Jump to content
Forum Sköldpaddor

All aktivitet

This stream auto-updates     

 1. Igår
 2. Helena Palén Berggren

  Försvunnen rysk stäppsködpadda

  Vet tyvärr inte hur ID-hund arbetar mer specifikt. Kontakta dem för frågor. http://idhund.se/ Den kan mycket väl ha hunnit långt, eller så ligger den och trycker på ett tryggt ställe i närheten av tomten. Är den nedgrävd bör den komma fram då det blir lite svalare igen. Sök gärna på morgon och kväll. Mitt på dagen då det är som varmast gömmer den sig troligen.
 3. P-A

  Sköldskada pga fall

  Lägg gärna in en bild på skadan.
 4. Maria_76

  Sköldskada pga fall

  Hej, Vår rödfotade skogssköldpadda lyckades rymma och trilla och slå i skölden. Det ser ut som att en triangelformad flisa (ca 5x7x7 mm) sitter lös och små kross-skador. Kan detta "lagas" på något sätt eller vad bör vi göra? Mvh Maria
 5. Earlier
 6. Fredrich62

  Försvunnen rysk stäppsködpadda

  Tack för svar! Tror Du att det gått för lång tid (försvann den 5 juni) för att ta hjälp av hund? Hur långt tror Du att den förflyttat sig? Tyvärr många häckar med kirskål och övrigt ogräs där den kan gömma sig.
 7. Helena Palén Berggren

  Försvunnen rysk stäppsködpadda

  Det troliga är att den kan ha grävt ner sig då vet varit väldigt varmt här i Stockholm den senaste tiden. Har du möjlighet att leta på fm innan de blivit så varmt kan den vara uppe då och äta, om den inte har gått i sommardvala. Vet inte om en ID-hund kan vara till hjälp här.
 8. Fredrich62

  Försvunnen rysk stäppsködpadda

  Hej! Min ryska stäppsköldpadda rymde från sin bur (hona fyra år) i onsdags. Då omgivningen är en lantgård med långt till grannar är det inte sannolikt att någon annan finner den. Jag har förgäves letat i rabatter, häck och på gräsmattor och undrar om Ni har något tips på hur man skall söka vidare. Hur långt kan sköldpaddan förflytta sig på en dag? Finns det en risk att den grävt ned sig? Skall man leta i långt gräs eller i närliggande oländig terräng. Chansen att finna henne verkar ju vara ganska minimal, men jag tar tacksamt mot alla tips. Fredrich
 9. P-A

  Gångstil

  De går på fötterna. Kan du visa en bild på din sköldpadda?
 10. Catron

  Landsköldpadda skänkes bort

  Finns denna kvar?maila mig gärna på dammbackens@hotmail.com oavsett så vi kan fortsätta lEta annars. 😊 Mvh Carola
 11. Hanna257

  Gångstil

  Hur går era grekiska sköldpaddor? På fötterna eller typ kryper på insidan av knäna ? Min kryper /krålar och det går undan ! Dock har han fått lite slitageskador på huden pga för aktiv
 12. Testudo hermanni b

  Förhårdnader ovan ögat

  Ok och tusen tack för svar.
 13. Jeppe

  Förhårdnader ovan ögat

  Hej, Det är svårt att se precis vad som är vad på bilderna, men jag tycker att fjällen i sig ser onormalt stora ut. Delar av det skulle kunna vara en sårskorpa som sitter kvar, men jag kan inte riktigt avgöra det utifrån bilden. Förvuxna fjäll är som regel ingenting som uppstår på grund av skador. Med tanke på hur näbben ser ut på första bilden skulle jag snarare misstänka att de stora/hårda fjällen hänger ihop med tidigare kost/miljö. Jag ser ofta onormalt stora fjäll på huvud/ben hos landsköldpaddor med förvuxna näbbar. Även skölden kan ibland bli "förvuxen" med överdrivna kanter på marginalplåtarna mm. Eftersom både fjäll, näbb och sköld består av keratin kan allt som medför en onormal keratinsyntes ge upphov till onormalt utseende/tillväxt av dessa delar.
 14. Jeppe

  Vad kan ha hänt under dvalan?

