd med växter, mossa, löv etc så kan man inte använda "sämre" underlag i lådan eller underlag som inte passar arten bara för man är allergisk. Prova ha lådan i ett rum du inte vistas så stor del av dagen. Vissa använder större hembyggda stängda terrarium i msb med glasfront högre upp med skjutbara dörrar, men det gäller då att se till att luften strömmar bra och det inte blir för varmt i lådan, utan att temperaturen stämmer som de ska ha trots att man har en mer stängd låda. + att man längst ner inte har glas så de stressas av att kunna se ut.
 5. Testudo hermanni b

  Sköldapadda och allergi?

  Det blir ju viss damm av underlaget. Man kan ha växter i deras låda. Ja jord och sand som underlag men man kan ju även ha skiffersten att servera maten på, samt smågrus eller liknande på vissa ställen. Du kan ta in och lägga in lite grönmossa och löv från ex äppelträd. Kan vara bra att ha lådan i annat rum än i sitt sovrum.
 6. Har någon annan här sköldpadda trots allergi/astma? Vad använder ni för substrat i sköldpaddans hem? Reagerar du på själva sköldpaddan också (är det ens möjligt)? Jag fick hem min bebis för några dagar sedan. ❤ Han mår mycket bra. Jag dessvärre känner mig redan lite allergisk...
 7. Testudo hermanni b

  Gödslad jord, farlig?!

  Du kan ju ta bort lite av den jorden och blanda ner helt vanlig trädgårdsjord. dvs jord från din egen trädgård så behöver du inte köpa nån ny jord. ( Och blanda med sandlådesand)
 8. Nu är jag påväg hem med min lilla grekiska landsköldpadda. Bolådan står färdig där hemma och jag har läst på all info jag hittat. Kom nu fram till att jag gjort ett riktigt nybörjarmisstag. Som bottenmaterial har jag använt bla vanlig jord från vanlig affär (säkert konstgödslad med andra ord) 😞 Jag ska självklart byta ut jorden så fort som möjligt, men har ju ingen annan jord hemma just nu. Är det farligt för sköldpaddan att vistas i den miljön en kortare tid?
 9. En av mina käpphästar är hur man planerar och inreder solplatserna till sina sköldpaddor (eller andra reptiler). Många (de flesta?) arter föredrar att ligga lite i skydd när de solar, detta gäller i synnerhet yngre (och därmed mindre) individer. När man inreder sin anläggning är detta definitivt något man bör ta hänsyn till, både för landlevande och akvatiska arter. Lättaste sättet att arrangera en inbjudande solplats är oftast att plantera lummiga växter så att djuren kan välja om de vill ligga öppet direkt under lampan eller under växterna. Beroende på hur stora djuren är kan man använda sig av allt ifrån grästuvor till större växter med rejäla blad. I vanlig ordning gäller det läsa på om sim egen art, leta bilder från naturliga habitat etc för att försöka klura ut hur deras aktivitetsmönster och habitatpreferenser ser ut i naturen. När det gäller akvatiska arter är det ofta en bra idé att anlägga åtminstone en solplats precis vid vattnet så att de, om de väljer att ligga öppet, snabbt kan hoppa ner i vattnet om de känner sig otrygga. Min erfarenhet är att solplatsernas utformning samt själva belysningen är de två allra viktigaste faktorerna som avgör huruvida djuren faktiskt väljer att sola (vilket de naturligtvis bör, i de allra flesta fall) eller inte. På bilderna illustreras detta av en Europeisk kärrsköldpadda (Emys orbicularis). Lamporna sitter på andra sidan grästuvan.
 10. P-A

  Skaffa sköldpadda? Frågor...

  Chelonoidis carbonaria har två stora utbredningsområden i Sydamerika. I norr lever de i savannmiljö med regnperiod med stora regnmängder och torrperiod. Under torrperioden utnyttjar de jordhålor för att skydda sig mot torka och värme. I det södra utbredningsområdet lever de i torrskogar där det också kan bli mycket varmt. http://www.testudo.ch/k_fotogalerievinke1.aspx
 11. Testudo hermanni b

  Skaffa sköldpadda? Frågor...

  Rödfotade blir rätt stora och kräver hög luftfuktighet som kan vara svår att få till inomhus. Här finns lite info om de. https://www.terrariedjur.se/caresheet/turtles/c_carbonaria
 12. Jessika

  Skaffa sköldpadda? Frågor...

  Tack för era svar! Jag har börjat fundera på en rödfotad skogssköldpadda och läst på om dessa 🙂 De ska väl inte dvalas? Några andra allergiker som har sköldpaddor förresten?
 13. P-A

  Skaffa sköldpadda? Frågor...

  Alla arter av landsköldpaddor mår bra av och behöver viloperioder. Där de lever naturligt är det ofta mycket varmt långa perioder vilket innebär att sköldpaddorna gräver ner sig för att skydda sig mot överhettning och uttorkning. Vissa arter lever i områden där det blir för kallt så de gräver ner sig av den anledningen. Den typ av viloperioder som är lättast att efterlikna i fångenskap är vintervila genom kalldvalning. Medelhavssköldpaddor som grekisk landsköldpadda har i naturliga miljöer relativt lång vintervila, blir inte så stora och är lättast att skapa bra miljöer för inomhus och utomhus.
 14. Regna

  Skaffa sköldpadda? Frågor...

  Hej! Någon särskild art-rekommendation kan jag inte ge, men när det gäller sköldpaddan som sällskapsdjur håller jag med om att de inte bör hanteras i onödan. De är ändå ett väldigt trevligt sällskap! De har sina personliga drag och egenheter som man lär sig om man tar sig tid att studera dem. När jag håller på och pysslar i mina sköldpaddors hagar och lådor upplever jag att vi har kontakt, jag brukar alltid prata med dem och de är ofta nyfikna på vad som händer. En del är sociala och kommer fram, andra tittar i smyg :). Jag upplever dem som tama i den meningen att de känner igen mig och inte är rädda för mig. Ibland behöver man ta upp dem för vägning och kontroll, det är bra att de vänjer sig vid att det förekommer. För vår del brukar det bli ungefär varannan månad och jag försöker se till att det sker lugnt och säkert men effektivt så att de snabbt får komma hem igen. Det är tacksamt att ordna en rik och naturlig miljö på så stor yta som möjligt, då får man se mycket av sköldpaddans naturliga beteende. Utehage är toppen! Vilken art du än väljer - studera inte bara skötselråd utan kolla upp hur den naturliga miljön ser ut och ta reda på hur de lever i det vilda. Satsa på bra belysning till inomhusmiljön, det finns många artiklar om det här på forumet och bra rådgivning hos Sköldpaddsgrejer.
 15. Testudo hermanni b

  Tillväxt sköldpaddsungar

  Tack för bilden. Vad bra han verkar må bra ändå trots sina tidigare levnadsmiljö. Jag blev lite osams med en person (som hanterar och är admin + skrivit ett antal böcker om sköldpaddor ) ett stort engelskt forum på FB om sköldpaddor där personen rek värmemattor.
 16. Testudo hermanni b

  Skaffa sköldpadda? Frågor...

  Hej. Det är mycket tokigt och felaktig hantering av sköldpaddor på youtube. I vissa andra länder hanteras sköldpaddor som de vore kattungar.☹️ Sköldpaddor stressas av för mkt hantering etc så man bör inte greja och fixa med dem eller försöka lära dem konster. Mina grekiska landsköldpaddor lämnas i fred i sina lådor eller i utehagen dvs jag plockar inte upp dem och grejar etc i onödan. Det man gör är städar lådan,diskar matskålar, byter mat och vatten. Sen är det att man kan studera deras beteenden etc. Ska du ha en art som inte dvalar behövs en stor inomhuslåda med rätt belysning och microklimat. De ska inte vara på golven. Sen är det leopardsköldpaddor men de blir väldigt stora och kräver stort utrymme samt är väldigt känsliga för bla. luftvägsinfektioner så de är inga bra nybörjarsköldpaddor. Som med alla arter måste man vara påläst innan djuret skaffas så man vet vad de behöver för att hålla sig friska.
 17. P-A