  Hej Minna, Ursäkta sent svar. Jag antar att din fråga är vad förändringarna kan bero på? Det är någon form av skada på skalet. Det ser ganska ytligt ut, men det är inte alltid så lätt att avgöra, även om man har sköldpaddan i handen. Precis vad som har hänt kan jag inte svara på, men det är förmodligen någon form av mekanisk/kemisk påverkan i kombination med en infektion (oftast sekundärt till de mekaniska skadorna). Det går inte, utifrån bilderna, att avgöra huruvida det är en pågående process eller inte. Känn på det och håll det under noggrann uppsikt. Känns förändringarna mjuka, eller om de blir större/fler bör du få sköldpaddan undersökt av veterinär. Skalet är ju också levande vävnad så mindre, ytliga skador läker oftast utan problem. Djupare/underminerade processer bör få lite hjälp på traven genom medicinsk/mekanisk behandling.
 15. Testudo hermanni b

  Förhårdnader ovan ögat

  Har nu fått veta att den var i bråk för några månader sedan och det då blev blodvite ovanför ögat. Dock ser andra sidan mer svullen ut. Har efter samtal med veterinär pratat om att prova och ge Noviform några dagar på det öga som hade mest svullnad ovanför ögat. Har även tejpat frambenet med hudvänlig tejp så den inte kan klia sig med de hårda fjälliga frambenen vilket nog har delvis orsakat svullnaden ovanför ögat. Man kan ju liksom inte sätta på en sköldpadda tratt på huvudet som på katter och hundar.... Idag var det inte lika svullet som tidigare. Så länge det inte verkar fastna av underlaget vid ögat får den gå på sand och jord, ser jag att det fastnar av underlaget så får den gå på en handduk några dagar. (Tidigare ägare hade inte sökt behandling när skadan hände för flera månader sedan)
 16. Testudo hermanni b

  Förhårdnader ovan ögat

 17. Testudo hermanni b

  Förhårdnader ovan ögat

  Undrar vad som kan göra att en sköldpadda får som förhårdnader ovanför ögat? Är en 9 årig grekisk hane som tidigare gått med en annan hane i alla år. Skada av bett? Obehandlad ögonsjukdom? Själva ögat verkar normalt men det är som förhårdnat vid "ögonbrynet". Detta är vid båda ögonen men mest på ena sidan. Kan tänka mig att det inte är så mkt att göra åt det nu men är nyfiken vad som kan ha orsakat detta. Förstår att det bara blir gissningar. På bilden innan jag klippte näbben syns förhårdnaden relativt bra.
 18. Vi har resultaten för den egyptiska sköldpaddsstudien Tortoise Trust »29 Apr 2012, Som många av er vet, var ett av de projekt som stöddes av Jill Martin-fonden 2011 en fältstudie (den första någonsin) av testudo kleinmannis vilda kost. Vi har nu laboratorieanalyser. Denna typ av studie illustrerar perfekt varför den här typen av fältarbeten är oerhört viktigt, och varför det är viktigt för alla sköldpaddsägare, överallt. De resultat vi nu har avslöjat några väldigt intressanta fakta. En kort sammanfattning: Kalcium till fosforförhållandet i den vilda kosten i området är förbluffande högt. Mycket högre än vi förväntade oss. Den genomsnittliga Ca: P-förhållandet hos den vilda kosten var 14:1. Man kan jämföra detta med en typisk diet i fångenskap.... med egna preliminära uppgifter härifrån i Spanien, misstänker vi det vilda T. g. graeca får en liknande nivå. Notera också att många "caresheets" rekommenderar dieter så låg som 2: 1! Fibernivån visar sig också vara extremt hög (33,4 till 49%). Detta stämmer överens med våra egna resultat på T. g. graeca. Proteinnivåer. Dessa var i stort sett i det förutspådda intervallet (17,3% torr bas). Detta motsvarar ungefär ett "våtbaserat" (färskt) intag i 4-6% -intervallet. Oxalsyrahalter. Det var här en liten överraskning inträffade. Det förutspåddes att nivåerna skulle vara ganska låga, baserat på antagandet (!) att höga nivåer kan störa kalciumupptaget ... mycket lite tillförlitliga data om detta existerar för reptiler. Det är ganska väl undersökt för däggdjur, och i allmänhet har dessa resultat helt enkelt "utvidgats" för att gälla även sköldpaddor. I denna fältstudie hade emellertid alla de testade plantorna nivåer över 0,50 g / 100 g. De flesta rådande kostråd rekommenderar att man undviker växter över ca 0,30 g / 100 g. Detta senare resultat kräver ytterligare studier, men visar starkt på överdrivna effekter av oxalsyra åtminstone vad gäller sköldpaddsdieter. Den däggdjurs-växtätande associationen med reptiler kanske inte är en särskilt exakt modell.
 19. MinnaSokura