  Tillväxt sköldpaddsungar

  Denna hane T g ibera gick i ett akvarium med värmematta innan han kom till oss. Han har troligen vuxit snabbt med tjock buksköld och tjockt keratinlager p g a värmemattan. Han har varit hos oss i 20 år och mår som vi kan bedöma det bra. Han är pappa till några ungar.
 18. Hej! Jag har under en längre tid funderat på att skaffa en landsköldpadda i och med att jag är en pälsdjursallergiker som älskar djur. Jag har försökt läsa på en hel del och kommit fram till att jag vill ha en landsköldpadda som inte behöver dvalas. Vilken sort rekommendera ni till en nybörjare och var får jag tag i en sån från en bra uppfödare? Gärna i Finland eller norra Sverige eftersom jag bor i Finland. Är era landsköldpaddor alls tama och vilken sort har ni isåfall? Vet att det diskuteras mycket om sköldpaddor alls uppskattar sällskap eller inte. Har sett på Youtube om sköldpaddor som till och med lärt sig konster..? Jag är väl medveten om att sköldpaddan ska ha sitt eget krypin med lampa osv där den bor ❤ Jag bor också i egnahemshus så på sommaren ska den få en utehage. Tacksam för alla svar /Jessika
 19. Testudo hermanni b

  Tillväxt sköldpaddsungar

  En annan fråga appropå bilderna ovan på skeletten av sköldpaddor. Har du nån bild hur det blir när man använt värmematta? Vet ju att de då får en förtjockat skal på bukplåtarna.
 20. Helena Palén Berggren

  Tillväxt sköldpaddsungar

  OJ, vilken skillnad! Man förstår att de inte mår bra av för snabb tillväxt.
 21. Helena Palén Berggren

  Medelhavssköldpaddor – Hur mycket mat

  Tack P-A för intressant läsning. Så glad att mina 2 Iberahonor från Hasse är så släta och fina, kläckta 2002. Mina två hanar som är övertagna från hem där de inte fått rätt kost och miljö har inte alls släta sköldar. 2018-06-04 11.56.26.mp4
 22. Medelhavssköldpaddor – Hur mycket mat A C Highfield Det är svårt att ange "rekommenderade matmängder" till unga sköldpaddor. Det finns så många variabler inblandade och vi tror att sådana regler lika gärna är till skada som till hjälp.
Några variabler är: Solnings- och bakgrundstemperaturer Daglig aktivitet ( påverkas av temperatur och ljusmängd ) Kostinnehåll (protein, fibrer, mineralinnehåll, etc. ) Ärftliga faktorer (se nedan) Konkurens och uppträdande inom gruppen Var och en av dessa faktorer har en viktig påverkan på näringsbehovet och är nästan omöjligt att uppskatta annat än på individuell nivå. Därför är ett försök att utforma en generell regel extremt svårt om inte omöjligt. Det skulle vara utomordentligt praktiskt om man kunde säga att "en 6 månaders sköldpadda som väger 50 g behöver 2 gram färska gröna blad och blommor per dag" - men tyvärr är det inte så lätt! Låt oss titta på genetiska faktorer. Till och med bland Testudo- arterna finns det stora variationer i tidig tillväxt. Jill Martin som sköter TT:s uppfödningsprojekt gör följande observationer: Testudo hermanni Växer mycket fortare än T. g. ibera, även med samma mängd och typ av mat. Svårt att få en slät tillväxt med fri tillgång till mat och höga temperaturer. Testudo graeca graeca (inkl underarter från Libyen och Marocko)
Snabb tidig tillväxt jämförbar med T. hermanni men lättare att få slät. Lättare i detta avseende än T. ibera. Testudo marginata Relativt lätt att få släta skal om man ger lämpliga mängder D3 och kalcium och proteinmängderna hålls på låg nivå. Testudo graeca ibera Mycket benägen att utveckla buckligt skal och svår att styra. Problemen uppenbarar sig även vid marginellt höga proteinhalter (eller för mycket mat) Testudo kleinmanni Samma iakttagelser. Mycket svårt att få en jämn tillväxt p g a svårighet att efterlikna naturen med sommardvala (estivation) och långa perioder med brist på mat. Vi anser därför att även med en identisk tillgång till mat och med en identisk miljö varierar tillväxthastigheten beroende på genetiskt ursprung. Det är exempelvis lättare att få en nordafrikansk graeca graeca slät än en T. g. ibera från Turkiet. Intressant är att de arter som är svårast att lyckas med när det gäller släta skal är arter från områden där sommardvala (estivation) och vinterdvala (hibernation) förekommer. Detta minskar drastiskt det totala matintaget per år - något som få djur i fångenskap upplever. I naturen förekommer perioder med överflöd av mat (våren) och matbrist (den torra sommaren). I de flesta medelhavsländerna kläcks ungarna under september. Det är långt ifrån när mattillgången är som bäst, men det finns vanligen tillräckligt för att överleva samtidigt som äggsäcken ger näring rätt länge. Efter några månader är det dags för första vinterdvalan. Deras första verkliga födocykel börjar inte förrän på våren. Vid den tiden finns det mycket mat och tillväxten är snabb. I fångenskap tenderar mattillgången att vara konstant från kläckningen. Detta har påverkan på tillväxthastighet, bentäthet, och andra fysiologiska aspekter av utvecklingen (tidig sexuell utveckling exempelvis). Som ni kan se är det många variabler och det är mycket svårt att ange mängder för en specifik individs minimi- eller maximibehov. Personligen tycker jag att en tesked verkar lite en dag och för mycket nästa. Jag rekommenderar ständiga förändringar beroende på noggranna observationer. Om tillväxten sker snabbt och det börjar uppstå problem, försök minska temperaturen vissa dagar för att minska aktiviteten och minska behovet. Jag föredrar detta sätt före att svälta en hungrig sköldpadda. Under förutsättning att vikten är stabil eller ökar långsamt och djuret är vid god hälsa är miljömässig styrning av matbehovet säkrare och mer effektivt än att införa strikta mängder. Några matfria dagar ibland speglar naturen och bidrar till långsam jämn tillväxt med bra benformation och lång livslängd. Underlaget av jord/sand är till stor hjälp då det ger möjligheter att skapa mikroklimat genom att sköldpaddan kan gräva ner sig. Det hjälper också att reducera riskerna för sten i urinblåsan och njurstenar som förorsakas av uttorkning. Utomhusvistelse så mycket som möjligt rekommenderas.
 23. P-A

  Tillväxt sköldpaddsungar

  Två sköldar i genomskärning. Den övre från en sköldpadda som har vuxit snabbt, den nedre från en med normal tillväxttakt.
 24. Hej alla! Jag och min familja är nya på forum för vi har precis skaffat en myssköldpadda. En väldigt ung sådan. Vi har gjort ett bra akvarium åt den men vi undrar över en sak. Vår pump som vi har, har börjar humma ganska mycket. Vi undrar hur mycket en myssköldpadda störs av ljudet i vattnet. Eller oroar jag (vi) oss i onödan. Vi undrar om det blir ett stressmoment för vår lilla sköldpadda... Tacksam för alla svar och ideer!!
 25. Testudo hermanni b

  Nykläckta T hermanni

  Denna + några syskon kläcktes igår och kommer också få en kortare dvala i mars 🙂
 26. Annette

  Nykläckta T hermanni

  Grattis ,så fina de är ! Var de lika stora ? Hälsningar Annette
 1. Load more activity
×