  Vad kan ha hänt under dvalan?

  En av mina ryssar såg ut så här på skölden när hon kom upp ur gömmorna, dvalat i ca 8 månader i växthus. "naturlig dvalning" med frostvakt.
 20. P-A

  Brist?

  Det beror mest troligt på att dagarna blir längre och våren närmar sig. Rysk stäppsköldpadda har då sin naturliga tillväxt- och aktivitetsperiod.
 21. u.gul

  Brist?

  Tack för tipset! ? Tack för svar! Han går bara små stunder på golvet, finns tyvärr ingen veterinär här som kan sköldpaddor ☹️men han ser ok ut bara lite extra hunger ?
 22. u.gul

  Brist?

  Tack! Nä det kändes inte så farligt med fågelfrö, däremot så har han verkat hungrigare än normalt, men tycker kanske att det lugnat ner sig en aning ?
 23. Testudo hermanni b

  Böcker

  Undrar om någon av er vet nån bra bok om sump- box -skogssköldpaddor? ( Har redan de böcker som finns specifikt för Geoemyda spengleri samt boken Zacken-erdschildkröte av Ingo Scaefer) Tänker mig en bok som är bredare men ändå handlar om de sköldpaddor som finns i Vietnamn, Kina området. Ej amerikanska boxsköldpaddor.
 24. P-A

  Brist?

  Att den äter "fågelfrön" är inte konstigt. Tysken H-J Bidmon som är en sköldpaddskunnig biolog vid ett tyskt universitet rekommenderar att man kan ge lite fågelfrön då och då. Finns ingen anledning att misstänka mask p g a detta.
 25. Tack ? Jag skulle vilja göra lite förbättringar, men så kommer drt nog alltid att vara. I stort är jag dock nöjd med bägge hägnen. Jag bor strax utanför Trollhättan. Tack Regna! Det var skönt att höra, jag försöker tänka att det ju är normalt för dem (T. ornata) att ligga nergrävda så länge men det blev en del nagelbiteri när det blev en så mycket längre dvala än vad jag egentligen hade tänkt. Det är mycket lättare med insculptorna, dem kan jag ju rätt lätt fiska upp och kolla dem om de verkar ok i alla fall.
 26. aldabrachelys

  Reflektioner omkring "utomhus" övervintring

  Fantastisk anläggning jeppe. Hatten av för den. Bor du i Skåne eller högre upp i landet?
 27. Carolinaparet brukar försvinna i månadsskiftet oktober/november, men hanen (som är väldigt aktiv till sin natur) brukar synas till enstaka dagar under hela november. Han brukar också dyka upp enstaka dagar i månadsskiftet januari/februari, men annars är det i senare delen av februari som de brukar komma igång. När det gäller triunguisparet gräver de ner sig ett par-tre veckor tidigare, men kommer fram igen ungefär samtidigt. Även där är hanen lite mer rastlös än honan. Triunguishonan är för övrigt den som tillbringar mest tid under jord, även under den annars aktiva perioden. Så 3-4 månader för carolinorna och 4-5 för triunguis blir det väl då. Jag håller koll, ska bli kul att jämföra!
 1. Load more activity
×
×
 • Create New...